“Τρέξε Μάρκο” : Το παιχνίδι των μικρών προγραμματιστών

run MarkoΗ πρώτη πίστα είναι πολύ απλή, η δεύτερη λίγο πιο σύνθετη, η τρίτη δυσκολεύει και, πριν το καταλάβεις, έχεις μυηθεί στις αρχές του προγραμματισμού – και έχεις βοηθήσει και τον Μάρκο, τον ήρωα του παιχνιδιού, έναν μικρό εξερευνητή που περιμένει τις σωστές εντολές για να λύσει γρίφους και να προχωρήσει στην περιπέτειά του.

Το «Τρέξε Μάρκο» είναι ένα εκπαιδευτικό application – παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών, μια ιδέα που γεννήθηκε στο μυαλό του προγραμματιστή Κώστα Καρολεμέα, όταν θέλησε να φέρει τον πεντάχρονο γιο του πιο κοντά στη γλώσσα των υπολογιστών, για να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπήρχε κανένα κατάλληλο εργαλείο. Δύο χρόνια μετά ίδρυσε τη start-up Allcancode: σήμερα το παιχνίδι είναι διαθέσιμο online και, χάρη στην πρωτοτυπία, τη χρησιμότητα και την παγκόσμια γλώσσα του, έχει αρχίσει να βγαίνει και από τα ελληνικά σύνορα. Η εταιρεία μάλιστα θα εκπροσωπήσει τον επόμενο μήνα την Ελλάδα και την Κύπρο στο διαγωνισμό «Creative Business Cup», που θα γίνει στη Δανία με τη συμμετοχή 60 χωρών.

«Χρησιμοποιούμε μια οπτικοποιημένη γλώσσα, αλλά μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά εξοικειώνονται με τη λογική του προγραμματισμού και θα είναι πιο εύκολο στο μέλλον να κατανοήσουν πιο σύνθετες γλώσσες», μας λέει ο Κώστας Καρολεμέας. «Φυσικά, το παιχνίδι δεν έχει αξία μόνο για το μικρό ποσοστό όσων ασχοληθούν επαγγελματικά με τον προγραμματισμό, αλλά για όλη τη σημερινή γενιά, που οδηγείται σε μια κατεύθυνση όπου ο υπολογιστής τείνει να γίνει προέκταση του μυαλού». Για να πετύχει το παιχνίδι, έπρεπε να είναι ελκυστικό και να έχει ενδιαφέρον ανεξαρτήτως της εκπαιδευτικής διαδικασίας, γι’ αυτό και δεν αρκούσε μόνο το μυαλό ενός προγραμματιστή – τα υπόλοιπα έξι μέλη της Allcancode προέρχονται από άλλους χώρους: ο Βαγγέλης Μπαγιαρτάκης είναι game designer (και δημιουργός επιτυχημένων επιτραπεζίων), οι εικονογράφοι Ερση Σπαθοπούλου και ο Δημήτρης Καρατζαφέρης (από το δημιουργικό γραφείο Animad), ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κώστας Χαραλάς, ο graphic designer Σπύρος Αλβέρτης και ο συνθέτης Θάνος Παπαδέλλης.

run Marko_1Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μαζεύτηκαν στις αρχές του 2014 και έφτιαξαν το «Τρέξε Μάρκο», δουλεύοντας στον ελεύθερο χρόνο τους, νύχτες, θυσιάζοντας Σαββατοκύριακα και κρατώντας τα έξοδα (εννοείται από την τσέπη τους) στο ασύλληπτα χαμηλό επίπεδο των 2.000 ευρώ. «Όλοι είναι εναντίον σου όταν φτιάχνεις μια start-up», λέει ο Κώστας Καρολεμέας. «Δεν βρίσκεις χρηματοδότηση, χρησιμοποιείς δικούς σου πόρους, αναγκάζεσαι παράλληλα να εργάζεσαι και αλλού, ενώ στην Ελλάδα είναι έντονη και αυτή η αμφισβήτηση, το “πήγαινε βρες καμιά κανονική δουλειά”».

Για την ώρα, οι πρώτες 20 πίστες του παιχνιδιού διατίθενται δωρεάν μέσω της σελίδας allcancode.com για iPad, Android, Browser, με τη λογική της δοκιμαστικής έκδοσης. Προσεχώς, οι παίκτες που θα μένουν ικανοποιημένοι θα μπορούν να αγοράσουν επόμενες πίστες έναντι ενός μικρού ποσού (θα οριστεί στα 3 ή 4 ευρώ). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η εταιρεία θα αρχίσει να έχει τα πρώτα της έσοδα και να γίνεται «κανονική δουλειά» τους επόμενους μήνες. Το μεγάλο στοίχημα πάντως δεν είναι οι μεμονωμένοι παίκτες, οι οποίοι, όπως φαίνεται, δείχνουν ήδη ζωηρό ενδιαφέρον για το «Τρέξε Μάρκο», αλλά να φτάσει το παιχνίδι στους κύκλους των εκπαιδευτικών, εντός και εκτός Ελλάδος, να γίνει ένα διαδεδομένο εργαλείο για το μάθημα της πληροφορικής, μια σταθερή αξία για τα πρώτα βήματα ενός παιδιού στον κόσμο της ψηφιακής εποχής.

Πηγή: περιοδικό “Κ” της “Καθημερινής“_Άρθρο του Άθου Δημουλά (26/10/2014)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς