PhotoScape : Επεξεργασία φωτογραφίας (Δημιουργία Κολάζ και gif εικόνες)

Το PhotoScape είναι ένα διασκεδαστικό και εύκολο λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών.

Με το PhotoScape, ο χρήστης μπορεί να δει και να οργανώσει τις φωτογραφίες του, καθώς επίσης να κάνει αλλαγές και να τις επεξεργαστεί με διάφορους τρόπους.

Μπορείτε να κάνετε μικροαλλαγές στις φωτογραφίες σας, να προσαρμόσετε την φωτεινότητά τους, να εξισορροπήσετε το χρώμα τους και να αλλάξετε το μέγεθός τους, μεταξύ άλλων εργασιών.

Ο χρήστης μπορεί επίσης να προσθέσει στις φωτογραφίες του κινούμενες εικόνες και να δημιουργήσει εικόνες GIF, να κάνει περικοπές, να βάλει διαφορετικό πλαίσιο, να προσθέσει κείμενο και καλλιτεχνικά φίλτρα και πολλά άλλα.

Το πρόγραμμα διαθέτει επίσης λειτουργία ομαδικής επεξεργασίας που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επεξεργαστούν πολλά αρχεία ταυτόχρονα, ενώ μπορεί επίσης να μετατρέψει αρχεία με μορφή RAW, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλές ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, σε μορφή JPEG.

Μια άλλη επιλογή που προσφέρει το πρόγραμμα είναι η δυνατότητα να δημιουργήσετε μια σελίδα με πολλές φωτογραφίες, έτσι ώστε να συνθέσετε μια αφίσα.

Το PhotoScape είναι εντελώς δωρεάν. Παρακολουθείστε ένα βίντεο ολοκληρωμένης παρουσίασης παλιότερης έκδοσης του  PhotoScape  ΕΔΩ.

  • Βήματα Υλοποίησης εργασιών

Για την υλοποίηση των εργασιών χρειάζεστε το λιγότερο 4 φωτογραφίες. Επιλέξτε από το διαδίκτυο και αποθηκεύστε στον υπολογιστή σας, τις φωτογραφίες που θα χρησιμοποιήσετε με βάση ένα θέμα (π.χ. Τουρισμός, Οικονομία, Πληροφορική….).

Κατεβάστε το πρόγραμμα PhotoScape (έκδοση 3.7 ή νεότερη) από ΕΔΩ και κάντε εγκατάσταση στον υπολογιστή σας.  Αν είστε χρήστης του τα Windows 10 ή Mac, κατεβάστε το PhotoScape Χ από ΕΔΩ.

Αν όλα πήγαν καλά, ανοίγοντας την εφαρμογή θα έχετε στην οθόνη σας την παρακάτω εικόνα:

  • Εργασία 1η: Δημιουργία Κολλάζ Φωτογραφιών

Πατήστε από τα εικονίδια του μενού «Σελίδα»  και στην οθόνη που ανοίγει στην αριστερή πλευρά επιλέξτε το στυλ του κολλάζ (να δέχεται μόνο 4 φωτογραφίες) που επιθυμείτε να έχουν οι φωτογραφίες σας.

Στη συνέχεια από το αριστερό μέρος της οθόνης, αναζητήστε τις φωτογραφίες που έχετε αποθηκεύσει και σύροντας, τοποθετήστε μία – μια στο σημείο του κολλάζ που επιθυμείτε. Τώρα έχετε μια αρχική εικόνα του δημιουργήματός σας.

Στο μενού δεξία κάντε τις εξής τροποποιήσεις: Περιθώριο:10, Στρογγύλεψε:22 και επιλέξτε όποιο χρώμα φόντου σας αρέσει.

Πατήστε από κουμπί Επεξεργασία. Παρατηρήστε ότι μεταφερθήκατε στο μενού «Επεξεργαστής» και οι επιλογές του βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Σε αυτό το σημείο πατάτε την καρτέλα «Αντικείμενο» και επιλέγετε «Εμπλουτισμένη επεξεργασία» .

Στο παράθυρο που ανοίγει γράψτε το «Ονοματεπώνυμό» σας, επιλέξτε Γραμματοσειρά, Μέγεθος και Χρώμα. Όταν τελειώσετε πατήστε ΟΚ.

Τώρα μετακινήστε τον κέρσορα επάνω στο ονοματεπώνυμό σας και σύροντάς, τοποθετήστε το στο σημείο του κολλάζ που επιθυμείτε. (Με διπλό κλικ επάνω στο όνομα ανοίγει το παράθυρο επεξεργασίας για πιθανές τροποποιήσεις).

Εικόνα 1: Πιθανά η δημιουργία σας να μοιάζει κάπως έτσι

Τέλος για να αποθηκεύσετε την δημιουργία σας, πατήστε δεξιά, κάτω στην οθόνη σας «Αποθήκευση» και στο παράθυρο που ανοίγει «Αποθήκευση ως…» και δώστε ως όνομα αρχείου τον «τίτλο του θέματος» των φωτογραφιών σας (π.χ Τουρισμός).

Εργασία 2η: Δημιουργία κινούμενης εικόνας GIF

Επιλέξτε από το μενού (πάνω στην οθόνη) «Κινούμενη GIF».

Στην οθόνη που ανοίγει σύρτε τις φωτογραφίες σας (ίδιες με την προηγούμενη εργασία ) και δείτε αμέσως οι φωτογραφίες να εναλλάσσονται.  Τώρα έχετε μια αρχική εικόνα του δημιουργήματός σας.

Από το μενού αριστερά επιλέξτε «Πλήρες χαρτί» για να μην υπάρχουν περιθώρια πάνω ή κάτω από τις φωτογραφίες, πατήστε «Αλλαγή χρόνου» και ορίστε τον στα 60 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια πατήστε «Αλλαγή εφέ» και επιλέξτε «Ολίσθηση δεξιά».

Αποθηκεύσετε την δημιουργία σας, πατώντας «Αποθήκευση»  από το μενού δεξιά και στο παράθυρο που ανοίγει, δώστε ως όνομα αρχείου τον «τίτλο του θέματος» των φωτογραφιών σας (π.χ Τουρισμός).

  • Παραδοτέο

Αφού δημιουργήσετε το κολλάζ φωτογραφιών και την κινούμενη εικόνα GIF, να ανεβάσετε τα αρχεία, στο Dropbox ή στο Grafis και στη υποβολή της εργασίας, να δημιουργήσετε από ένα ενεργό σύνδεσμο που θα οδηγεί σε κάθε αρχείο σας.

Πηγή: Moodle 2016-17_Πρόταση Εργασίας από Δημήτριο Ταμπούρη)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση