ΝΙΣΥΡΟΣ : Το νησί με την απόκοσμη ομορφιά

nisiros_2Αίνιγμα: έχει ηφαίστειο, αλλά δεν είναι η… Σαντορίνη. Βρίσκεται δίπλα στην κοσμική Κω, αλλά δεν της μοιάζει στο ελάχιστο. Τι είναι; Ένας από τους κρυμμένους θησαυρούς του Αιγαίου: Η Νίσυρος. Ό,τι έχετε φανταστεί για τα νησιά του Αιγαίου των δεκαετιών του ’60 και του ’70 είναι ζωντανό εδώ: αυθεντικά χωριά, παραδοσιακά καφενεία, εκκλησάκια θεμελιωμένα στους βράχους, πλατείες για ουζάκι και μεζέ, ξερολιθιές, θερμά λουτρά και μονοπάτια. Όλα αυτά, μαζί με την απόκοσμη ηφαιστειακή ομορφιά της.

Η Νίσυρος για όσους δεν γνωρίζουν βρίσκεται βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια.  Περιτριγυρίζεται από άλλα τέσσερα νησάκια, την Περγούσα, την Παχιά, τη Στρογγυλή και το Γυαλί, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Το σχήμα της Νισύρου μοιάζει με αυτό ενός κόλουρου κώνου.

Η Νίσυρος γεννήθηκε σύμφωνα με το μύθο της κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας, όταν  ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας είχε αναλάβει, κατόπιν εντολής του Δια να εξαφανίσει τον Γίγαντα Πολυβώτη, ο οποίος διέσχισε φοβισμένος το Αιγαίο προκειμένου να σωθεί. Ο Ποσειδώνας τον πρόφτασε στα Δωδεκάνησα και με την τρίαινά του, απέσπασε ένα τμήμα από την Κω και το εκσφενδόνισε εναντίον του Πολυβώτη. Ο Ποσειδώνας πέτυχε το Γίγαντα και τον καταπλάκωσε. Το κομμάτι αυτό της Κω έγινε η Νίσυρος.

Η ονομασία τον νησιού δεν έχει εξακριβωθεί ιστορικά. Μερικές από τις εκδοχές που επικράτησαν κατά καιρούς είναι:

  • εξαιτίας της άφθονης ελαφρόπετρας (κίσσηρης), με αλλαγή του πρώτου γράμματος από «κ» σε «ν», όπως υποστηρίζει ο Πύρρος ο Θεσσαλός,
  • σύνθετη λέξη από τις λέξεις «νέω» (κολυμπώ) και «σύρω», σύμφωνα με τον Πλίνιο,
  • τοπωνύμιο δοσμένο υπό την εποχή τον αιγαιακού πολιτισμού (πολλά χρόνια πριν υπό την παρουσία των Φοινίκων στο Αιγαίο), που έχουν καταλήξεις σε -υρος ή -ιρος και
  • σύνθετη λέξη υπό τις λέξεις «νέα» και «Σύρος» (οι προϊστορικοί Κάρες και Κρήτες είναι γνωστό ότι κατοίκησαν τη Σύρο και τη Νίσυρο.

nisiros_4Το νησί είναι ένα γλυπτό από λάβα νησί που δημιούργησε το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Σμιλεύτηκε με μαύρη λάβα, άσπρη ελαφρόπετρα και κόκκινη σκουριά, που είναι τα υλικά με τα οποία κτίστηκαν τα σπίτια της ,τα ιερά και τα κάστρα της. Το φυσικό περιβάλλον της Νισύρου, χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα, και πανίδα εκπληκτικής ποικιλότητας για ένα τόσο μικρό χώρο.  Το ενεργό Ηφαίστειο και τα θερμά λουτρά, που χαρακτηρίζουν τη φύση της Νισύρου, είναι ο πόλος έλξης και ο κύριος λόγος επισκέψεως της.

Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν θερμές ιαματικές πηγές, οι ονομαστότερες από τις οποίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Μανδράκι, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, με τα κατάλευκα σπίτια, τα γραφικά στενά και την ωραία πλατεία, την “Ηλικιωμένη” που σκιάζουν μεγάλα δέντρα.

Η Νίσυρος δεν έχει πολλές παραλίες και λόγω της μαύρη άμμου δεν αποτελούν τις συνήθεις «καρτ ποστάλ» λευκές αμμουδιές που έχουμε συνηθίσει στα ταξιδιωτικά περιοδικά. Είναι όμως εξίσου όμορφες αν όχι πιο γοητευτικές, λόγω και της μοναδικότητας τους. Τα Χοχλάκια και η Παχιά Άμμος είναι οι καλύτερες επιλογές.

  • Αξίζει να δείτε στη Νίσυρο

Βόλτα στο ηφαίστειο της Νισύρου
Δώστε ραντεβού με τον Στέφανο, τον Αλέξανδρο, τον Πολυβώτη, είναι χρόνια τώρα «κάτοικοι» του νησιού. Οι κρατήρες του ηφαιστείου της Νισύρου βαφτίστηκαν, ίσως για να νιώθουν οι άνθρωποι πιο οικεία απέναντι στον εκρηκτικό τους χαρακτήρα. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Καθώς κατεβαίνετε στον τεράστιο κρατήρα, νιώθετε σαν να είστε σε άλλο πλανήτη: κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν, τεράστιες ρωγμές, η δυνατή μυρωδιά του θειαφιού… Η αίσθηση αυτή του εξωπραγματικού δεν χωράει σε φωτογραφίες.

nisiros_3Βόλτα στο Μανδράκι
Στο λιμανάκι και πρωτεύουσα του νησιού, η ζωή είναι απλή και όμορφη. Οι διακοπές εδώ έχουν αέρα αυθεντικής Ελλάδας. Καφές και ουζάκι με τους ντόπιους στην πλατεία της Ηλικιωμένης ή στο Λευκαντιό. Σοκάκια με παλιά μπακάλικα, κυκλαδίτικα σπίτια με πόρτες πολύχρωμες. Βόλτα στην προκυμαία και τους Χοχλακούς, την παραλία με τα λαμπερά στρογγυλά μαύρα βότσαλα. Στο ηλιοβασίλεμα η Καζάρμα, τα κτήματα με τα εσπεριδοειδή, ο τρούλος της Παναγίας της Ποταμίτισσας, το πέτρινο κτήριο της Καράβας, λάμπουνε όλα ολόχρυσα.

Ραντεβού στην Πόρτα… της Νικειάς
Τη λένε Πόρτα, αλλά είναι πλατεία. Ελάτε στη κεντρική πλατεία του χωριού Νικειά, που είναι διάσημη για το ελλειπτικό της σχήμα και το περίτεχνο βοτσαλωτό της. Πάνω από το χωριό, η εντυπωσιακή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας.

Ο Εμποριός με τις γειτονιές του
Ένα χωριό με ξεχωριστή αρχιτεκτονική είναι ο Εμποριός. Περιπλανηθείτε στις γειτονιές της Παναγιάς, του Σωτήρα, του Πύργου, του Μουσταφά, του Αϊ-Νικόλα, του Κάφκα και απολαύστε θέα στο Αιγαίο μοναδική από το κάστρο της Παντονίκης.

Τα μοναδικά μονοπάτια της Νισύρου
Άνθρωποι από όλον τον κόσμο περπατούν στα μονοπάτια της Νισύρου. Εδώ θα περπατήσετε και εσείς, ανάμεσα στις ξερολιθιές που οι ντόπιοι ονομάζουν βαστάδια, πλάι σε πέτρινες αγροικίες -τα σπηλάδια- σε παλιά αποστακτήρια και ξωκκλήσια. Μια εμπειρία αναζωογονητική.

  • Οι κρυμμένοι θησαυροί της Νισύρου

Το ηφαιστειολογικό μουσείο Νισύρου : Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα ηφαίστεια της Ελλάδας και τα πετρώματά τους; Το υπερσύγχρονο μουσείο στεγάζεται στο πρώην δημοτικό σχολείο στα Νικειά.

Το Παλαιόκαστρο : Έτσι ονομάζεται η ακρόπολη του νησιού που σώζεται από την κλασική αρχαιότητα. Το στιβαρό της τείχος, φτιαγμένο από μαύρο τραχείτη, εντυπωσιάζει με τον όγκο του.

Πηγή: Discover Greece / Travelstyle / Δήμος Νισυρίων (Φωτογραφίες)

nisiros_1

Τρισδιάστατη (Virtual) ξενάγηση στη ΝΙΣΥΡΟ (Κλικ στην ΦΩΤΟ)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση