Διευκρινίσεις για την αξιολόγηση του μαθήματος «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2016-2017

nea ellinikaΤο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εξέδωσε την εγκύκλιο με Αρ.πρωτ Φ4/73861/Δ4/5-5-17 και θέμα: “Διευκρινίσεις για την αξιολόγηση του μαθήματος Γενικής Παιδείας «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» της Α ́ και Β ́ τάξης ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2016-2017“, σχετική η  υπ΄ αριθμ. πρωτ. Φ4/56637/Δ4/31.03.2017 εγκύκλιος της Δ/νσης Επαγγελματικής Εκπ/σης.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

“Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού και σε απάντηση ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί στη Δ/νσή μας σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης του μαθήματος Γενικής Παιδείας «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ., διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Τα κείμενα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης ΕΠΑ.Λ. κατά την αξιολόγησή τους στο μάθημα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» το σχ. έτος 2016-17 δεν έχουν γίνει αντικείμενο διδασκαλίας στη σχολική τάξη. Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο για την αξιολόγηση του μαθήματος αναφέρεται ρητά ότι η εξέταση των μαθητών/μαθητριών περιλαμβάνει «δύο (2) κείμενα τα οποία ανταποκρίνονται στην αντιληπτική ικανότητα τους, σχετίζονται με θεματικό κύκλο οικείο από τη σχολική διδασκαλία και είναι δυνατό να συνοδεύονται από εικόνες και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.» Υπενθυμίζεται επίσης ότι «το ένα κείμενο αναφέρεται στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας, ενώ το άλλο, ποιητικό ή πεζό, στο γνωστικό αντικείμενο της Λογοτεχνίας. Tα δύο κείμενα συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια».

Ενδεικτικό παράδειγμα κριτηρίου αξιολόγησης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και είναι δυνατόν να ανακτηθεί, επιλέγοντας τον σύνδεσμο: ΝΕΑ_ΕΛΛΗΝΙΚΑ_Α΄ τάξη ΕΠΑΛ – Κριτήριο τρίωρης ανακεφαλαιωτικής αξιολόγησης.

Εναλλακτικά, το αναρτημένο ενδεικτικό παράδειγμα κριτηρίου αξιολόγησης μπορεί να ανακτηθεί μέσω του αρχικού μενού της ιστοσελίδας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (www.iep.edu.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ/Επιστημονικές Μονάδες – Β΄ Κύκλος/Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Φιλολογία/Υλικό”

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση