Ένα εξαιρετικό – συγκλονιστικό βιβλίο με θέμα τον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying), είχα την δυνατότητα να διαβάσω την τελευταία εβδομάδα.
Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου , κατά την πλοκή της ιστορίας του βιβλίου “Το ημερολόγιο ενός δειλού“, καταγράφει τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις ενός παιδιού που εκφοβίζεται στην καθημερινότητα του (σχολικό περιβάλλον, γιορτές, εξόδους κ.α), αλλά και την στάση του απέναντι στους γονείς και πραγματικούς φίλους.
Ένα βιβλίο που διαβάζετε με ευχαρίστηση και περιμένεις με αγωνία να διαβάσεις την συνέχεια. Ανατρεπτικό το τέλος του αλλά όλα στην ζωή δεν είναι όπως τα φανταζόμαστε στην παιδική-εφηβική μας ηλικία. Αξίζει να διαβαστεί από όλα τα μικρά – μεγάλα παιδιά, γονείς, δασκάλους, καθηγητές.
Το βιβλίο έχει βραβευθεί (2015) στον διαγωνισμό των καταστημάτων Puplic στην κατηγορία “Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία”
Περίληψη από οπισθόφυλλο βιβλίου:
“Ο Νίκος και ο Θοδωρής. Ο θύτης και το θύμα. Το χτες και το σήμερα. Με φόντο ένα ιδιωτικό σχολείο ξετυλίγονται δυο προσωπικές αφηγήσεις νίκης και ήττας, χαράς και απόγνωσης, που διασταυρώνονται καθημερινά σε μια βάναυση ιστορία κακοποίησης, σ’ ένα διαρκή βασανισμό. Το bullying. Συμμαθητές και φίλοι, οικογένειες και καθηγητές γίνονται αργά ή γρήγορα μάρτυρες ακραίων συμπεριφορών. Ποιος θα αντιδράσει, πότε και πώς; Υπάρχει τρόπος διαφυγής από αυτή την κατάσταση; Και ποιοι τελικά ευθύνονται για τη διαιώνισή της;
Το νεανικό μυθιστόρημα του Βασίλη Παπαθεοδώρου Το ημερολόγιο ενός δειλού σκιαγραφεί με τον πιο παραστατικό τρόπο καθημερινές καταστάσεις τις οποίες βιώνουν όλο και περισσότερα παιδιά. Πρόκειται για μια κατάδυση στην ψυχολογία των εφήβων, μια εξερεύνηση των πιο σκοτεινών πτυχών του μυαλού τους και των συμπεριφορών τους. Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με χιούμορ και πίκρα, που περιγράφει όνειρα και προδοσία, φιλίες κι εγκατάλειψη, αποδοχή και περιθωριοποίηση. Ένα βιβλίο που μιλά για όσα όλοι μας έχουμε νιώσει και σκεφτεί, αλλά ντρεπόμαστε να τα ομολογήσουμε.”
Διαβάστε επίσης κριτικές και συνέντευξη του συγγραφέα στους παρακάτω συνδέσμους:
- Τελικά ποιος έχει τη δύναμη, αυτός που χτυπάει ή αυτός που πονάει; (Lifo.gr : Άρθρο του Άρη Δημοκίδη)
- Το καινούργιο κεφάλι της Λερναίας Ύδρας (“Ο Αναγνώστης ” : Άρθρο του Κώστα Ακρίβου)
- Οnline και τραμπούκος στην υποκριτική ελληνική κοινωνία του 2015 (“Η Καθημερινή” : Άρθρο της Μαρίας Τοπάλη)