Ιαματικός Τουρισμός (θερμαλισμός) στην Βόρεια Ελλάδα

iamatikos tourismosΗ Ελλάδα είναι προικισμένη με φυσικές μεταλλικές και γεωθερμικές πηγές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας υγείας. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί ήδη από τους αρχαίους χρόνους, προσφέροντας ευκαιρίες ίασης από διάφορες ασθένειες με φυσικό τρόπο (υδροθεραπεία).

O Ιαµατικός Τουρισµός – Θερµαλισµός, ως κυρίαρχη µορφή του εναλλακτικού τουρισμού υγείας, είναι ιδιαίτερα σηµαντικός όχι µόνο για την πρόληψη, διατήρηση και βελτίωση της υγείας, αλλά και για την αντιµετώπιση διαφόρων παθήσεων, ενώ δρα και συμπληρωματικά στην ιατρική, καθώς και στις θεραπείες µε φάρµακα.

H ύπαρξη σημαντικών ιαµατικών πηγών στον ελλαδικό χώρο µαζί µε το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον και κλίµα, παρέχει µεγάλες δυνατότητες ώστε, µε την αξιοποίησή τους, να εξελιχτούν από θεραπευτικά κέντρα που είναι σήµερα σε παραθεριστικά κέντρα υγείας κατά το πρότυπο των μεγάλων κέντρων τουρισμού υγείας της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή κέντρα υποδοχής λουομένων όλων των ηλικιών για θεραπεία, πρόληψη, ξεκούραση και αναψυχή.

Η αυξανόμενη ζήτηση για εμπειρίες πραγματικής υγείας και τρόπου ζωής βασιζόμενες σε φυσικές μεταλλικές και γεωθερμικές πηγές δημιούργησε την ευκαιρία στην Ελλάδα να μετατραπεί σε έναν διεθνή προορισμό ευεξίας.

Στη Κεντρική Μακεδονία αλλά και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη λειτουργούν Ιαματικά λουτρά (spa) που μπορούν να σας προσφέρουν εκτός από τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας καθώς και αφορμή για να γνωρίσετε τα αξιοθέατα της Μακεδονίας που βρίσκονται σε κοντινές περιοχές.

  • Λουτρά Λαγκαδά (Ν. Θεσσαλονίκης)

loutra lagadaΣτην κοιλάδα της Μυγδονίας, σε μια όαση πρασίνου 100 στρεμμάτων και μόλις 2 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης του Λαγκαδά, βρίσκονται τα ομώνυμα ιαματικά λουτρά.

Για το ιαματικό νερό της λουτρόπολης, γνωρίζουμε αρκετά στοιχεία από βιβλιογραφικά δεδομένα. Οι μαρτυρίες αυτές ξεκινούν από τις ταξιδιωτικές περιγραφές του Τούρκου γεωγράφου (Μ. Χανζή-Σαλφά) το 1670 και του Βρετανού περιηγητή (William Martin Leake) το 1835.

Από το 1920 έως το 1938 τα Λουτρά γίνονται αντικείμενο μελετών κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Την περίοδο αυτή έχουμε την πρώτη επιστημονική έρευνα που αφορά στα γεωλογικά χαρακτηριστικά του χώρου, τη χημική ποιότητα και τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού.

Επιστημονική ομάδα μελέτησε με λεπτομέρεια κάθε φυσική ιδιότητα, καθώς και κάθε χημική παράμετρο του ιαματικού νερού, προκειμένου να «ταυτοποιηθεί» και στη συνέχεια να αξιολογηθούν οι ιδιότητές του και τα πολλαπλά ευεργετικά του στοιχεία.

Το ιαματικό νερό είναι κατάλληλο για Λουτροθεραπεία & Ποσιθεραπεία. Οι θεραπευτικές του ενδείξεις είναι : Παθήσεις των αρθρώσεων και των οστών, Ρευματικές και κινητικές παθήσεις, Παθήσεις κυκλοφορικού και  νευρικού συστήματος, Δυσλειτουργίες του ύπατος,, της χολής και των νεφρών, Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, Ευαισθησίες στο πεπτικό σύστημα, Δερματοπάθειες.

Ιστότοπος: www.loutralagada.gr  / Τηλ: 23940-22221

  • Λουτρά  Νέας Απολλωνίας (Ν. Θεσσαλονίκης)

Oι Ιαματικές Πηγές της Νέας Απολλωνίας βρίσκονται στον γραφικό οικισμό Λουτρά Απολλωνίας δίπλα στη Λίμνη Βόλβη, 50 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη στην Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών και η γαλήνη της φύσης προσφέρουν ιδανικές συνθήκες ξεκούρασης και χαλάρωσης.

apollonia_spaΤα λουτρά, όπως αναφέρει ο Στράβωνας,  οικίστηκαν από το Βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Α΄ , τον 5ο π. Χ. αιώνα και γνώρισαν μεγάλη ακμή κατά την περίοδο του Βυζαντίου.

Απόδειξη αποτελεί  στη νότια όχθη της Βόλβης, ένα μεγάλο κτίριο ιαματικού λουτρού, του οποίου τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ανάγονται  στο 16ο αιώνα. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για κτίσμα του μεγάλου Βεζίρη Sokolli Muhammad Pasha, ο οποίος ίδρυσε το χάνι, το τζαμί και το λουτρό στη γειτονική Παζαρία (σημερινή Απολλωνία), μεταξύ των ετών 1566 – 1574.

Ο οικισμός των Λουτρών  της Ν. Απολλωνίας, συνδυάζει την ομορφιά της λίμνης, τις θεραπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών, το βουνό και την καθαρή ατμόσφαιρα της εξοχής.

Παράλληλα μπορεί κανείς να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή περπατώντας στα χαραγμένα μονοπάτια μέσα στο δάσος ή κάνοντας βόλτες με τα ποδήλατα . Ο Σταυρός που αποτελεί την έδρα του δήμου Βόλβης, μαζί με την  Ασπροβάλτα και τα Βρασνά , αποτελούν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό και απέχουν μόλις 15 λεπτά από τα Λουτρά. Μπορεί ακόμα κανείς να  επισκεφτεί την Ολυμπιάδα και τα αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη και να περιπλανηθεί στα αρχαία τείχη.

Η πηγή των λουτρών  έχει  θερμοκρασία 49 – 57ο C  αντλεί  το νερό της από βαθύτερους ορίζοντες, έχει ραδιενέργεια 2,55 μονάδες Mache και χαρακτηρίζεται ως αλκαλική θειοπηγή.

Το ιαματικό νερό είναι κατάλληλο για ρευματισμούς,  ισχιαλγίες, οσφυαλγίες,  επικονδυλίτιδες,  παθήσεις κινητικού συστήματος,  αυχενικό σύνδρομο,  οστεοπόρωση,ημικρανίες, δερματολογικές παθήσεις, γυναικολογικές παθήσεις, παθήσεις της ουροδόχου κύστης,  ρινίτιδες,  ιγμορίτιδες,  φαρυγγίτιδες και λαρυγγίτιδες,  χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλεργικό άσθμα.

Ιστότοπος: www.apollonia-spa.gr  / Τηλ: 23930-42142

  • Λουτρά Αγίας Παρασκευής (Ν. Χαλκιδικής )

loutra-agia-paraskevisΗ Αγία Παρασκευή βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κασσάνδρας, περιτριγυρισμένη από πευκοδάσος. Πέντε χιλιόμετρα νότια της Αγίας Παρασκευής, μπροστά στη θάλασσα, βρίσκεται ο οικισμός Λουτρά, ο οποίος πήρε το όνομά του από τις ιαματικές πηγές.

Τα λουτρά βρίσκονται στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας, σε καταπληκτικό σημείο, στην κορφή ενός λόφου με θέα το πέλαγος. Ο περιβάλλων τόπος με τη θάλασσα, τα πεύκα, το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της περιοχής, αποτελεί μια μοναδική εικόνα ομορφιάς.

Στην τοποθεσία των πηγών, τα πρώτα χρόνια δημιουργήθηκε ένα μικρό υδροθεραπευτήριο με δύο αίθουσες. Το 2000 χτίστηκε το νέο υπερσύγχρονο κτίριο. Διαθέτει δύο μικτές πισίνες, μία εσωτερική και μία εξωτερική, και δέκα ατομικές μπανιέρες με ιαματικό νερό θερμοκρασίας 34,5ο C. Επίσης στις εγκαταστάσεις υπάρχει σάουνα, χαμάμ, καταιωνιστήρες, υδρομασάζ (ατομικά και ομαδικά) για αναζωογόνηση.

Η θερμοκρασία του νερού είναι 34,5ο C και ενδείκνυται για παθήσεις οστών και αρθρώσεων-μυών όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτιδα, δισκοπάθεια, μυίτιδα-μυαλγία, τενοντίτιδα, παλαιά κατάγματα, αυχενικό σύνδρομο καθώς και για δερματικές παθήσεις όπως σμιγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση, ακμή, εκζεματοειδή.

Τα λουτρά λειτουργούν όλο το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Στην ευρύτερη περιοχή οι επισκέπτες μπορούν να βρουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για τη διαμονή τους.

Ιστότοπος: www.kedikassandras.gr   / Τηλ: 23740 71810 & 23740

  • Λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) (Ν. Πέλλας)

loutra-pozarΤα Λουτρά Πόζαρ (Λουτρακίου) βρίσκοντα στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας.

Η λέξη «πόζαρ» σημαίνει θράκα, αναμμένο κάρβουνο

Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους.

Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.

Οι ιαματικές πηγές Λουτρών Λουτρακίου ή Λουτρών Πόζαρ, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 -390 μ.

Δημιουργούνται από το νερό της βροχής που εισχωρεί στο έδαφος και φτάνει σε μεγάλο βάθος, όπου θερμαίνεται, ανεβαίνει ψηλότερα και στην πορεία του εμπλουτίζεται με μέταλλα και άλλα συστατικά.

Στο Νέο Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν εσωτερικές πισίνες prive, οι οποίες είναι διαστάσεων 3×3 με 1.50 μ. βάθος και θερμοκρασία στους 37 βαθμούς και έχουν ξεχωριστό τρόπο λειτουργίας η καθεμία.

Στο Παλιό Υδροθεραπευτήριο υπάρχουν 2 πισίνες διαστάσεων 3×6 με 37 βαθμούς θερμοκρασία και 2 μικρότερες πισίνες (τύπου χαμάμ) με θερμοκρασία 38 βαθμούς.

Υπάρχουν επίσης 2 εξωτερικοί καταρράκτες από τους οποίους ο ένας είναι στους 37 βαθμούς και ο άλλος αραιώνεται με κρύο νερό και η θερμοκρασία είναι στους 30 βαθμούς. Ακόμα υπάρχει μία εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων με θερμοκρασία στους 37 βαθμούς στο χώρο του αναψυκτηρίου.Υπάρχουν αποδυτήρια στον κάθε χώρο.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος.

Επίσης στο χώρο της λουτρόπολης λειτουργεί ξενοδοχείο με 10 δίκλινα και 2 τρίκλινα δωμάτια καθώς και ένα εστιατόριο. Η χρονική περίοδος που λειτουργεί είναι όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο.

Ιστότοπος: www.loutrapozar.net  / Τηλ: 23840-91300

  • Λουτρά Πικρολίμνης (Ν. Κιλκίς)

pikrolimni-spaΛίγα χιλιόμετρα έξω απ΄ το Κιλκίς και 23χλμ. από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά Πικρολίμνης. Η ιδιαιτερότητα της Πικρολίμνης οφείλεται στη μαύρη λάσπη (φυσικός αλατούχος πηλός) που υπάρχει στην κοίτη της.

Η Πιρολίμνη ήταν γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων με διαφορετική ονομασία. Οι πληροφορίες των αρχαίων πηγών μιλάνε για την περιοχή των Κλιτών και κυρίως για την λίμνη «Πικρολίμνη» από όπου ανάβλυζαν οι θειούχες λάσπες, στην περιοχή όπου εξαγόταν το «χαλαστραίον νίτρον».

Το συγκρότημα των ιαματικών λουτρών Πικρολίμνης συνδυάζει τις μεθόδους της πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας.

Ο ιαματικός πηλός και το ιαματικό νερό της Πικρολίμνης ενδείκνυνται για τη θεραπεία παθήσεων όπως:
Ρευματικών, Οσφυαλγικών, Παθήσεων Σπονδυλοαρθρίτιδας, Μυαλγιών, Ισχυαλγιών, Διασκοπαθειών, Μυοσκελετικών, Αρθριτικών, Δερματικών (Ακμή, Εκζύματα και Ψωριάσεις), Γυναικολογικών, Μετατραυματικών.

Στο συγκρότημα λειτουργεί ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Ιστότοπος: www.pikrolimnispa.gr  / Τηλ: 23410-29971-72-73

  • Λουτρά Αγκίστρου (Ν. Σερρών)

hamam_aggistroΤο χωριό Άγκιστρο είναι χτισμένο στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ανατολικά της κοιλάδας του Στρυμόνα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εναλασσόμενο τοπίο, γαλήνιο, με πλούσια βλάστηση και ιδανικές κλιματικές συνθήκες.

Το βυζαντινό χαμάμ του Αγκίστρου που χρονολογείται γύρο στο 950 μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως ένα πραγματικό πολιτισμικό μνημείο. Ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του χρησιμοποιούσαν το χαμάμ επί τουρκοκρατίας.

Σήμερα, όλες τις ημέρες του χρόνου, έμπειρα χέρια εξειδικευμένων ανθρώπων σας προσφέρουν χαλαρωτικό μασάζ στο σώμα και το πρόσωπο, χρησιμοποιώντας κορυφαία επαγγελματικά προϊόντα.

Οι πηγές του Αγκίστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Έχουν θερμοκρασία 40,5°C και τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες, μυαλγίες κ.λπ.

Μπορείτε να χαρείτε την ευεξία και αναζωογόνηση που προσφέρει το χαμάμ 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο είτε μένοντας στο ξενοδοχείο των λουτρών είτε νοικιάζοντας δωμάτια στο χωριό.

Ιστότοπος: www.hamamagistro.gr  Τηλ: 23230-41420

  • Λουτρά Σιδηροκάστρου (Ν. Σερρών)

loutra-sidirokastrouΕπτά χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη του Σιδηροκάστρου, βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά. Οι ιαματικές πηγές του είναι γνωστές ήδη από τα βυζαντινά χρόνια, ωστόσο οι παλιές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων.

Οι ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου είναι γνωστές από τα Βυζαντινά χρόνια. Επί τουρκοκρατίας ήταν εν χρήσει, αναφέρονται από τον Ελβιά Τσελεμπί, που πέρασε από αυτά το 1667. Επίσης, το 1886 αναφέρονται στις Οδοιπορικές Σημειώσεις του Νικολάου Σχοινά.

Στην περιοχή μπορεί κάποιος να συνδυάσει τη φροντίδα της υγείας του με μια επίσκεψη στο βυζαντινό κάστρο, στη λίμνη Κερκίνη, στα οχυρά του Ρούπελ και Ιστίμπεη.

Τα λουτρά διαθέτουν ανακαινισμένο υδροθεραπευτήριο με έναν παραδοσιακό ομαδικό λουτήρα τύπου χαμάμ που ανακαινίστηκε πρόσφατα (επένδυση όλου του χώρου με γυάλινη ψηφίδα vitro).

Διαθέτουν επίσης 3 πισίνες SpaForm με ομαδικά υδρομασάζ και αερομασάζ με ελεγχόμενη θερμοκρασία, επίσης 15 σύγχρονες ατομικές μπανιέρες με υδρομασάζ και ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Η θερμοκρασία του νερού που φτάνει στις εγκαταστάσεις είναι 40-42ο C και είναι κατάλληλo για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ρευματοειδή αρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, παραμορφωτική αρθρίτιδα, δισκοπάθεια, ισχιαλγία, μυΐτιδα – μυαλγία, τενοντίτιδα, οσφυαλγία, παλιά κατάγματα, αυχενικό σύνδρομο και ορισμένες γυναικολογικές.

Προσφέρονται υπηρεσίες μασάζ με διάφορα είδη όπως μασάζ αναζωογονητικό ή θεραπευτικό, πηλοθεραπεία, αρωματοθεραπεία, σοκολατοθεραπεία και διάφορες θεραπείες σώματος και προσώπου.

Υπάρχει ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο.

Στον χώρο λειτουργεί και καφέ – μίνι μπαρ

Τα λουτρά παραμένουν ανοιχτά όλο το χρόνο, επτά ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο.

Στα Ιαματικά Λουτρά Σιδηροκάστρου λειτουργεί το φιλόξενο ξενοδοχείο “Πηγή” δυναμικότητας 184 κλινών, ανακαινισμένο με τηλέφωνο και τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο, καθώς και 2 σουίτες, αίθουσες αναμονής, TV, μίνι μάρκετ και εστιατόριο (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες).

Ιστότοπος:  www.spa.gr  / Τηλ: 23230-22422

  • Λουτρά Κρηνίδων (Ν. Καβάλας)

loutra-krinidesΟ τόπος Υγείας Κρηνίδων με θεραπευτικό πηλό και ιαματικό νερό, γεωγραφικά αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοχής με πλούσια ιστορία που ξεκινά με την ίδρυση της πόλης το 360 π.Χ.

Στην ιστορική αυτή περιοχή θα συναντήσει κανείς τις αρχαίες θέρμες, την αρχαία αγορά, το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, το βαπτιστήριο της Λυδίας, της πρώτης χριστιανής της Ευρώπης.

Η λουτρόπολη διαθέτει ένα πηλοθεραπευτήριο, με δύο ομαδικούς λουτήρες πηλού ανδρών-γυναικών και ένα υδροθεραπευτήριο. Το υδροθεραπευτήριο στεγάζεται σε ένα μεταβυζαντινό κτίσμα (παλιό χαμάμ). Οι εγκαταστάσεις λειτουργούν από 1η Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου, επτά ημέρες την εβδομάδα, με ώρες λειτουργίας από τις 08:30 π.μ. έως και τις 18:00 μ.μ. Στο χώρο λειτουργούν καταλύματα που προσφέρουν τη δυνατότητα διαμονής στους επισκέπτες.

Το νερό που αναβλύζει από την πηγή έχει θερμοκρασία 29ο C. Είναι κατάλληλο για υδροθεραπεία, με τη μορφή της λουτροθεραπείας για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και ποσιθεραπείας για το γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα.

Ο θεραπευτικός πηλός των Κρηνίδων είναι αποτέλεσμα φυσικών, βιοχημικών, γεωχημικών και βιολογικών διεργασιών που συνέβησαν στο χώρο του πηλοθεραπευτηρίου μεταξύ ενός στερεού συστατικού, της αργίλου, ενός υγρού που είναι το θερμό μεταλλικό νερό και οργανικού υλικού από το φυτικό κόσμο. Η θερμοκρασία των ταμιευτήρων πηλού είναι 29ο C και ενδείκνυται για  αυτοάνοσα και ρευματικά νοσήματα καθώς και για δερματικές παθήσεις

Ιστότοπος: www.pilotherapia.gr  / Τηλ: 2510-516162 και 831388

  • Ιαματικά Λουτρά Σαμοθράκης

loutra samourakisΣτον οικισμό Θέρμα (Λουτρά)  που απέχουν 14χλμ από το λιμάνι της Καμαριώτισσας βρίσκεται το Δημοτικό Υδροθεραπευτήριο με τις ζεστές θειούχες πηγές, γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από την εποχή ακόμα της Βυζαντινής περιόδου.

Στη δεκαετία του 20 κατασκευάστηκε το πρώτο υδροθεραπευτήριο που στέγασε την τότε υπαίθρια δεξαμενή. Από το 1955 εως το 1958 χτίστηκε το δεύτερο κτήριο με άλλη μια δεξαμενή. Τα λουτρά χτίστηκαν το 1981 στους πρόποδες του λόφου των Ψαρόθερμων.

Διαθέτουν δύο πισίνες (ανδρών και γυναικών) και δεκατρείς ατομικές μπανιέρες. Η θερμοκρασία του νερού στην ανδρική πισίνα είναι 40-41ο C και στη γυναικεία 38-39ο C

Δίπλα στα λουτρά είναι ένας χώρος με βρύσες χλιαρού νερού για ποσιποθεραπεία. Ενδείκνυται για παχύσαρκους, αλλά και για παθήσεις ήπατος, χολής και νεφρών.

Κοντά στο ρέμα βρίσκεται ακόμη μια πηγή με νερό που πίνεται ως καθαρτικό. Ένα ποτήρι αρκεί για να προκαλέσει διάρροια.

Οι ατμοί που βγαίνουν από τη γεώτρηση δίπλα στο κτήριο των δημοτικών λουτρών συνιστώνται για εισπνοθεραπεία (φλεγμονές ανωτέρων αναπνευστικών οδών)

Τα νερά είναι κατάλληλα για ρευματικές αρθρίτιδες , χρόνιες αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές, παθήσεις των οστών.

Ανεβαίνοντας τον χωματόδρομο από τα δημοτικά λουτρά προς το λόφο των Ψαροθέρμων συναντάμε μια υπαίθρια γούρνα η οποία είναι ρηχή και οι επισκέπτες κάθονται γύρω από το πεζούλι. Το νερό είναι θολό και έχει αρκετό θειάφι. Το νερό στη γούρνα ανανεώνεται μπορείς να την αδειάσεις και να περιμένεις να γεμίσουν πάλι (απαιτούνται 15 λεπτά περίπου) η θερμοκρασία είναι 37ο -38ο C. Ενδείκνυται για αρθροπάθειες και δερματικά. Η πηγή των ποδόλουτρων δεν έχει είσοδο, είναι ελεύθερη

Οι εγκαταστάσεις των λουτρών ανακαινίζονται όπως ενημερώθηκα μετά από επικοινωνία που είχα με το Δήμο Σαμοθράκης και πιστεύουν ότι θα λειτουργήσουν στα τέλη Ιουνίου. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο στο τηλέφωνο 25513-50800.

Ιστότοπος: www.samothraki.gr 

  • Λουτρά Τραϊανούπολης (Ν. Έβρου)

loutra-traianoupolis Οι Ιαματικές Πηγές Aλεξανδρούπολης, βρίσκονται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και επί της Εθνικής οδού που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τις Φέρρες.

Οι παλαιότερες και οι σύγχρονες ιαματικές εγκαταστάσεις γειτνιάζουν άμεσα με τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Χαρακτηρίζονται ως θερμομεταλλικές υδροθειοχλωριούχες με θερμοκρασία 52 °C. Τα νερά των πηγών είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία.

Συστήνονται για τη θεραπεία πολλών νόσων, όπως ρευματισμών, γυναικολογικών παθήσεων, παθήσεων περιφερειακών νεύρων, νοσημάτων νεφρού, χολής, υπατικών δυσλειτουργιών, πεπτικών διαταραχών.

Η λουτρόπολη έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με θέρμανση των εγκαταστάσεών της, αξιοποιώντας τη γεωθερμία.

Ιστότοπος: www.tieda.gr  / Τηλ: 25510-61225, 61215

Πηγές:

Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Οδηγός οργανωμένων Ιαματικών πηγών (spa) στην Ελλάδα (www.apn.gr)

Visit Greece : Υγεία και Ευεξία

Ιαματικός Τουρισμός σήμερα στην Ελλάδα και στις ανταγωνιστικές αγορές – πού βρίσκεται η χώρα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της; (www.Real.gr )

Οι προοπτικές του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα (www.isotimos.com)

10 μύθοι για τα ιαματικά λουτρά.Που βρίσκονται, τι παρέχουν (www.inout.gr)

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς