Γενεαλογικός τουρισμός: Γίνε τουρίστας εκεί που είναι οι ρίζες σου

Χάρη σε προϊόντα ανάλυσης DNA από εταιρείες, όπως οι 23andMe και Ancestry.com, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων ανακαλύπτει ότι τα γονίδιά του δείχνουν πως έχουν καταβολές από μέρη του κόσμου, τα οποία με τη σειρά τους γίνονται προσωπικές ταξιδιωτικές επιλογές.

Τα τεστ DNA έχουν δημιουργήσει ένα νέο και αυξανόμενο κύμα ταξιδιών, αυτών της ανακάλυψης της οικογενειακής “κληρονομιάς”. “Είχαμε πάντα πελάτες που ενδιαφέρονται να μάθουν για τις ιστορίες που έχουν ακούσει όσο μεγάλωναν, όπως από που κατάγονται, ακόμη και να θέλουν να γνωρίσουν ή να προσπαθήσουν να βρεθούν με την οικογένειά τους”, δήλωσε ο Robin Hauck, διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων και συνεργασιών στο Go Ahead Tours. “Τώρα που οι άνθρωποι έχουν κάνει είτε οι ίδιοι είτε ένα μέλος της οικογένειάς τους ένα τέστ DNA, ακούνε όλο και περισσότερο γι’αυτό, θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα και να έρθουν ακόμα πιο κοντά στην οικογένειά τους και στους προγόνους τους”. Ως αποτέλεσμα αυτής της τάσης, ο Hauck δήλωσε ότι αυτά τα ταξίδια γενικά “έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή”.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Go Ahead Toursσυνεργάστηκε με το Ancestry.com για να ξεκινήσει μια σειρά από περιηγήσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνδυάζουν τις αναλύσεις DNA και τις γενεαλογικές ερευνητικές υπηρεσίες του Ancestry.com με τις περιηγήσεις του Go Ahead.

Ο Kyle Betit, διευθυντής του Τμήματος Γενεαλογικών Ερευνών της AncestryProGenealogists, δήλωσε: “Μετά τη διεξαγωγή ενός τεστ DNA από την Anesty, οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν στα αποτελέσματά τους ότι έχουν προγόνους από μέρη του κόσμου που δε γνώριζαν και να εμπνευστούν για να ανακαλύψουν περισσότερα πράγματα γι’αυτό, επισκεπτόμενοι αυτούς τους προορισμούς”.

Ο Betit δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν κάνει ένα τεστ DNA της Ancesty, συνεχίζει να αυξάνεται, με περισσότερους από 10 εκατ. πελάτες να βρίσκονται πλέον στο δίκτυο DNA της εταιρείας. Η Ancesty ισχυρίζεται επίσης ότι κατέχει περίπου 10 δισ. οικογενειακά ιστορικά και περισσότερα από 100 εκατ. γενεαλογικά δέντρα στα αρχεία της.

Μία από τις εταιρείες που έχουν κάνει γνωστά τα τεστ DNA στο ευρύ κοινό, η 23andMe, άρχισε να πωλεί τις συσκευές DNA της στους καταναλωτές το 2007 στην τιμή των 1.000 δολ. ανά πακέτο. Τώρα, ένα πακέτο τεστ DNA κοστίζει 99 δολ. και η βάση δεδομένων της 23andMe έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 5 εκατ. πελάτες.

Τελικά, οι ανακαλύψεις με τις οποίες έρχονται οι άνθρωποι αντιμέτωποι, αποτελούν κίνητρο για πολλούς ώστε να κάνουν την έρευνά τους και να πάνε ένα βήμα παραπέρα ταξιδεύοντας στις πατρογονικές τους πατρίδες. Αυτό το κίνητρο δημιουργεί ευκαιρίες για ταξιδιωτικούς πράκτορες και προμηθευτές.

Η Kathy Wurth, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια της Family Tree Tours με έδρα το St. Louis των ΗΠΑ, δήλωσε: “Όταν ξεκίνησα αυτήν τη δουλειά πριν από 10-11 χρόνια, δεν υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που το έκαναν. Δεν ξέρω αν ευθύνονται οι διαφημίσεις για τα τεστ DNA, οι baby boomers που συνταξιοδοτούνται (μερικές φορές όταν μεγαλώνεις, αρχίζεις να σκέφτεσαι τέτοια πράγματα), οι τηλεοπτικές εκπομπές όπως για παράδειγμα η ‘Who do you think you are?’ που δείχνουν ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν από πού προέρχονται οι ρίζες τους, αλλά όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, η τάση στα γενεαλογικά ταξίδια έχει πραγματικά αυξηθεί κατακόρυφα”.

Η εταιρεία Family Tree Tours ειδικεύεται στη Γερμανία και την Ιρλανδία, όπου η Wurth συνεργάζεται με τοπικούς ειδικούς στη γενεαλογία, για να βοηθήσει στην διεξαγωγή των περιηγήσεων. Αποφάσισε να ξεκινήσει την επιχείρηση αφού έκανε το δικό της ταξίδι ανακάλυψης με τη μητέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η εμπειρία της την εισήγαγε στη γενεαλογική έρευνα, μια διαδικασία που είπε ότι βρήκε πολύ ικανοποιητική. Μερικοί πελάτες, δήλωσε, ενδιαφέρονται απλώς για τη χώρα ή τις χώρες που έχουν ρίζες, ενώ άλλοι ελπίζουν να συνδεθούν με τόπους όπου πραγματικά συγγενείς τους μπορεί να έχουν ζήσει ή ακόμα και να βρουν κάποιους συγγενείς.

Το 2015, το Your Travel Services, ένα πρακτορείο με γραφεία στη Νότια Καρολίνα και το Τέξας, ξεκίνησε το DNA Journeys, ένα τμήμα αφιερωμένο στα γενεαλογικά ταξίδια. Η Jennifer Horan, υπεύθυνη για το μάρκετινγκ και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του Your Travel Services, δήλωσε ότι το DNA Journeys έχει ξεκινήσει να προσλαμβάνει περισσότερους τουριστικούς πράκτορες για να διευρύνουν την επιχείρηση και να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται σε αναμονή για τέτοια ταξίδια.

Πέρυσι, το Your Travel Services πραγματοποίησε περίπου 32 τέτοια ταξίδια. Φέτος, το πρακτορείο βρίσκεται σε διαδικασία να στείλει 50-60 πελάτες σε ταξίδια DNA Journeys και ο κατάλογος αναμονής επεκτείνεται και για τον επόμενο χρόνο.

Η Horan δήλωσε ότι συνήθως, τα DNA Journeys βοηθούν τους πελάτες να πάρουν πληροφορίες για την οικογένειά τους που φτάνουν χρονικά πίσω μέχρι και το 1700 ή το 1800 μ.Χ.

Πηγή: Traveldailynews,  άρθρο της Βίκυς Καραντζαβέλου

Διαβάστε επίσης

Ο Γενεαλογικός Τουρισμός πηγή πλούτου για τη Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση