Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση με αφορμή τη “Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος”, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 2 Νοεμβρίου 2005, αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον.
Η δράση εντάχθηκε στο μάθημα της Ιστορίας και είχε ως σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών γύρω από ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας. Αρχικά, διαβάστηκαν στην τάξη κατάλληλα άρθρα και κείμενα προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών, τα οποία βοήθησαν στην κατανόηση των γεγονότων και της σημασίας της ημέρας. Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία οι μαθητές εξέφρασαν σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς.
Στη συνέχεια, μοιράστηκε στους μαθητές μια ασπρόμαυρη εικόνα σχετική με το θέμα της ημέρας, την οποία κλήθηκαν να ζωγραφίσουν. Μέσα από τη δημιουργική αυτή δραστηριότητα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν όσα έμαθαν με έναν πιο βιωματικό και συναισθηματικό τρόπο. Οι ζωγραφιές δόθηκαν στο τέλος στους μαθητές για να τις πάρουν στο σπίτι, λειτουργώντας ως αφορμή για συζήτηση και με τα μέλη της οικογένειάς τους.
Τέτοιες εκπαιδευτικές δράσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στην καλλιέργεια αξιών όπως ο σεβασμός, η ειρήνη, η ανεκτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των παιδιών. Μέσα από την εκπαίδευση και τη γνώση, οι μαθητές/τριες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις συνέπειες του ρατσισμού και του φανατισμού και να διαμορφώνονται ως υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

