Στα πλαίσια των προγραμμάτων” Εργαστήρια δεξιοτήτων” και “Σχολικές Δραστηριότητες” την Παρασκευή το πρωί 31 Ιανουαρίου 2025 οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί παρακολουθήσαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση από την εκπρόσωπο του τμήματος ανακύκλωσης του Δήμου Πέλλας κ.Ζαχαριάδου Αικατερίνη .
Σκοπός της δράσης η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των οικογενειών των μαθητών για θέματα σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων , την μείωση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών, την ανακύκλωση, κομποστοποίηση με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος
Στο τέλος της δράσης η κ Ζαχαριάδου μας δώρισε επαναχρησιμοποιημένα επιτραπέζια παιχνίδια .
Ευχαριστούμε τον Δήμο Πέλλας και την κ. Ζαχαριάδου για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση -ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση .
Στο σχολείο μας ανακυκλώνουμε χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί , πλαστικό, μπαταρίες, καπάκια εδώ και πολλά χρόνια προσπαθώντας να μυήσουμε τους μαθητές μας την αγάπη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Κάνω ανακύκλωση σημαίνει αγαπώ το περιβάλλον….
Ανακυκλώνω κάτι σημαίνει πως δεν το πετάμε στα σκουπίδια μετά τη χρήση του, αλλά στον μπλε κάδο ανακύκλωσης και έπειτα από μια ειδική επεξεργασία, το χρησιμοποιούμε ξανά.
Όσα πράγματα βρίσκονται γύρω μας μπορούν όλα να ανακυκλωθούν! Χαρτί , γυαλί, αλουμίνιο , λευκοσίδηρος, ρούχα, πλαστικά, φιάλες, πλαστικά καπάκια ηλεκτρικές συσκευές, χαλασμένα τρόφιμα, αποφάγια, αυτοκίνητα, τηγανέλαια ακόμα και τα ξυραφάκια που ξυριζόμαστε!
Αν η φύση δεν έκανε ανακύκλωση και παρήγαγε σκουπίδια όπως παράγει ο άνθρωπος, δε θα υπήρχε σήμερα ζωή στον πλανήτη.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι τα σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες για τις κατάλληλες βιομηχανίες, Είναι λάθος μας να τα πετάμε στις χωματερές, µε τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος.
Οι ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήρια, κουζίνες, μίξερ, τηλέφωνα, υπολογιστές κτλ, που χάλασαν και δεν μπορούμε να τα επισκευάσουμε, ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους που υπάρχουν στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών ή σούπερ μάρκετ. ΟΧΙ στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης
Οι μπαταρίες περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και δεν πρέπει να καταλήξουν στα σκουπίδια διότι οι ουσίες αυτές θα φτάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Είναι πολύ εύκολο να τις ανακυκλώσουμε σε ειδικό κάδο που μπορούμε να βρούμε και στο σχολείο μας ή σε καταστήματα.
Οι λάμπες περιέχουν κι αυτές επικίνδυνες ουσίες γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ανακυκλώνονται σε ειδικά κουτιά που υπάρχουν σε κάποια καταστήματα ή σούπερ μάρκετ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν τοποθετούμε στον μπλε κάδο της ανακύκλωσης τα βρώμικα χαρτιά : χαρτί υγείας, χαρτομάντηλα, χαρτί κουζίνας.
Στάδια ανακύκλωσης
Η διαδικασία της ανακύκλωσης αποτελείται από τρία στάδια:
1) τη διαλογή – το διαχωρισμό,
2) το στάδιο κατασκευής – αποκομιδής,
3) και τέλος η διάθεση στο εμπόριο και τους καταναλωτές.
Στο πρώτο στάδιο τα υλικά χωρίζονται σε κατηγορίες.
Πλαστικά, χαρτί, γυαλί, απόβλητα.
Αφού χωριστούν σε κατηγορίες, γίνεται η επεξεργασία τους. Έπειτα μετατρέπονται σε διάφορα προϊόντα, και αυτό ήταν! Σαν καινούρια!
Οφέλη ανακύκλωσης
Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν.
- Καταρχήν η ανακύκλωση χαρτιού βοηθάει τον πλανήτη ώστε να ελαττώνεται ο αριθμός των δέντρων που κόβονται.
- Επίσης όταν επεξεργαζόμαστε ανακυκλώσιμα υλικά χρειαζόμαστε πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι θα χρειαζόταν να δημιουργηθεί ένα φύλλο χαρτί, από δέντρο.
- Μειώνονται οι χωματερές . Στις χωματερές υπάρχει πρόβλημα γιατί τα πιο πολλά υλικά, είναι μη βιο-διασπώμενα. Δηλαδή το γυαλί και τα μπουκάλια θέλουν αμέτρητα χρόνια για να διαλυθούν!
- Ακόμα μπορούμε να κερδίσουμε και μερικά χρήματα, προτιμώντας ανακυκλωμένα προϊόντα.
- Τέλος ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσουμε τον κήπο μας, είναι ό,τι περισσεύει από φαγητό, φλούδια από φρούτα και λαχανικά, μπορούμε απλά να σκάψουμε μερικές τρυπούλες στο έδαφος, δίπλα από τα φυτά μας και να τα θάψουμε εκεί. Το αποτέλεσμα θα είναι το τέλειο λίπασμα!
Καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται η ανακύκλωση γίνεται όλο και πιο σημαντική.!