YouRock: Πρώτα οι δεξιότητες, και μετά η εργασιακή εμπειρία

yourockΈνα νέο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», έρχεται να ενισχύσει την απασχολησιμότητα των νέων της Ευρώπης, να τους βοηθήσει να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους και, βάσει αυτών, να δημιουργήσουν online το επαγγελματικό προφίλ τους και να γίνουν ελκυστικοί στους εργοδότες. Κυρίως, όμως, έρχεται να καλύψει το χάσμα όπως το παρουσιάζουν οι έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες ένα μικρό μόνο ποσοστό των νέων χρησιμοποιούν το Linkedin και ακόμη λιγότεροι προτίθενται να δημιουργήσουν λογαριασμό. Είναι το δίκτυο YouRock που ιδρύθηκε από τον Ιαν Κλίφορντ και «βγήκε στον αέρα» τον Μάρτιο 2014 (www.Yourock.jobs και http://yourock.jobs/el).

Δύο καίρια προβλήματα

Το δίκτυο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «Μεγάλος Συνασπισμός για την Ψηφιακή Απασχόληση», που υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς, οργανισμούς και εταιρείες του κλάδου των ΤΠΕ από όλη την Ευρώπη, με στόχο την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Δημιουργήθηκε για να απαντήσει σε δύο καίρια προβλήματα που σχετίζονται με την ανεργία των νέων και την οικονομική κρίση της Ευρώπης. Δηλαδή, ενώ το 94% των Ευρωπαίων κάτω των 25 ετών επισκέπτεται καθημερινά το internet, ωστόσο μόνο το 17% χρησιμοποιούν το Linkedin –που είναι το μεγαλύτερο site για θέματα καριέρας και επαγγελματικής δικτύωσης– «γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι σχεδιασμένο για τις ανάγκες τους και ότι δεν διαθέτουν τις αντίστοιχες δεξιότητες και την κατάλληλη εργασιακή εμπειρία». Με άλλα λόγια δηλαδή, το παράδοξο που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα είναι «πώς να βρω δουλειά, αφού δεν έχω εργασιακή εμπειρία, αλλά και το αντίστροφο: πώς να αποκτήσω εργασιακή εμπειρία, αφού δεν μου δίνουν δουλειά».

Ωστόσο «εμείς στο YouRock δεν πιστεύουμε ότι οι νέοι έχουν έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Αντιθέτως, οι νέοι έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες αλλά πολλές φορές, δεν τις γνωρίζουν είτε δεν μπορούν να τις παρουσιάσουν κατάλληλα σε έναν εργοδότη. Πιστεύουμε επίσης ότι διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες Πληροφορικής και μπορούν εύκολα να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας του κλάδου, αν οι εργοδότες μάθουν πώς μπορούν να τους βρουν». Είναι η απάντηση και το σκεπτικό για τη δημιουργία του δικτύου, η οποία δίνει επίσης απάντηση στο ρητορικό ερώτημα «γιατί το επόμενο μεγάλο δικτυακό γεγονός να μην προκύψει στην Ευρώπη» που έθεσε η αντιπρόεδρος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής κ. Νίλι Κρόες, όταν συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου «ICT2013» στο Βίλνιους, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Λιθουανίας τον Νοέμβριο 2013, εκεί όπου έγινε και η αρχική ανάπτυξη του site του YouRock.

Στη διοικητική ομάδα του YouRock.jobs, από τη χώρα μας συμμετέχει ο κ. Μανόλης Λαμπόβας, στέλεχος του Ελληνικού Δικτύου Επαγγελματιών Πληροφορικής (www.hepis.gr), ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα που ενισχύουν τη νεανική απασχολησιμότητα. Οπως είναι γνωστό, έχει συντονίσει με μεγάλη επιτυχία προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft Getbusy.gr, όπως και Microsoft Unlimited Potential, μέσα από τα οποία χιλιάδες νέοι επωφελήθηκαν με την απόκτηση των δεξιοτήτων του αύριο.

yourock_jobsΤο Linkedin θεωρείται από σημαντικό ποσοστό νέων ως μη ευέλικτο και ότι δεν αποτελεί το κατάλληλο μέρος για να εκφραστούν επαγγελματικά, γιατί προβάλλει κατά προτεραιότητα την επαγγελματική εμπειρία και τα qualifications και δεν συμβάλλει στην ανάδειξη των δεξιοτήτων τους. «Το YouRock καλύπτει αυτό το χάσμα γιατί παρουσιάζει ένα online εργαλείο, το οποίο ενισχύει την απασχολησιμότητά τους όχι μέσα από την εργασιακή εμπειρία τους, αλλά βοηθώντας τους να δημιουργήσουν ένα δυναμικό προφίλ» λέει στην «Κ» ο κ. Λαμπόβας. Και μας εξηγεί ότι είναι διαθέσιμο σε 14 διαφορετικές γλώσσες –και στην ελληνική– και τα προφίλ των νέων είναι διαθέσιμα σε καθεμιά από αυτές τις γλώσσες. «Για παράδειγμα, συμπληρώνω το προφίλ μου στα ελληνικά και μπορεί να το δει ένας Ισπανός στη γλώσσα του. Υποστηρίζει δηλαδή σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα και το cross border recruitment. Επιπλέον, βοηθά τους νέους να ανακαλύψουν τις δεξιότητες που κρύβονται στις καθημερινές εργασίες τους. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι αρχηγός σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, αυτό αναδεικνύει ότι είναι καλός στην οργάνωση είτε στη λήψη αποφάσεων. Αν κάποιος πουλάει προϊόντα μέσω e-bay, αυτό αναδεικνύει τη δεξιότητά του να επιμελείται διαφημιστικό υλικό» συμπληρώνει ο κ. Λαμπόβας.

Επαγγελματικό προφίλ

Στόχος του YouRock είναι ως το 2015 να βοηθήσει ένα εκατομμύριο νέους από όλη την Ευρώπη να χτίσουν το επαγγελματικό προφίλ που θα τους κάνει ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας. Η αρχική ανάπτυξή του χρηματοδοτήθηκε από τον πάροχο διαδικτύου Liberty Global και, πέρα από την ένταξή του στον Μεγάλο Συνασπισμό για την ψηφιακή απασχόληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζεται από το Telecentre Europe – ένα δίκτυο που συνδέει 30.000 τεχνολογικές κοινότητες από όλη την Ευρώπη και βοηθά τους ανθρώπους να ενισχύσουν το επαγγελματικό προφίλ τους και να αποκτήσουν τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον, διοργανώνει κάθε χρόνο την πανευρωπαϊκή καμπάνια Get Online Week (www.getonlineweek.eu).

Το YouRock, με ιδιαίτερη εστίαση στη διευκόλυνση των εργοδοτών χρηστών του, έχει εκδώσει mini οδηγό για εργοδότες, ενώ με τη γραφική απεικόνιση των δεξιοτήτων των νέων διευκολύνει την πλοήγηση στο δίκτυο και την καθιστά αποτελεσματική.

Βραβείο ευρωπαϊκής κοινωνικής καινοτομίας

Το YouRock είναι ένας από τους δέκα φιναλίστ για το Social Innovation Prize της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διακρίθηκαν μεταξύ 1.250 υποψηφίων. Σε επικοινωνία της «Κ» με τον ιδρυτή του YouRock, τον κ. Ιαν Κλίφορντ, μας είπε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που το YouRock είναι ένας από τους νικητές/φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Κοινωνικής Καινοτομίας. Το YouRock βοηθάει τους νέους να προσδιορίζουν τις δεξιότητες που ήδη έχουν, να τις παρουσιάσουν κατάλληλα στους μελλοντικούς εργοδότες τους, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Η διάκριση αυτή αποτελεί μια θαυμάσια επιβράβευση των προσπαθειών μας, καθώς και αναγνώριση της καινοτομίας που εισάγει το YouRock Jobs. Στην πράξη όμως το βραβείο αυτό θα αλλάξει τις ευκαιρίες και τις ζωές των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Πηγή: Η Καθημερινή _ Άρθρο της Χρ. Δαμουλιάνου (24/5/2014)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση