«Κάρτα εργονομικής διευθέτησης» για κάθε θέση εργασίας

ergonomia_1Τη λανθασμένη αντίληψη ότι όσοι απασχολούνται σε εργασίες γραφείου είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε μυοσκελετικά προβλήματα έρχεται να διαψεύσει το σημαντικό ποσοστό απουσιών που σημειώνονται για τον λόγο αυτό -ακόμη και μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας- στο σύνολο των εργαζoμένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η φιλεργατική επιστήμη της Εργονομίας, παράλληλα με τη γνώση και τη θεωρία για το πώς προκαλούνται και πώς μπορούμε να αναχαιτίσουμε τον ύπουλο αυτό εχθρό, μας παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες και «εργαλεία» για να διορθώσουμε τις ανεπαρκείς είτε λανθασμένες ρυθμίσεις των θέσεων εργασίας, κάτι που συνήθως τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες αγνοούν ή παραβλέπουν.

Όχι όμως και η δική μας Ergonomia SA (www.ergonomia.gr) που μας κινητοποίησε πρόσφατα μέσα από το σημαντικό άρθρο του συνεργάτη της κ. Δημήτρη Ναθαναήλ, PhD Eur. Erg., λέκτορα Εργονομίας στο ΕΜΠ, με τον τίτλο «Εργονομία θέσεων εργασίας: από τη θεωρία στην πράξη. Μια νέα προσέγγιση για κάθε εργαζόμενο». Με δεδομένο ότι «το σώμα του καθενός μας είναι διαφορετικό και απαιτούνται εξατομικευμένες παρεμβάσεις πάνω στη θέση εργασίας, η εργονομική ρύθμιση μιας θέσης εργασίας απαιτεί ιδιαίτερες συνθετικές και αναλυτικές γνώσεις και δεν μπορεί να επιτευχθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους χωρίς βοήθεια ειδικών». Απαιτείται δηλαδή η έμπρακτη φροντίδα των επιχειρήσεων για κάθε εργαζόμενο ατομικά, όπως και για την άμεση πρακτική βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Το άρθρο αναφέρεται σε μια 45λεπτη θεωρητική κατάρτιση / ευαισθητοποίηση και σε μια 10λεπτη εξατομικευμένη (hands-on) εργονομική διευθέτηση κάθε θέσης εργασίας. Ο εργαζόμενος συμπληρώνει μια φόρμα ιστορικού ενοχλήσεων, αναφέρει ποια είναι η συνήθης στάση του κατά την εργασία και, με τη συνεργασία του, προτείνονται διορθωτικές αλλαγές που περιλαμβάνουν τη ρύθμιση του καθίσματος, την επιλογή των κατάλληλων περιφερειακών όπως είναι το «ποντίκι», τη διαχείριση των καλωδιώσεων, τις ρυθμίσεις της οθόνης, τον προσανατολισμό της θέσης, τη διευθέτηση αντικειμένων και του χώρου πάνω, κάτω και γύρω από το γραφείο. Τέλος, ο κάθε εργαζόμενος λαμβάνει μια εξατομικευμένη «κάρτα εργονομικής διευθέτησης» με τις συγκεκριμένες διαστάσεις και παρατηρήσεις για τη θέση της εργασίας του. Η κάρτα αυτή λειτουργεί όχι μόνο ως «καμπανάκι» και υπενθύμιση για τον ίδιο, αλλά αποτελεί και την τεκμηρίωση της παρέμβασης για την επόμενη αξιολόγηση.

Πηγή: «Η Καθημερινή«, άρθρο της Χριστίνας Δαμουλιανού (26-04-2015)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση