Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Το σχολείο μας είναι αρκετά ευαισθητοποιημένο πάνω στο θέμα αυτό και υπάρχουν πολλές δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που διέπονται από τις αρχές της ισότητας, της συνεργασίας, της φιλίας και εναντιώνονται στη βία και στην περιθωριοποίηση των μαθητών.

Φέτος κάναμε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός σποτ κατά του bullying  με πολύ μεράκι και αγάπη και σας το παρουσιάζουμε:

Καλή Σαρακοστή!

Το τριήμερο πέρασε και με την επιστροφή μας στο σχολείο τηρήσαμε το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής. Οι μαθητές έφτιαξαν ο καθένας τη δική του, ώστε να κόβουν τα ποδαράκια της ένα ένα στο πέρασμα των 7 εβδομάδων μέχρι την Ανάσταση!

Οι κατασκευές στο τμήμα Β-Γ-Δ

1 11

Οι κατασκευές στο τμήμα Α-Ε-Στ

1 12

Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα,της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν απ’ το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν “Κουκουράς”, ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών!

Για το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής έχουν γραφτεί οι παρακάτω στίχοι:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.

Απόκριες στο σχολείο μας!

Η Παρασκευή έφτασε και μαζί της κατέφτασαν μάγισσες και νοσοκόμες, καουμπόις και αστυνομικοί, μάντισσες και πριγκίπισσες! Με πολύ ενθουσιασμό εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές γιορτάσαμε την τελευταία διδακτική μέρα πριν τη Σαρακοστή.

1 4

Μέρος των δραστηριοτήτων μας ήταν και οι αποκριάτικες κατασκευές μας.

Οι κατασκευές του τμήματος Β-Γ-Δ

1 5

1 6

1 7

Οι κατασκευές του τμήματος Α-Ε-Στ

1 8

1 10

1 9