Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Νοέ 201320

Τρόφιμα

 

 Δημητριακά και ψωμί                        

Τα δημητριακά αποτελούσαν τη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων. Το σιτάρι μουσκευόταν προκειμένου να γίνει μαλακό .Ο πρώτος τρόπος επεξεργασίας του ήταν το άλεσμα για να γίνει χυμός . Ο δεύτερος τρόπος ήταν να μετατραπεί σε αλεύρι, από το οποίο έβγαινε και το ψωμί. Ψωμί παρήγαγαν και από κριθάρι που ήταν πιο θρεπτικό αλλά και πιο δύσκολο στην παραγωγή. Το ψωμί αυτό λεγόταν και «άρτος» ή άζυμος (χωρίς ζύμη) ή σποδίτης . Τα δημητριακά κατείχαν εξέχουσα θέση στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων .

Αλέξης

 

Κρέας

Η κατανάλωση ψαριών και κρεάτων σχετίζεται με την οικονομική επιφάνια του σπιτικού αλλά και τη γεωγραφική του θέση. Στις πόλεις το κρέας κόστιζε πολύ, στην Αθήνα οι περισσότεροι έτρωγαν κρέας ,αρνίσιο ή κατσικίσιο, μονάχα στις γιορτές. Η κατανάλωση κρέατος έχει εξέχοντα ρόλο στα πλαίσια, θρησκευτικών εθιμοτυπικών. Κύρια τροφή των Σπαρτιατών  πολεμιστών ήταν ένας ζωμός από χοιρινό, γνωστός ως Μέλας Ζωμός.

Έισι

 

Ψαρί 

Οι  σαρδέλες , ατζούγιες και οι μερίδες είναι οικονομικές και αποτελούν φαγητά της καθημερινότητας για τους αρχαίους Αθηναίους .  Ανάμεσα στα ψάρια του γλυκού νερού μπορούν να σημειωθούν το λαβράκι , ο κυπρίνος  και το υποτιμημένο γατόψαρο . Όσον αφορά τα οστρακοειδή , οι  αρχαίες πηγές αναφέρουν την κατανάλωση σπειροειδών κοχυλιών, μυδιών , πίννας , αυτιών της   θάλασσας, αχιβάδων, πεταλίδων και χτενιών.

Ελεντίνα

Λαχανικά και όσπρια

Αρχικά  η  ονομασία αναφερόταν σε ότι μαγειρευόταν στη φωτιά ,και σε ο, τι συνόδευε το ψωμί. Τα γλυκομπίζελα, πράσα, βολβούς, μαρούλια, βλίτα και ραδίκια. Και ειδικά οι λαϊκές τάξεις καταναλώνουν πολύ τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβιθιά, τα κουκιά. Αλλά οι φτωχότεροι πολίτες  προτιμούσαν  τα  ξηρά λαχανικά ,  κυρίως   σύκα, σταφίδες, καρυδιά και φουντουκιά.

 Φάνης

 

Αυγά και γαλακτοκομικά

Τα καλύτερα αυγά των αρχαίων ήταν από κότες, χήνες και ορτύκια. Η συνήθειά τους ήταν να τα τρώνε μελάτα ή σφικτά ως ορεκτικά ή επιδόρπια. Επίσης χρησιμοποιούσαν και έτρωγαν το γάλα, το βούτυρο, το γιαούρτι και το τυρί. Οι κάτοικοι της Θράκης συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το βούτυρο. Βασικό επίσης και στην ελληνική διατροφή ήταν και το τυρί.   

 Αναστασία 

Γεύματα

Συμπόσια

Το Συμπόσιο στην ελληνική αρχαιότητα εκτός από το καθημερινό γεύμα ήταν και δειπνούμενο  γεύμα  , στο οποίο μαζευόντουσαν  φίλοι και γνωστοί . Εκτός από συμπόσιο ονομαζόταν και εστίαση , ενώ σήμερα λέτε συνεστίαση . Συμμετέχοντες , σε κάποια  δείπνα συνεισέφεραν οικονομικά , ή με τρόφιμα , που λεγόντουσαν συμβολές . Το συμπόσιο περιλάμβανε δυο στάδια : το πρώτο ήταν το φαγητό που ήταν λιτό και το δεύτερο ήταν το ποτό . Οι αρχαίοι έπιναν κρασί  και μαζί με το γεύμα , ενώ κάποια ποτά τα έπιναν με μεζέδες : Καστανά , κουκιά , ψημένοι κόκκοι σίτου ή μελιού . Επίσης , συζητούσαν ή έπαίζαν επιτραπέζια παιχνίδια , όπως ο Κότταβος .Εντελώς , απαγορευμένο ήταν στις γυναίκες με εξαίρεση τις χορεύτριες και τις εταίρες . Τα πολυτελή συμπόσια ήταν για τους πλούσιους , ενώ στα σπιτικές θρησκευτικές ή οικογενειακές γιορτές αποτελούσαν αφορμή δείπνου . Ένα κομμάτι πλατύ ψωμί χρησιμοποιούταν ως πιάτο . Τα πιάτα κάθε χρόνο γινόντουσαν με περισσότερο γούστο , με πολύτιμα μέταλλα ή γυαλί. Ακόμα , τα μαχαιροπίρουνα δεν ήταν συχνή χρήση . Ο τρόπος  της λήψης του φαγητού γινόταν με τα δάχτυλα , αφού η χρήση πιρουνιού ήταν άγνωστη . Το μαχαίρι μόνο χρησιμοποιούνταν για τη κοπή κρέατος , ενώ υπήρχε και μορφή κουταλιού για σούπες και ζωμούς .     

Στέλλα

Συσσίτια

Tα συσσίτια αποτελούσαν κοινά γεύματα στα οποία συμμετείχαν υποχρεωτικά άνδρες κάθε ηλικίας στα πλαίσια κοινωνικού ή θρησκευτικού εθιμοτυπικού. Οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στην Κρήτη και τη Σπάρτη, αν και ορισμένες πηγές κάνουν αναφορά σε ανάλογες πρακτικές και σε άλλα μέρη. Άλλες γνώστες ονομασίες της πρακτικής αυτής είναι φειδίτια και ανδρεία.

Αναστασία

 

Ιδιωτικά γεύματα

Για τους αρχαίους Έλληνες τα  γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό. Το πρώτο από αυτά αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί, συνοδευμένο από σύκα ή ελιές . Το δεύτερο λαμβάνεται χώρα το μεσημέρι ή  νωρίς το απόγευμα .Το τρίτο (δείπνο) , το οποίο ήταν και το σημαντικότερο της ημέρας , σε  γενικές γραμμές καταναλώνονταν αφού η νύχτα είχε πλέον πέσει .Φαίνεται πως , στις περισσότερες περιστάσεις, οι γυναίκες  γευμάτιζαν χωριστά από τους άνδρες .

Ρενάτα

Τις πληροφορίες τις βρήκαμε στο wikipedia.

Αφήστε μια απάντηση

Kατηγορίες

Και ο χρόνος περνά…

Οργανωθείτε…

Δεκέμβριος 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Να σου πω μια ιστορία;;

Να σου πω μια ιστορία;;

Ψηφιακό Σχολείο

banner_digital_final

Εκπαιδευτικό Υλικό

images

Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Ασφ@λiσου…

Ασφ@λiσου…

Μάθε για τους σεισμούς

Μάθε για τους σεισμούς

Τα δικαιώματα μου

Τα δικαιώματα μου


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων