ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Τα παιδιά σ’ όλες τις τάξεις αγωνιούσαν: «Πότε θα έρθει και στο δικό μας σχολείο;»
Επειδή είχαν ενημερωθεί στο μεταξύ ότι στα Γυμνάσια και στις Βιβλιοθήκες της περιοχής είχε φτάσει ήδη … Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Περίμεναν λοιπόν με αγωνία να κάνει την εμφάνισή της και στις δικές μας αίθουσες.
Και πραγματικά έφτασε, την Πέμπτη στις 16 Μαΐου, μια μέρα συννεφιασμένη και βροχερή για να μας γεμίσει με φως και χαρά. Και να γιατί:
Πρώτα – πρώτα ένιωσαν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει τα μικρά μας της Α΄ και της Β΄ τάξης:
Η κυρία Σκιάχτρω με το καλό της μενεξεδί φουστάνι και το πλατύγυρο ρομαντικό καπέλο ‘έσκασε μύτη’ πρωί πρωί και τους άφησε να την κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό! Τους γνώρισε έναν έναν προσωπικά κι έπιασαν την κουβέντα και είπαν τα μυστικά τους κι έφτιαξαν στη συνέχεια με τη βοήθεια των δασκάλων τους αλλά και της κ. Αναστασίας Λιάπη – που είναι η συγγραφέας της κυρίας Σκιάχτρως – τα δικά τους μικρά κι απίθανα σκιάχτρα : «τους φύλακες της γλάστρας».
Το επόμενο δίωρο τα παιδιά μας της Γ΄ και της Δ΄ είδαν κι αυτά ότι οι ήρωες των παραμυθιών που αγαπάμε μπορεί και να ζωντανέψουν καμιά φορά! Δίπλα στο δικό τους σκιάχτρο, την Κυρά Καλή την Ηλιοφώτιστη– ναι, ναι αυτή που τρομάζει τους φόβους των παιδιών και τους διαλύει στο λεπτό-να σου η καλή μας κυρία Σκιάχτρω! Έπιασαν την κουβέντα και τη ρώτησαν όλα όσα ήθελαν να μάθουν για το αγαπημένο τους παραμύθι. Κι όταν της ζήτησαν να γνωρίσουν και τη συγγραφέα,την κυρία Αναστασία Λιάπη, δεν τους χάλασε χατίρι. Φεύγοντας τη συνάντησε και την έστειλε στην αίθουσα να τους λύσει τις απορίες και να τα βοηθήσει να κατασκευάσουν, να ονομάσουν και να ζωντανέψουν τα δικά τους σκιάχτρα.
Στο μεταξύ οι μαθητές της Ε΄ ζούσαν το δικό τους παραμύθι. Στην τάξη τους είχε φτάσει η δική τους συγγραφέας, η κυρία Ευδοκία Ποιμενίδου… κι είχαν πολλά να κουβεντιάσουν με αφορμή μια φώκια και μια μικρούλα ντεντέκτιβ κι ένα πειρατικό σκουλαρίκι! Μαζί μ’ αυτά όμως η κυρία Ευδοκία τους παρουσίασε – στον διαδραστικό πίνακα- τ’ απειλούμενα είδη στη χώρα μας και κουβέντιασαν για την υποχρέωση που έχουμε να τα προστατέψουμε. Μάθανε πόσο μοναδικά και υπέροχα πλάσματα απειλούνται και πήραν σίγουρα τις σωστές αποφάσεις τα παιδιά μας. Στο τέλος της δώρισαν το επιτραπέζιο παιχνίδι που κατασκεύασαν με τους δασκάλους τους με αφορμή το βιβλίο που είχαν διαβάσει: « Η φώκια, η ντεντέκτιβ και το πειρατικό σκουλαρίκι» και που παίζεται όπως το φιδάκι – μόνο που μπορείς να γλιτώσεις την ποινή που σου ρίχνει ο Πειρατής αν απαντήσεις σωστά στην ερώτηση της κάρτας που σου τραβάει ο διαιτητής. Όλες οι ερωτήσεις στηρίζονται στο βιβλίο της κυρίας Ευδοκίας.
Και η έκπληξη για το τέλος! Ξέρετε εσείς κανένα παιδί που όταν χτυπήσει το κουδούνι, προτιμάει να καθίσει μέσα στην τάξη για μάθημα παρά να τρέξει στην αυλή για διάλειμμα; Ε, εμείς συναντήσαμε 10 τέτοια παιδιά, τους μαθητές της ΣΤ΄! Γιατί όταν άρχισαν να μιλούν με την κυρία Ευδοκία Ποιμενίδου για το άλλο της βιβλίο: «Τα διαμάντια της Δόμνας», το ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά που μιλά για την Ανατολική Θράκη και τη μικρασιατική καταστροφή, ήθελαν να μάθουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Για τους τόπους και τα πρόσωπα της ιστορίας, για τα ονόματα των ηρώων, για το αν ήταν αληθινή η ιστορία και τα πρόσωπα, για τις φωτογραφίες και τις εικόνες που βρήκαν στις σελίδες του βιβλίου … Και φυσικά η συζήτηση με την κυρία Ευδοκία ήταν τόσο συναρπαστική που όταν τους προτείναμε στο άκουσμα του κουδουνιού να βγουν στο διάλειμμα για να συνεχίσουμε μετά, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ!!!!!
Ποιες αφηγήσεις και ποια γεγονότα καθήλωσαν τα παιδιά μας της ΣΤ΄; Όσοι θέλετε να μάθετε, μπορείτε ν’ αναζητήσετε τους λόγους στο βιβλίο της κ. Ευδοκίας. Τα παιδιά της ΣΤ΄ έχουν ετοιμάσει και κρυπτόλεξο με ονόματα ηρώων αυτού του βιβλίου που αποτελεί ύμνο στη φιλία των λαών και ύμνο στην ειρήνη.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι Δάσκαλοι και η Διευθύντρια του σχολείου θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια τις συγγραφείς. Επισκέφθηκαν το σχολείο μας και πρόσφεραν θετικότητα, χαρά και … δώρα :
α) υλικά για να δημιουργήσουν τα παιδιά τη δική τους κατασκευή η κ. Αναστασία Λιάπη και
β) Δύο παιδικά βιβλία για τη Βιβλιοθήκη του σχολείου μας η κ. Ευδοκία Ποιμενίδου:
1. Χριστούγεννα Χ 6 της Γιώτας Φωτίου (από το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Λάρισας) και
2. Ο δράκος που έφαγε τα παραμύθια της Ευδοκίας Ποιμενίδου (εκδ. Γράφημα).
Αγαπημένες μας συγγραφείς, σας ευχαριστούμε πραγματικά!