Μηνιαία αρχεία: Δεκέμβριος 2022
Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση
Τα παιδιά στα πλαίσια του μαθήματος των εικαστικών, διακοσμούν Χριστουγεννιάτικα τις πόρτες των τάξεων τους.
Κουκλοθέατρο “Φον Κουραμπιές εναντίον κόμη Μελομακάρονη”
Για χρόνια και χρόνια κάθε Χριστούγεννα, Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες τρώγανε τα μουστάκια τους στον πιο αστείο πόλεμο του κόσμου… Μια μέρα όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα τα άλλαξε όλα. Ο Φον Κουραμπιές, ο κόμης Μελομακαρόνης, μια νηστική αρκούδα, ένας ξενύχτης σκίουρος, ένας κηπουρός ονείρων, κι άλλοι πολλοί χαρακτήρες στην πιο αλλιώτικη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια!Οι μαθητές του σχολείου μας απόλαυσαν κάθε στιγμή της παράστασης συμμετέχοντας ενεργά καθόλη τη διάρκεια!
Επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη
Οι μαθητές της Δ’ Ταξης επισκέφτηκαν το Μουσείο Ελιάς στην Σπάρτη παρακολουθώντας το πρόγραμμα “Μια μέρα στο ελληνιστικό ελαιοτριβείο”. Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν τρία παλαιά ελαιοτριβεία:
- Προϊστορικό ελαιοτριβείο
- Ελληνιστικό ελαιοτριβείο
- Βυζαντινό ελαιοτριβείο
και να παράξουν λάδι, δουλεύοντας σε ένα ακριβές αντίγραφο ελαιόμυλου της ελληνιστικής εποχής στην υπαίθρια έκθεση του μουσείου. Με αυτόν τον τρόπο αντιλήφθηκαν βιωματικά πώς γινόταν η παραγωγή λαδιού με τον αρχαίο τρόπο.
Βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί απ΄τον Ο.Η.Ε. ως ημέρα των ατόμων με αναπηρία. Το σχολείο μας ανέπτυξε δράσεις με στόχο την κατανόηση της διαφοφερικότητας, του αλληλοσεβασμού και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία:
- Προβληματισμός και διαδραστική συζήτηση από την προβολή ταινίας Temple Grandin: (Η ταινία σκιαγραφεί την επιμονή και υπομονή μιας γυναίκας που παλεύει με τις προκλήσεις και την απομόνωση του αυτισμού και με πολλή δουλειά κατάφερε να γίνει πρότυπο και παράδειγμα για πολλούς άλλους με παρόμοια προβλήματα.
- Ανάγνωση σχετικών παραμυθιών και σχετικές δραστηριότητες αναδιήγησης και παραγωγής γραπτού λόγου.
Επίσκεψη μαθητών-τριων στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Μολάων επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη Σπάρτης! Αρχικά, ξεναγήθηκαν στον χώρο μένοντας έκπληκτοι με την ομορφιά και την ηρεμία που πρόσφερε το περιβάλλον! Η βιβλιοθηκονόμος επεξήγησε το σύστημα ταξινόμησης των βιβλίων, τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται και με συμμετοχικές δραστηριότητες έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες να τοποθετηθούν στον ρόλο της. Γνώρισαν και εμπέδωσαν τους βασικούς κανόνες μιας δανειστικής βιβλιοθήκης και στη συνέχεια τους δόθηκε χρόνος να επιλέξουν ένα βιβλίο και να το διαβάσουν. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με πρόγραμμα ρομποτικής, στο οποίο οι μαθητές/τριες κατασκεύασαν ένα αυτοκινητάκι και μέσω εντολών κατάφεραν να πραγματοποιήσει μια συγκεκριμένη πορεία!













































































