Στο πλαίσιο του eTwinning προγράμματος “Language Power-EDL” δημιουργήθηκαν τα εξής συνεργατικά προϊόντα:
Ψηφιακός πίνακας με πληροφορίες για τις γλώσσες που μιλάμε.
Ψηφιακός πίνακας με πληροφορίες για τις χώρες μας.
Παιχνίδια με ακρώνυμα
https://quizlet.com/831722222/common-texting-acronyms-flash-cards/?i=2pmn45&x=1jqt
https://dashboard.blooket.com/set/6516e7ae725e4e5cba59b958
Ψηφιακός πίνακας με γλωσσοδέτες
Ακροστιχίδα με τον τίτλο του έργου
Πολύγλωσσο λεξικό
Βιβλίο με ιστορίες (βασισμένες σε emoji)
Συνεργατικό χριστουγεννιάτικο δέντρο με ευχές
Βιβλίο με παραδοσιακές ιστορίες
Βίντεο με κόμικ σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο
Ταξιδιωτικός οδηγός Pictra Map:
https://www.pictramap.com/app/view?p=fb4a32
Ψηφιακός πίνακας με τοπωνύμια και αξιοθέατα
Διάχυση των δράσεων του έργου
Η διάχυση του έργου στην εκπαιδευτική κοινότητα έγινε στις 11/06/2024 κατά τη διάρκεια ενδοσχολικής παρουσίασης των καλών πρακτικών που υλοποιήθηκαν το σχ.έτος 2023-2024.
——-
Οι μαθητές της Ε’ τάξης από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο συνέχισαν το ταξίδι τους στη γνώση με συνοδοιπόρους τους συνεργάτες από άλλα ευρωπαϊκά σχολεία μέσα από το eTwinning έργο “Language Power-EDL” που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε αυτό το μήνα. Όλο αυτό το διάστημα συμμετείχαν σε δράσεις με στόχο την παρουσίαση του τόπου τoυς αλλά και τη γνωριμία και εξοικείωσή τους με τον πολιτισμό άλλων χωρών.
Δημιουργία συνεργατικού Τουριστικού Οδηγού (Ιανουάριος)
Οι μαθητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες παρουσίασαν τον τόπο τους και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αυτόν, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας τουριστικός οδηγός. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του χωριού μας, την οποία δημιούργησαν οι μαθητές της Ε’ τάξης συνεργατικά στο εργαστήριο πληροφορικής με χρήση του Web 2.0 εργαλείου Canva.
Η παρουσίαση του τόπου μας από τους μαθητές της Ε’ τάξης.
Στη συνέχεια οι μαθητές μελέτησαν τις παρουσιάσεις των συνεργατών και απάντησαν σε κουίζ γνώσεων που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του eTwinning.
Δημιουργία Comic (Φεβρουάριος)
Ο Φεβρουάριος είναι μήνας ευαισθητοποίησης γύρω από την ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Ως εκ τούτου, οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων, αφού ενημερώθηκαν για τους κανόνες ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, επέλεξαν έναν και δημιούργησαν ένα σχετικό κόμικ με τη χρήση του εργαλείου Toonytool. Οι μαθητές της Ε’ τάξης, αφού παρακολούθησαν την εκδήλωση που διοργανώθηκε από το saferinternetkids.gr, χωρίστηκαν σε ομάδες, επέλεξαν έναν από τους κανόνες και δημιούργησαν διάφορα κόμικ, ωστόσο ψήφισαν το παρακάτω ως το καταλληλότερο να αναρτηθεί στην πλατφόρμα του eTwinning.
Δημιουργία συνεργατικού ψηφιακού χάρτη με αξιοθέατα (Μάρτιος)
Το Μάρτιο ζητήθηκε από τους μαθητές να επιλέξουν 2 αξιοθέατα που βρίσκονται στις χώρες-μέλη του προγράμματος, να βρουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν μία παρουσίαση για το καθένα, η οποία στη συνέχεια αναρτήθηκε σε ένα συνεργατικό ψηφιακό χάρτη όπου μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των μαθητών του σχολείου μας, ο οποίοι επέλεξαν αξιοθέατα από την Κροατία και την Ιορδανία.
Έπειτα, οι μαθητές μελέτησαν όλες τις παρουσιάσεις και ετοιμάστηκαν να συμμετέχουν σε διαδικτυακά παιχνίδια γνώσεων μαζί με τους μαθητές από τις άλλες χώρες.
Τελική διαδικτυακή συνάντηση (Απρίλιος)
Στις 25/04/2024 οι μαθητές μας συνάντησαν διαδικτυακά τους συνεργάτες τους και έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια γνώσεων (Blooket κτλ.)σχετικά με τα αξιοθέατα των χωρών τους. Επίσης, αντάλλαξαν τις εντυπώσεις τους για το πρόγραμμα δημιουργώντας ένα συννεφόλεξο με λέξεις-φράσεις που το περιγράφουν χρησιμοποιώντας το AnswerGarden.
Αποτίμηση του έργου (Μάιος)
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές απαντώντας σε διαδικτυακά ερωτηματολόγια αποτίμησης του έργου εξέφρασαν τις εντυπώσεις τους γύρω από την εμπεiρία τους συμμετέχοντας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες που προτιμούν αλλά και στις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν. Όλοι φαίνεται να είναι πολύ ευχαριστημένοι και χαρούμενοι με τη συμμετοχή τους στο έργο αυτό, έτοιμοι να συμμετέχουν και σε κάποιο άλλο την επόμενη σχολική χρονιά.
——-
Το eTwinning έργο στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές της Ε’ τάξης παρόλο που είχε ξεκινήσει ως ένα έργο σύντομης διάρκειας, συνεχίζεται λόγω του ενθουσιασμού και της όμορφης συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Έτσι το Δεκέμβριο ψηφίσαμε το λογότυπο του έργου με τη χρήση του Microsoft Forms. Μπορεί να μην επιλέχτηκε το λογότυπο που δημιουργήσαμε, επιλέχτηκε όμως ένα από αυτά που μας άρεσαν πολύ.
Ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών μέσα από τη δημιουργία συνεργατικού ψηφιακού δέντρου ευχών με τη χρήση του εργαλείου Genial.ly. Οι μαθητές μας έγραψαν τις ευχές τους και τραγούδησαν τα κάλαντα στα Ελληνικά.
Δημιουργία βιβλίου με παραδοσιακές ιστορίες της κάθε χώρας. Οι μαθητές μετέφρασαν από τα Ελληνικά στα Αγγλικά δύο μύθους του Αισώπου, το μύθο “Το Λιοντάρι και το Ποντίκι” και το μύθο “Ο Ψεύτης Βοσκός” και τις συνόδευσαν με εικόνες και δικές τους ζωγραφιές. Μπορείτε να διαβάσετε τις ιστορίες όλων των συνεργαζόμενων σχολείων εδω.
Παιχνίδι και διασκέδαση με χριστουγεννιάτικα παιχνίδια
Οι μαθητές της Ε’ έπαιξαν χριστουγεννιάτικα παιχνίδια εξασκώντας δεξιότητες όπως ορθογραφία λέξεων αλλά και τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες στο τραγούδι και το χορό!
Αυτό το μήνα ετοιμάζουν την παρουσίαση του τόπου τους για να συμμετέχουν σε έναν συνεργατικό ταξιδιωτικό οδηγό.
———-
Δράσεις Οκτωβρίου
Δημιουργία Πολυγλωσσικού Λεξικού
Οι μαθητές της Ε’ τάξης εργάστηκαν σε ένα συνεργατικό έγγραφο όπου οι μαθητές των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών σχολείων συμπλήρωσαν στην μητρική τους γλώσσα λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητα μας. Με βάση το έγγραφο αυτό δημιουργήθηκε ένα πολυγλωσσικό λεξικό με τη χρήση του BookCreator στο οποίο προστέθηκε και ηχητικό υλικό με την προφορά κάθε λέξης-φράσης από τους μαθητές.
Ώρα για δημιουργική γραφή
Στους μαθητές δόθηκαν συγκεκριμένα emoji,η επιλογή των οποίων έγινε τυχαία μέσω συγκεκριμένου εργαλείου και τα οποία κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν μέσα σε μια ιστορία. Οι μαθητές χωρισμένοι σε τρεις ομάδες σκέφτηκαν τρεις ιστορίες, στο τέλος όμως επέλεξαν μία την οποία ανέλαβαν να την τελειωποιήσουν αναλαμβάνοντας η κάθε ομάδα μία παράγραφο. Συγκεκριμένα αντικατέστησαν με emoji λέξεις της παραγράφου και στη συνέχεια ζωγράφισαν μία εικόνα που συνόδευσε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Επιλέχθηκε επίσης ο τίτλος της ιστορίας, ο οποίος είναι “The Passport” (Το Διαβατήριο). Η ιστορία αυτή θα αποτελέσει μέρος ενός συνεργατικού βιβλίου ιστοριών που θα δημιουργηθεί με τη συμβολή όλων των συμμετεχόντων σχολείων και με τη χρήση του BookCreator.
Ακολουθεί βίντεο στο οποίο περιγράφεται τι συνέβη στην τάξη αλλά και η τελική ιστορία των μαθητών.
Συνεργασία εκπαιδευτικών
Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών των συμμετεχόντων σχολείων, υπήρξε ανοιχτή πρόσκληση από την ιδρύτρια του έργου για ανταλλαγή γνώσεων πάνω στα Web 2.0 εργαλεία Quizlet και Blooket. Η διαδικτυακή συνάντηση-επιμόρφωση οργανώθηκε στις 16/10/2023 εκτός σχολικού ωραρίου, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν, και υπήρξε άκρως εποικοδομητική και χρήσιμη. Συμφωνήθηκε στο τέλος η δημιουργία παιχνιδιού με χρήση του Blooket ώστε να παίξουν οι μαθητές μας όλοι μαζί σε μια από τις επόμενες διαδικτυακές συναντήσεις.
Με ιδιαίτερη χαρά το σχολείο μας φέτος συμμετέχει ήδη σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα eTwinning. Το ένα είναι ένα σύντομης διάρκειας πρόγραμμα με τίτλο “Language power-EDL” και αποτελεί δράση της Ε’ τάξης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εργασίες του οποίου ήδη είναι σε εξέλιξη, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες και πολιτισμούς μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στη δημιουργία padlet σε σχέση με τις γλώσσες και τις χώρες που συμμετέχουν, τη συμμετοχή τους σε διαδικτυακά παιχνίδια (learning apps, Kahoot κτλ.) σε σχέση με αυτές τις γλώσσες/χώρες και συνεργατικές εργασίες όπως τη δημιουργία ενός μικρού ψηφιακού πολυλεξικού. Οι μαθητές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και είχαν ήδη την πρώτη τους διαδικτυακή συνάντηση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το δεύτερο eTwinning πρόγραμμα είναι 8μηνης διάρκειας και έχει τίτλο “This is me.What about you?”. Σε αυτό συμμετέχουν οι μαθητές της Δ’ τάξης ο οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τον εαυτό τους, τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις τους, το σχολείο τους, τον τόπο τους και την χώρα τους. Στόχος είναι οι μαθητές να συνεργαστούν με μαθητές άλλων ευρωπαϊκών σχολείων και να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως αυτών της Ισπανίας, Ρουμανιάς, Κροατίας και Τουρκίας. Συγχρόνως, θα καλλιεργήσουν πολλές δεξιότητες, μεταξύ άλλων το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την κριτική σκέψη, την επικοικωνιακή δεξιότητα στην Αγγλική γλώσσα και τις ψηφιακές τους δεξιότητες.
Ήδη οι γονείς των μαθητών ενημερώθηκαν και προσέφεραν την απαραίτητη συναίνεση για την συμμετοχή των μαθητών και στα δύο προγράμματα, και όλοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς συμμετείχαμε στην αρχική αξιολόγηση που αφορά στο πρόγραμμα. Αυτό το μήνα οι μαθητές εργάζονται για την παρουσίαση του εαυτού τους στους εταίρους και τη δημιουργία λογότυπου για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό επιλογής λογότυπου για το πρόγραμμα.