William Landay : “Υπόθεση JACOB”

dioptra-jacobΈνα έξυπνο, καλοδουλεμένο ψυχολογικό θρίλερ που σας κρατάει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα. Ο William Landay, μάστορας στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, σκαρφίζεται μια πολυδαίδαλη ιστορία που έχει να κάνει, κυρίως, με την αγάπη των γονιών προς το παιδί τους, και μέχρι πόσο μπορεί αυτή να αντέξει, παρόλο που οι μαρτυρίες δείχνουν το αντίθετο από εκείνο που θέλουν να πιστεύουν οι γονείς. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και μια έξυπνα στημένη περιπέτεια, στην οποία τα συμπεράσματα, ή έστω οι εικασίες του αναγνώστη, αλλάζουν από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, μην σας πω και από σελίδα σε σελίδα.

Ο συγγραφέας αφήνει τη φαντασία μας να καλπάσει. Δεν σας κρύβω ότι σε κάποιο σημείο οι δικές μας υποψίες στρέφονται προς το πρόσωπο της…άντε να μην το γράψω γιατί θα αδικήσω το, ομολογουμένως, απίστευτο φινάλε. Εκείνο που έχει σημασία είναι το γεγονός ότι όλες, μα όλες οι εικασίες μας, πέφτουν σαν κατασκευές από τραπουλόχαρτα γιατί και λίγο προτού φτάσουμε στο τέλος, οι ένοχοι, στα μυαλά μας, αλλάζουν με κινηματογραφική ταχύτητα.

«Αναπάντεχα, έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία που υποδεικνύουν ως βασικό ύποπτο το γιο του Άντριου, τον Τζέικομπ, έναν δυσπρόσιτο έφηβο κλεισμένο στον εαυτό του. Τα Μέσα Ενημέρωσης οργιάζουν, φήμες διαδίδονται στη μικρή πόλη, άνθρωποι συνθλίβονται χωρίς ελαφρυντικά. Ο Άντριου Μπάρμπερ θα αντιμετωπίσει τρομακτικά ηθικά διλήμματα και με κάθε τίμημα θα προσπαθήσει να σώσει το γιο του. Βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι είναι αθώος, αλλά δεν αρκεί η δύναμη της ψυχής για να πείσει τους ενόρκους. Όταν τα κίνητρα όλων των πρωταγωνιστών αποκαλυφθούν, ο χορός των σκιών θα μετατραπεί σε θρίλερ με απρόβλεπτο ένοχο.

Landay William

Landay William

Εσείς, μέχρι πού θα φτάνατε για να υπερασπιστείτε την οικογένειά σας;»Ξέρω, η απάντησή σας είναι αφοπλιστική. «Μέχρι το θάνατο». Μα και ο Άντριου Μπάρμπερ κάπου εκεί κινείται. Εξ ου και θα κινήσει γη και ουρανό, κόντρα και στις αντιδράσεις της συζύγου του η οποία, επηρεασμένη από τα προσωπικά του μυστικά, κρατάει, κατά κάποιο τρόπο, αποστάσεις.

Είναι, λοιπόν, συγκινητική η στάση του πατέρα-βοηθού εισαγγελέα ο οποίος επιμένει στην αθωότητα του γιου του, αδιαφορώντας για τα τεκμήρια που βρέθηκαν και, κυρίως, καταπολεμώντας την ισοπεδωτική ρητορεία του κατήγορου με τον οποία, παλαιότερα, υπήρξαν φίλοι και συνάδελφοι.

Δεν υπερβάλλω καθόλου: η πληθώρα των συναισθημάτων που θα σας τυλίξουν άπληστα στα γρανάζια τους, η σατανικά μυστηριώδης στάση του νεαρού Jacob, η αναμόχλευση των παιδικών χρόνων του πατέρα, που αυτός δεν θέλει καν να θυμάται, απογειώνουν το, ούτως ή άλλως, ενδιαφέρον, από κάθε άποψη, μυθιστόρημα.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ σε μετάφραση της Μαρίας Κωνσταντούρου

Πηγή: αλήθεια on line _Κριτική από Ανδρέα Κούνιο

Διαβάστε και άλλες κριτικές στα: Στιγμιότυπα – Μικρές Ιστορίες & Culturenow.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση