Εκπαιδευτική Δράση: Μαθαίνω να επιλύω τις συγκρούσεις

Στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για την καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, την Παρασκευή 22 Μαΐου 2026 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης συμμετείχαν σε μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική δραστηριότητα με θέμα την επίλυση συγκρούσεων.

Αρχικά συζητήθηκε τι είναι οι συγκρούσεις, πότε δημιουργούνται και πώς μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητά μας τόσο στο σχολείο όσο και στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε την αφήγηση του παραμυθιού «Εχθρόπιτα» του Derek Munson, μέσα από το οποίο τα παιδιά ανακάλυψαν ότι πολλές φορές οι διαφωνίες και οι παρεξηγήσεις μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για επικοινωνία και φιλία.
Έπειτα οι μαθητές δημιούργησαν σε ένα μεγάλο χαρτόνι το δικό τους «θυμόμετρο». Κατέγραψαν μέσα από παιχνίδι κάρτες πώς αισθάνονται όταν θυμώνουν, ποιες αλλαγές παρατηρούν στο σώμα τους και συζήτησαν παραδείγματα καταστάσεων που τους προκαλούν θυμό.

Στο τέλος, αναζητήσαμε και καταγράψαμε τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριζόμαστε καλύτερα τον θυμό μας και να επιλύουμε τις συγκρούσεις με θετικό τρόπο. Μέσα από τη συζήτηση και τις δραστηριότητες, τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η επικοινωνία, η κατανόηση και ο σεβασμός αποτελούν σημαντικά «εργαλεία» για την επίλυση των διαφωνιών και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ μας.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία, η οποία μας βοήθησε να καταλάβουμε πως κάθε σύγκρουση μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για μάθηση και συνεργασία.

IMG 271ab08849c312db341731536b8b1623 V IMG daf3b0718e40e19bf17f0f8fd6f7a86a V IMG a52afaafad370940598d3312bf358f68 V IMG ce27d718d0c7592fbd42ae6e4206a279 V