Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ 6O Καρδίτσας

cropped 3

Μήνας: Μάιος 2023

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΠ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

http://iep.edu.gr/el/nea-anakoinoseis

Eπιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: Η Αξιοποίηση της κούκλας στην εκπαιδευτική διαδικασία.



Λήψη αρχείου

Το 4ο Νηπιαγωγείο  Καρδίτσας – Πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό!

 

 

1η ΠΛΕΥΡΑ

Το 4ο Νηπιαγωγείο  Καρδίτσας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων υλοποίησε τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα: Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων, της Ελλάδας της Κύπρου και της Ομογένειας, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. των προέδρων της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχει ως βασική επιδίωξη να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία της Κύπρου, την ανθρωπογεωγραφία της, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και τέλος το Κυπριακό πρόβλημα. Ακόμα στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση, η συνεργασία και η επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.  Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα έφτασαν τις 1300 !

Τα νήπια ασχολήθηκαν σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα με το θέμα της Κύπρου(γλώσσα-μαθηματικά-περιβάλλον-εικαστικά) και με τη χρήση εργαλείων web2 προσέγγισαν τα αξιοθέατα, τα ιστορικά-θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία του νησιού. Προσεγγίσαμε τα γεγονότα του 74 μιλήσαμε για την εισβολή και κατοχή μέχρι σήμερα, μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα συνδέσαμε με τα πρόσωπα του τόπου μας που έγιναν ήρωες τους πέντε πεσόντες και τους εφτά αγνοούμενους.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τρεις καλλιτεχνικές δημιουργίες:

  1. Ταινία αφιέρωμα στον αγνοούμενο συνταγματάρχη Γρηγόρη Ραχωβίτσα
  2. Εικαστική δημιουργία ζωγραφίζοντας τα Λευκαρίτικα κεντήματα
  3. Ταινία παράσταση του θεάτρου σκιών ο Καραγκιόζης στην Κύπρο με τίτλο: Αδέρφια Κύπριοι αγωνιστείτε, που τιμήθηκε από την καλλιτεχνική επιτροπή του προγράμματος με το πρώτο βραβείο. Και οι τρεις δημιουργίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://blogs.sch.gr/4nipkarditskar/ του Νηπιαγωγείου.

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ/ΝΤΩΝ ΠΡΟΙΣΤ. Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ 24/05/2023



Λήψη αρχείου

Καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής Σχεδίων Δράσης και Εσωτερικής Αξιολόγησης Σχ.μονάδων

Σχέδια Δράσης 2022-23: Καταληκτική ημερομηνία υποβολής

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα πεδία της Υλοποίησης και της Αποτίμησης των Σχεδίων Δράσης θα είναι ενεργά μέχρι την Τρίτη 30/05/2023, σύμφωνα με την με αριθμ. πρωτοκ. 119336/ΓΔ4/2909-2022 Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ. Η συμπλήρωσή τους στην πλατφόρμα του ΙΕΠ γίνεται με ευθύνη των Συντονιστών εκπαιδευτικών των ομάδων δράσης, αφού συνδεθούν με τους ατομικούς τους κωδικούς (όχι του σχολείου) στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο .

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης σχολικών μονάδων 2022-2023

Σας ενημερώνουμε ότι η Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του έργου των σχολικών μονάδων για το 2022-23 θα ενεργοποιηθεί στις 31 Μαΐου, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των Σχεδίων Δράσης (Υλοποίηση -Αποτίμηση ).
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 25 Ιουνίου 2023.

Η ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης υποβάλλεται, μετά τη συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στην πλατφόρμα του ΙΕΠ (https://sch-eval.iep.edu.gr/), με ευθύνη του/της Διευθυντή/-ντριας, Προϊσταμένου/-νης και με τη χρήση των κωδικών του σχολείου στο Πανελλήνιο σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).

Υπενθυμίζουμε ότι η Έκθεση περιλαμβάνει 3 διακριτά τμήματα:
Α. Ταυτότητα του σχολείου
Β. Συνολική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου στους 9 άξονες (Σημείωση: Αποτιμώνται όλοι οι άξονες είτε έχουν υλοποιηθεί σε αυτούς δράσεις βελτίωσης είτε όχι)
Γ. Συνολική αποτίμηση των δράσεων βελτίωσης του σχολείου

 

Unlock the Power of Parent-Teacher Partnerships for Inclusive Learning – course

https://school-education.ec.europa.eu/en/professional-development/courses/unlock-power-parent-teacher-partnerships-inclusive-learning

 

Ενημερωτική-τηλεδιάσκεψη σχολικών μονάδων Ν.Καρδίτσας



Λήψη αρχείου

 

image

Καλλιέργεια της δημιουργικότητας!

Καλλιέργεια της δημιουργικότητας
Η σημαντικότητα της δημιουργικότητας διαπιστώνεται και από το γενικό σκοπό της εκπαίδευσης στην Ελλάδα (Ν.1566/85 ΦΕΚ 167 Α, παράγραφος 1, άρθρο 1) όπου αναφέρεται ότι η εκπαίδευση οφείλει: « …να συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά». Κατά συνέπεια γίνεται σαφές πως η καλλιέργεια της δημιουργικότητας έχει μετατραπεί σε πρωτεύων ζήτημα της εκπαίδευσης διεθνώς (Le Métais, 2003). Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πλήθος χωρών αναδιαμορφώθηκαν και στοχεύουν μέσα από ένα πλήθος προτεινόμενων διδακτικών προσεγγίσεων στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας καθώς θεωρείται ότι είναι «η φυσική ικανότητα των μαθητών να εργάζονται με φαντασία και έχοντας κάποιον σκοπό, να κρίνουν την αξία τόσο της δικής τους συμβολής, όσο και της συμβολής των άλλων, καθώς και να διαμορφώνουν κριτικές αντιδράσεις απέναντι σε προβλήματα που αφορούν σε όλα τα αντικείμενα του προγράμματος μαθημάτων» (Facer & Williamson, 2002). Έρευνες καθορίζουν πλήθος παιδαγωγικών διδακτικών στρατηγικών, που μπορούν να εφαρμοσθούν στη σχολική τάξη και να ενισχύσουν την καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών.
Η σύγχρονη κοινωνία θέλει ανθρώπους που να βασίζονται στην παραγωγικότητα. Τα παιδιά όμως μπορούν να αντισταθούν στη χειραγώγηση με φαντασία και δημιουργικότητα. Η φαντασία του παιδιού θεωρείται ότι είναι ικανότητα αναπτυσσόμενη, άρα και εκπαιδεύσιμη. Ο Parnes, (1967) κάνει μια αναλογία μεταξύ ενός καλειδοσκοπίου και της δημιουργικότητας. Όσο περισσότερα και χρωματιστά είναι τα κομμάτια ενός καλειδοσκοπίου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ποικιλία των σχεδίων, χρωμάτων, και μορφών που προκύπτουν. Με τον ίδιο τρόπο και στη δημιουργική έκφραση, όσες περισσότερες εμπειρίες από ανθρώπους, μέρη και αντικείμενα έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία από θέματα έχει για να ζωγραφίσει. Εάν η δημιουργικότητα είναι μια εγγενής δυνατότητα, πρέπει να υπάρχουν τρόποι επαύξησης ή καθυστέρησης της εξέλιξής της. Περιβαλλοντικές συνθήκες περιλαμβάνουν ανθρώπους, τοποθεσίες, αντικείμενα και εμπειρίες. Τα παιδιά δεν δημιουργούν λοιπόν από το τίποτα. Χρειάζονται μια πηγή έμπνευσης ή εμπειρίες από τις οποίες να διαλέξουν θέματα για να δημιουργήσουν. Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο δεν έχει ταξιδέψει ποτέ του με τρένο, θα δυσκολευτεί να συζητήσει τις εμπειρίες του γι’ αυτό το θέμα ή να το ενσωματώσει σε κάποια μορφή τέχνης. Ο Parnes (1963) θεωρεί ως σημαντικά εμπόδια στη δημιουργική σκέψη του μαθητή την έλλειψη αγάπης, ψυχικής ασφάλειας, ελευθερίας και την επίκριση από το δάσκαλο.
Η δημιουργική παραγωγή δεν ξεκινάει από το μηδέν, προϋποθέτει ανάλογο υπόβαθρο γνώσεων και δεξιοτήτων. Για να σχεδιαστεί και να πραγματοποιηθεί η πορεία μετάβασης του ανθρώπου στη σελήνη, χρειάστηκαν κολοσσιαίοι μαθηματικοί υπολογισμοί και αναρίθμητες τεχνικές εφευρέσεις και επιτεύξεις, έργο μακράς σειράς διαδοχικών δημιουργικών προϊόντων. Τα μαθηματικά και η φυσική από τη μια μεριά και η γεωγραφία από την άλλη έπρεπε συμπλέοντας να προσεγγίσουν στα όρια ενός τεράστιου άθλου, που πριν από μερικές δεκαετίες βρίσκονταν στη σφαίρα της φαντασίας με την ένδειξη «ακατόρθωτο». Σήμερα, πολλοί ερευνητές αλλά και παιδαγωγοί υποστηρίζουν ότι τα θεσμοθετημένα συστήματα διαπαιδαγώγησης «πνίγουν» τη δημιουργικότητα, γι’ αυτό και επιδιώκουν να προωθήσουν ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον για τα παιδιά φιλικά διακείμενο προς τη δημιουργικότητα και πλούσιο σε φαντασία. Ισχυρίζονται ότι η δημιουργικότητα είναι πολύ σημαντική ικανότητα καθώς:
·      Βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα προβλήματα και τα ωθεί στην αναζήτηση δημιουργικών λύσεων
·      Όταν οι παιδαγωγοί αναλαμβάνουν  δημιουργικές πρωτοβουλίες στην επινόηση κινήτρων παρακινούν τα παιδιά να ενδιαφερθούν να μάθουν. Δομούν τη διδασκαλία τους με βάση την ενεργοποίηση των μαθητών και τους δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια σειρά δραστηριοτήτων, που προκαλούν τη σκέψη, τα ενδιαφέροντα, το γούστο τους, την περιέργειά τους και την ανακαλυπτική τους διάθεση (Csikszentmihályi 1993, 1999, Bygre & Hnason 2009, Robinson & Azzam, 2009).
· Κατά τη διάρκεια επίλυσης των προβλημάτων, η διδασκαλία στηρίζεται στην αρχή πως όλες οι απαντήσεις είναι δεκτές. Επιτρέπεται, έτσι, στους μαθητές να εξερευνήσουν τα προβλήματα και να τα επαναπροσδιορίσουν, βασιζόμενοι στο δεδομένο ότι στην αρχή της διαδικασίας μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς συσχετίσεις με το πρόβλημα (Nickerson 1999).
Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας οδηγεί στην κατεύθυνση της ποικιλομορφίας, της καινοτομίας, της ανανέωσης, της διαφορετικότητας και της αισιοδοξίας στοιχείων που οδηγούν στη προώθηση νέων αξιών και  πρωτότυπων ιδεών (Nickerson 1999, Csikszentmihályi 1999, Bygre & Hnason, 2009).

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση