Στο παρακάτω σχήμα δίνονται οι μεταβολές μιας ποσότητας ιδανικού αερίου, όπου η ΑΒ πραγματοποιείται υπό σταθερή θερμοκρασία.
Πώς ονομάζονται οι μεταβολές αυτές;
Η ΑΒ είναι μια ισόθερμη εκτόνωση. Γιατί εκτόνωση; Τι σημαίνει η λέξη αυτή;
Εκτόνωση σημαίνει αύξηση του όγκου, με ταυτόχρονη μείωση της πίεσης. Αυτά τα δύο πρέπει να συμβαίνουν μαζί. Διαφορετικά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ο όρος.
Η μεταβολή ΒΓ, είναι μια ισοβαρής. Τι ισοβαρής; Σύμφωνα με μια διαδεδομένη λογική μπορεί να ονομασθεί ισοβαρής συμπίεση, μιας και ο όγκος μειώνεται. Ναι, αλλά αφού δεν αυξάνεται η πίεση, τότε πώς μπορεί να είναι συν-πίεση; Ο όρος είναι λανθασμένος. Το αέριο ψύχεται υπό σταθερή πίεση και γι’ αυτό μειώνεται ο όγκος του. Ο σωστός λοιπόν όρος που περιγράφει τη μεταβολή είναι: Ισοβαρής ψύξη.
Η μεταβολή ΓΑ; Και εδώ χρησιμοποιείται ο όρος ισόχωρη συμπίεση, όπου και πάλι είναι λανθασμένος. Συμπίεση σημαίνει να μετακινήσουμε ένα έμβολο, μειώνοντας τον όγκο και αυξάνοντας την πίεση. Εδώ έχουμε ένα δοχείο με σταθερό όγκο που απλά θερμαίνεται. Η μεταβολή πρέπει να αποκαλείται: Ισόχωρη θέρμανση.
Εφαρμογή:
Ένα αέριο εκτελεί την κυκλική μεταβολή του σχήματος, όπου ΤΓ=ΤΔ.
i) Πώς ονομάζονται οι επιμέρους μεταβολές;
ii) Να κατασκευασθούν ποιοτικά διαγράμματα σε άξονες p-Τ και V-Τ για τις παραπάνω μεταβολές.
ή
Καλή δύναμη και καλή χρονιά Διονύση
(και σε όλους τους συναδέλφους)
Να ξαναβρούμε τους ρυθμούς μας σιγά-σιγά …
Να παρατηρήω ότι:
Σωστά ονοματίζεις κάθε μεταβολή με δύο λέξεις, και όχι με μία, που αρκετές φορές γίνεται (με το “είδος” δηλαδή και την “κατεύθυνση” της μεταβολής)
Πολύ καλό το ερώτημα ii. της εφαρμογής (για να φανούν, κάποια φορά, και τα “αδικημένα” διαγράμματα)
Θα προτιμούσα, πάντως, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τα “βέλη” στην κυκλική μεταβολή να ήταν ανάποδα
Βαγγ.
Γεια σου Βαγγέλη και καλή δύναμη.
Αν αναφέρεσαι στο 2ο διάγραμμα, έβαλα έτσι την φορά διαγραφής σκόπιμα.
Όλη τη χρονιά διδάσκουμε τις θερμικές μηχανές και τα παιδιά τελειώνοντας έχουν την πεποίθηση ότι αντίστροφα δεν γίνεται…
Βλέπεις δεν μιλάμε καθόλου για ψηκτικές μηχανές.