Από τους περισσότερο αναπτυσσόμενους κλάδους υπηρεσιών το Facility Management
Η διαχείριση των εγκαταστάσεων είναι ένας κλάδος που στη χώρα μας -σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα εξελικτικά στάδια. Με δεδομένα όμως ότι αφενός η τεχνολογική εξέλιξη είναι διαρκής και αφετέρου η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον στόχο με απαρέγκλιτη προτεραιότητα, είναι αδιαμφισβήτητο ότι «η σωστή εφαρμογή του Facility Management είναι παράμετρος υψίστης σημασίας για τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας».
Έτσι, η οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση εγκαταστάσεων, είναι πλέον ένας από τους περισσότερο αναπτυσσόμενους κλάδους υπηρεσιών, είτε ως δραστηριότητα εντός της επιχείρησης -in house- είτε μέσω outsourcing σε εξειδικευμένες εταιρείες.
Για τις επιχειρήσεις αποτελεί επίσης τομέα υψηλής ανταγωνιστικότητας, αλλά και για τα στελέχη τους, είναι ένας επίκαιρος τομέας εκπαίδευσης και επαγγελματικής εξειδίκευσης.
Πρόσφατα, η Boussias Communications και το Plant Management, διοργάνωσαν στην Αθήνα την πρώτη «Πανελλήνια Συνάντηση Κορυφής για τον στρατηγικό ρόλο του Facility Management», απαντώντας έτσι στην ανάγκη για ενημέρωση για τον ραγδαία εξελισσόμενο αυτό κλάδο, αλλά και για την ενίσχυση της επικοινωνίας και στην Ελλάδα.
Την ημερίδα αυτή, έθεσε υπό την αιγίδα του το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (http://facilitymanagement.boussiasconferences.gr).
Η έρευνα
Την παρακολούθησαν περισσότερα από 250 υψηλόβαθμα στελέχη και επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ διακεκριμένοι διεθνείς και Έλληνες ομιλητές παρουσίασαν τις παγκόσμιες τάσεις και συζήτησαν τα επιμέρους θέματα που συνδέονται με την αποτελεσματική εφαρμογή του Facility Management.
Στα τελευταία, εντάσσονται και οι λύσεις που επιλέγονται για τη γραφειακή στέγαση, οι λειτουργίες για το εσωτερικό κλίμα (ψύξη, θέρμανση, αερισμός) και που συνθέτουν το εργασιακό περιβάλλον των εργαζομένων. Συζητήθηκαν επίσης και τα συστήματα distance working και virtual office, όταν και το πώς εφαρμόζονται.
Ωστόσο, σχετική έρευνα έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν για τα μέλη του το Βρετανικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ σε συνεργασία με εταιρεία συμβούλων επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων. Ζητούμενό της ήταν το κατά πόσο τα εργασιακά περιβάλλοντα, όπως και οι μέθοδοι εργασίας ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των εργαζομένων και των οργανισμών και κατά πόσο είχαν προσαρμοσθεί στη χρήση των τεχνολογιών. Βασικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα αυτή δεν ανταποκρίνονταν ικανοποιητικά, ούτε στις ανάγκες αλλά ούτε και στην απαίτηση που υπήρχε για καλύτερα γραφεία και για περισσότερη ευελιξία στην απασχόληση.
Το περιβάλλον
Αρκετοί ήταν οι μάνατζερ που δήλωσαν ότι το περιβάλλον του γραφείου τους, δεν έκανε καλή εντύπωση στους επισκέπτες και στους πελάτες.
Επίσης, ότι δεν γινόταν σωστή εκμετάλλευση των χώρων, αφού πολλά γραφεία και θέσεις έμεναν αχρησιμοποίητες. Περισσότεροι από το ήμισυ των ερωτηθέντων θα ήθελαν να έχουν δικό τους ξεχωριστό γραφείο.
Ομως οι εργοδότες τους, δεν ανταποκρίθηκαν. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που πίστευαν ότι ο ενιαίος χώρος (open plan) ευνοεί την καλύτερη επικοινωνία. Ενώ, όμως, οι μάνατζερ επιθυμούσαν να έχουν καλύτερα εξοπλισμένα γραφεία, ζητούσαν παράλληλα να βρίσκονται και «εκτός», για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Να εργάζονται δηλαδή δέκα ώρες επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Ακόμη, έστω και αν οι περισσότεροι συμφωνούσαν στο ότι το e-mail μέσα στο γραφείο είναι το κακό υποκατάστατο της προσωπικής επικοινωνίας, ωστόσο δήλωναν ότι για την εργασία τους ήταν «εκ των ων ουκ άνευ».
Εξ αποστάσεως εργασία
Για την… εξ αποστάσεως εργασία, είπαν ότι ήταν πραγματικό ευεργέτημα,αφού δαπανούσαν εντός της πρωτεύουσας περισσότερο από μία ώρα για το πήγαινε-έλα στην εργασία τους με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα εννοείται, ενώ μερικοί πήγαιναν και με το τρένο.
Και αυτό, σε αντίθεση με τους μάνατζερ άλλων περιοχών της χώρας, που προτιμούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Πάντως, το ήμισυ του συνόλου των οργανισμών της έρευνας, παρείχε ευελιξία εργάσιμου χρόνου και το ένα τρίτο, εφάρμοζε για τους μάνατζερ το job-sharing.
Τα παράπονα των μάνατζερ για τον κακό εξοπλισμό των χώρων
Καταγράφηκαν ωστόσο και άλλα παράπονα. Ο ένας στους πέντε δήλωσαν ότι δεν είχαν χώρο -είτε ικανοποιητική πρόσβαση- για να πραγματοποιούν τις συναντήσεις τους. Ενώ άλλοι, παραπονέθηκαν για τον κακό εξοπλισμό των χώρων αυτών, κάτι που είχε επιπτώσεις στην εικόνα του οργανισμού προς τους επισκέπτες και τους πελάτες. Οι νεαροί μάνατζερ μάλιστα θα επιθυμούσαν να έχουν ένα δικό τους χώρο «αναψυχής», ενώ οι γυναίκες μάνατζερ ήταν οι μόνες που υπογράμμισαν την έλλειψη πρασίνου και πινάκων τέχνης. Δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που ενοχλούντο από τον θόρυβο στα ανοιχτά γραφεία, είτε που αναφωνούσαν «φως, περισσότερο φως» – και όχι φθορίου βέβαια. Ζητούσαν επίσης θέα και αέρα φυσικό και όχι από τα κλιματιστικά μηχανήματα. Ωστόσο, δεν έλειψαν και εκείνοι που εξέφρασαν την επιθυμία για κάτι πολύ πιο δύσκολο: την αλλαγή της κουλτούρας και του στυλ της διοίκησης του οργανισμού τους. Και υπογράμμισαν ότι τα «πεδία» στα οποία θα πρέπει να επέλθουν βελτιώσεις, ήταν το επίπεδο της εμπιστοσύνης, η συμμετοχή στην πληροφόρηση και η επικοινωνία. «Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες αλλάζουν τους τρόπους που εργαζόμαστε. Όμως, ως ανθρώπινα όντα, έχουμε ανάγκη κοινωνικής επικοινωνίας, έστω και αν οι χώροι που εργαζόμαστε, όπως και η εργασιακή ζωή μας, έχουν μεταμορφωθεί. Άλλωστε και οι εργοδότες εξαιτίας των ιδίων αλλαγών, αναζητούν λύσεις νέας οροθέτησης των γραφείων και διαχείρισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους. Συχνά μάλιστα προβαίνουν και σε προσωρινή ενοικίαση επιπλέον χώρων», ήταν το σχόλιο του τεχνικού συμβούλου που συμμετείχε στη διενέργεια της έρευνας.
Πηγή: “Η Καθημερινή” (άρθρο της Χριστίνας Δαμουλιανού )