Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους

Η διατροφή αναμφισβήτητα αποτελεί έκφραση του πολιτισμού κάθε λαού, επηρεάζει και επηρεάζεται από το γεωφυσικό περιβάλλον, την παράδοση και τη θρησκεία του. Η Ελλάδα, με το κλίμα της, την ιδιαίτερη γεωφυσική διαμόρφωση, την ενδημική πανίδα και χλωρίδα και τη μακραίωνη ιστορία της, διαμόρφωσε διατροφικό πολιτισμό που αποδείχτηκε εξαιρετικά ευεργετικός για την υγεία του λαού μας και όλων των λαών που τον υιοθετούν.

Η διατροφή ενός παιδιού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της σωστής ανάπτυξής του. Η οικογένεια, το σχολείο, το φιλικό περιβάλλον επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών. Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοσή τους. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει συμβάλει σημαντικά σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των ενηλίκων και αυτό έχει άμεση επίπτωση στη διατροφή των παιδιών. Ταυτόχρονα, οι πολύωρες δραστηριότητες των παιδιών σχολικής ηλικίας εκτός σπιτιού οδηγεί συχνά στην υπερβολική χρήση του “γρήγορου φαγητού”. Τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό με τη μειωμένη σωματική άσκηση προκαλούν μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, υπέρταση, κ.ά. Το έργο της ανατροφής και εκπαίδευσης των παιδιών, ώστε να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να φαντάζει δύσκολο, αλλά δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει.

Το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής υλοποίησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα  ανάπτυξης του περιεχομένου και της ευρείας διάδοσης των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών, μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για βρέφη, παιδιά και εφήβους, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς ως πλούσια πηγή πληροφόρησης για την ενθάρρυνση υιοθέτησης της υγιεινής διατροφής, την πρόληψη και καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την προαγωγή της υγείας των μαθητών, μέσα από την αξιοποίηση και την προώθηση των ευεργετικών στοιχείων της ελληνικής διατροφής. Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα www.diatrofikoiodigoi.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *