ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-22

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων

του Δημοτικού Σχολείου Παλαιόπυργου

θα γίνει την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

και ώρα 8:30 π.μ

στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου

Αμέσως μετά θα γίνει ο αγιασμός στο Νηπιαγωγείο και ώρα 09:00 π.μ

Παρακαλούνται οι γονείς να προσέλθουν με τα παιδιά τους με μάσκες και έχοντας μαζί τους βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για covid19

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-22

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ

βλέπετε την εργασία των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης που έκαναν με την βοήθεια της Ταλάρη Αναστασίας δασκάλας της πληροφορικής.

https://www.canva.com/design/DAEiFobhrU4/I5JW4Es0YNJkgYRmyxUoQg/watch?utm_content=DAEiFobhrU4&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ

Το σχολικό χωνί (Schultüte)

(Schultüte) Το σχολικό χωνί

Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα στην έναρξη της σχολικής ζωής στη Γερμανία  είναι το «σχολικό χωνί»    «Schultüte»,  ένα παραδοσιακό γερμανικό έθιμο, που πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1810 με σκοπό να προσφέρει ένα γλυκό καλωσόρισμα και η πρώτη μέρα στο σχολείο να έρθει πιο γλυκά και ανώδυνα.
Σε πολλά μέρη της Γερμανίας αποκαλείται και «κώνος ζαχαροπλαστικής»   «Zuckertüte».

Το γερμανικό δημοτικό σχολείο (Grundschule) ανοίγει τις πόρτες του στα «πρωτάκια» που συνοδεύονται από τους γονείς τους περιμένοντας με αγωνία τη περίφημη αυτή Schultüte. Δείτε ένα βίντεο με την εκδήλωση σε γερμανικό σχολείο.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές του Δημοτικού τους έχουν ετοιμάσει μια όμορφη γιορτή για καλωσόρισμα με ποιήματα, τραγούδια, μουσική, χορούς και σκετσάκια.

Παραδοσιακά κατασκευάζεται από ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι. Συνήθως τα παιδιά την κατασκευάζουν στο νηπιαγωγείο και στη συνέχεια οι γονείς τους το γεμίζουν με εκπλήξεις. Άλλοι γονείς πάλι το αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια, χρώματα και για τα δύο φύλα.

Μέσα στο χωνί αυτό, συνήθως οι γονείς, οι θείες, οι παππούδες ή οι γιαγιάδες βάζουν πολλά μικρά γλυκίσματα, γραφική ύλη όπως μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, γόμες, μολύβια. Ακόμα και μικρά παιχνιδάκια υπάρχουν μέσα.

Δείτε ένα σχετικό βίντεο

Σε κάποιες περιοχές της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας τα σχολικά χωνιά κρέμονται σε ένα δεντράκι, από όπου τα παίρνουν οι μικροί μαθητές. Η παράδοση λέει ότι στο σχολείο μεγαλώνει σιγά σιγά ένα δέντρο με «σχολικά χωνιά». Όταν αυτά γίνουν μεγάλα και «ώριμα», τότε είναι η ώρα να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το σχολικό χωνί (Schultüte)

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου του Παλαιοπύργου που διδάσκονται ‘Γερμανικά’ ως δεύτερη ξένη γλώσσα έλαβαν γράμμα από τον Weihnachtsmann“ – Αϊ-Βασίλη!

Οι ίδιοι του είχαν στείλει αρχές Νοεμβρίου στα πλαίσια του μαθήματος για τα Χριστουγεννιάτικα ήθη και έθιμα στη Γερμανία και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Γερμανικής γλώσσας του σχολείου, κας  Γκιτέρσου Σοφίας, μια Χριστουγεννιάτικη κάρτα.

Του έγραψαν στα γερμανικά ποιοι είναι, σε ποια πόλη/χώρα μένουν και σε ποιο σχολείο πηγαίνουν. Επίσης του στείλανε ευχές για τα Χριστούγεννα και τον καινούριο χρόνο και τον ευχαρίστησαν για την χαρά που δίνει σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου.

Επιστρέφοντας από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και μετά την λήξη της καραντίνας μια επιστολή από την Γερμανία περίμενε όλους τους μαθητές. Ο καθένας τους έλαβε ένα γράμμα από τον Αϊ-Βασίλη, με την ειδική χριστουγεννιάτικη σφραγίδα στο φάκελο.

Μέσα στο φάκελο υπήρχε το γράμμα του Αϊ-Βασίλη προς τα παιδιά, μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία με τίτλο: ‘Aufregung um das Geschenkpapier’ – ‘Αναστάτωση για το χαρτί περιτυλίγματος’ και τρεις χριστουγεννιάτικες κάρτες για να τις στείλουν σε φίλους ή συγγενείς.

Όλα φυσικά στα γερμανικά!

Όμως, …..  ποια είναι η διεύθυνση του Αϊ-Βασίλη;

Στη Γερμανία υπάρχουν επτά ‘Χριστουγεννιάτικες διευθύνσεις ταχυδρομείων’ στις οποίες μπορεί όποιος θέλει να στείλει στην περίοδο των Χριστουγέννων ένα γράμμα! Αυτά τα ‘Χριστουγεννιάτικα Ταχυδρομεία’ βρίσκονται σε πόλεις με ‘ιδιαίτερα’ ονόματα όπως «Himmelstadt» (Πόλη του Ουρανού), «Engelskirchen» (Εκκλησίες των αγγέλων), «Himmelsthür» (Πύλη του Ουρανού) και λειτουργούν μόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Διευθύνσεις προς τον Αϊ-Βασίλη

Διευθύνσεις προς το Θείο Βρέφος

Διευθύνσεις προς τον Αϊ-Νικόλαο

Ανοίγουν περίπου στα μέσα Νοεμβρίου και κλείνουν πριν τα Χριστούγεννα. Στις διευθύνσεις αυτές παιδιά (και ενήλικες) από όλο τον κόσμο στέλνουν γράμματα με ευχές για τα Χριστούγεννα και για τον καινούριο χρόνο, αλλά και την λίστα των επιθυμιών τους. Πολυάριθμοι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και εθελοντές «άγγελοι» απαντάνε στα γράμματα των παιδιών από όλο τον κόσμο. Όλα τα γράμματα έχουν συλλεκτικά χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα και ειδική χριστουγεννιάτικη σφραγίδα. Όποιος στείλει το γράμμα έως τα μέσα Δεκεμβρίου, ίσως λάβει απάντηση πριν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Πέρυσι ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών και οι βοηθοί του, οι οποίοι μιλούν συνολικά 15 γλώσσες, κατάφεραν να απαντήσουν σε σχεδόν 300 000 επιστολές από περισσότερες από 80 χώρες!

Τέτοια ταχυδρομεία λειτουργούν και σε άλλες χώρες όπως Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Βέλγιο, Νορβηγία, κ.α.

Στο γράμμα του ο Αϊ-Βασίλης γράφει πόσο χάρηκε που έλαβε το γράμμα τους και πώς περνάει αυτόν τον καιρό στην πόλη που βρίσκεται, στην «Himmelsthür». Αναφέρει ότι αυτόν τον καιρό έχει πολλή δουλειά γιατί απαντάει στα γράμματα των παιδιών από όλο τον κόσμο. Φυσικά σε αυτό τον βοηθάνε και οι «άγγελοι».

Κλείνοντας εύχεται στους ίδιους, στις οικογένειές τους αλλά και στους φίλους τους ‘Καλά Χριστούγεννα’ και από τώρα περιμένει με χαρά το γράμμα που θα πάρει τον επόμενο χρόνο από τα παιδιά.

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ


ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ 9/11/2020

Ο Δ/ντής, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές–τριες του Δημοτικού Σχολείου Παλαιόπυργου Τρικάλων, ευχαριστούν το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, για τη δωρεά ενός βιντεοπροβολέα και ενός φορητού υπολογιστή που έγινε στο σχολείο μας.

Τέτοιες ενέργειες επιβεβαιώνουν την άριστη σχέση που υπάρχει μεταξύ των γονέων ,των εκπαιδευτικών, των μαθητών του σχολείου και την κουλτούρα συνεργασίας και κατανόησης που έχει αναπτυχθεί.

Η Δωρεά καλύπτει μέρος των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από τους εκπαιδευτικούς μας, βελτιώνοντας τη μαθησιακή διαδικασία.

Τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβούλιου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είναι :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Τσόγια Έφη

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Τσιότρας Ευάγγελος

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                       Μπαντίκου Θάλεια

ΤΑΜΙΑΣ                                  Ταμπάκου Λούλα

ΜΕΛΟΣ                                   Καλογήρου Βάσω

ΜΕΛΟΣ                                   Κουτσιμπέλα Αναστασία

ΜΕΛΟΣ                                   Παπαδημητρίου Ελένη

Ευχόμαστε και στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, δημιουργική θητεία για το καλό των μαθητών μας .

Η φωτογραφία είναι από την παράδοση του εξοπλισμού στον Δ/ντή του σχολείου.

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΜΠΡΑΙΛΑΣ

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-2021 ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παλαιόπυργου θα προσέλθουν την Δευτέρα 14-09-2020 στις 8:10 π.μ φορώντας μάσκες και έχοντας μαζί την τσάντα τους για να παραλάβουν τα βιβλία. Οι συνοδοί γονείς θα μείνουν στον αύλειο χώρο με μάσκες για ενημέρωση από τον Δ/ντή του Σχολείου. Για την μετακίνηση των μαθητών θα υπάρχει λεωφορείο.

Ο Αγιασμός θα γίνει στις 10:00 π.μ και ακολουθεί αποχώρηση.

 

 

 

Καλή Σχολική  Χρονιά!

Διαβάστε τις αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό για τα Δημοτικά Σχολεία.

ΟΔΗΓΙΕΣ 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2020-2021 ΑΓΙΑΣΜΟΣ

οδηγίες για εγγραφή μαθητή σε μάθημα

Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες που περιγράφονται στο παρακάτω βίντεο

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο οδηγίες για εγγραφή μαθητή σε μάθημα

Στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Σας γνωρίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει για όλους τους μαθητές η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί, είναι απαραίτητο οι γονείς των μαθητών του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ να μας αποστείλουν στο email του σχολείου mail@dim-palaiop.tri.sch.gr τα παρακάτω στοιχεία:

  1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΑΘΗΤΗ
  2. ΤΑΞΗ
  3. Email ΜΑΘΗΤΗ ή ΚΗΔΕΜΟΝΑ (απαραίτητο)
  4. Αν υπάρχει στο σπίτι ιντερνέτ, υπολογιστής ή τάμπλετ, κάμερα και μικρόφωνο

Τα σχολεία μπορεί να είναι κλειστά, αλλά οι Δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Παλαιόπυργου είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν τους μαθητές τους και το Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ.

ΒΟΗΘΑΜΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΣ !!!

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΜΠΡΑΙΛΑΣ

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Δωρεά λογοτεχνικών βιβλίων

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ο δ/ντής, το διδακτικό προσωπικό και οι μαθητές  του Δημοτικού σχολείου Παλαιόπυργου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά την κα. Γιώτα Γεωργία κατοίκου Άργους Αργολίδας με καταγωγή από τον Παλαιόπυργο για την δωρεά λογοτεχνικών βιβλίων που έκανε στο σχολείο μας. Η δωρεά αυτή εμπλουτίζει την υπάρχουσα βιβλιοθήκη με ποιοτικά λογοτεχνικά βιβλία και συμβάλει στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας  των μαθητών μας.

Τέτοιες ανιδιοτελείς ενέργειες είναι πάντα ευπρόσδεκτες και συμπληρώνουν πόρους που είναι απαραίτητοι για την εκπαιδευτική διαδικασία ειδικά στις  δύσκολες εποχές που ζούμε με την υποχρηματοδότηση  των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δ/ντής

 

Αλέξανδρος Ζαμπραΐλας

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δωρεά λογοτεχνικών βιβλίων

Τον άρτον υμών…

Ένα διαθεματικό πρόγραμμα από τους μαθητές της Α΄& Β΄τάξης του σχολείου σε συνεργασία με το Νηπιαγωγείο Παλαιόπυργου.

 

Δημοσιεύθηκε στη 2015-16 | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τον άρτον υμών…