Εντύπωση έχει προκαλέσει στο Διαδίκτυο μία ταινία μικρού μήκους που έφτιαξαν φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), οι οποίοι προσεγγίζουν με καλλιτεχνική ματιά το πρόβλημα του εθισμού στον τζόγο και των παρενεργειών του.
Η ταινία μέσα σε λίγες ημέρες είχε περισσότερα από 5000 «χτυπήματα» στο Υoutube, αλλά και αναρτήσεις σε σαράντα διαφορετικές ιστοσελίδες.
Η παρέμβαση αυτή, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο, έγινε υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας κυρίας Ολίβιας Κυριακίδου, στα πλαίσια του μαθήματος «Οργανωσιακή Ψυχολογία», ενώ αποτελεί έργο των φοιτητών Γεώργιου Βενέρη, Αναστάσιου Γεωργακόπουλο, Ελευθέριου Καλογρίδη, Μάριου Κονσολάκη και Ιοκάστης Κουτσάφτη του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Οπως επισημαίνουν οι συντελεστές της ταινίας, «ο τζόγος μπορεί εύκολα να ξεγελάσει λόγω της εκ φύσεως θετικής προεξόφλησης του μέλλοντος από τους ανθρώπους. Εδώ ακριβώς έγκειται και το πρόβλημα. Κανείς δεν παίζει για να χάσει και η αδρεναλίνη καθώς περιμένουμε τη νίκη-κέρδος (ιδίως όσοι το έχουν ανάγκη) μπορεί να προκαλέσει εθισμό».
Στόχος της ταινίας είναι να κινητοποιήσει νέα άτομα ηλικίας 16-24 να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει πίσω από μια φαινομενικά παροδική συμπεριφορά, καθώς το φαινόμενο του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια αποκτά δραματικές διαστάσεις σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Οι φοιτητές προσέγγισαν το θέμα αρχικά μέσα από την μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, που αναλύει το επιστημονικό υπόβαθρο του εθισμού προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του.
Στη συνέχεια, ήρθε σε επαφή με κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων για ενημέρωση από ειδικούς ψυχολόγους και κριτική αξιολόγηση της παρέμβασής τους. Τέλος λειτούργησαν ως ομάδα παραγωγής ταινιών φτιάχνοντας ένα σενάριο κάνοντας γυρίσματα και μοντάζ. Στη ταινία όπως, αναφέρουν οι φοιτητές του Ιδρύματος βοήθησε και ο ηθοποιός κ. Θανάσης Ευθυμιάδης.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΌχιΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή