ΓΙΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

 

Η γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας

Είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικάνικο κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.[1] Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.[

 Το 1907 η Άννα Τζάρβις (Ann Jarvis) από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αγωνίστηκε για την καθιέρωση της γιορτής της μητέρας. Ήθελε να τιμήσει τη μητέρα της Ann Maria Reeves Jarvis, που αγωνίστηκε για τη συμφιλίωση των Νότιων με τους Βόρειους, μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο που έληξε το 1865. Το 1914 τα κατάφερε και έτσι από τότε η γιορτή αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Πώς καθιερώθηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε, η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ, που πηγαίνουν τον 40 ημερών Ιησού στο ναό για ευλογία – να «σαραντίσει», με τη σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση, που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).

Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως, κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.

Σήμερα, συνηθίζεται να προσφέρουν τα παιδιά στις μητέρες τους ευχετήριες κάρτες και λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για όλα όσα μας προσφέρουν οι μαμάδες.

  Το ήξερες ότι η γιορτή της μητέρας
γιορτάζεται από την αρχαιότητα;

 

Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τη θεά Γαία, τη μητέρα θεών και ανθρώπων. Στη συνέχεια γιόρταζαν τη Ρέα, μητέρα του Δία.

Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία η γιορτή της μητέρας ήταν αφιερωμένη στη θεά Κυβέλη, τη θεά της γονιμότητας, της άγριας φύσης, των δημιουργικών δυνάμεων της Γης και της γονιμότητας.

Το 15ο και 16ο αιώνα στην Αγγλία γιόρταζαν κάθε τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής την «Κυριακή της Μητέρας». Μάλιστα θεωρούνταν πολύ σημαντική γιορτή, αφού μέχρι και οι υπηρέτες έπαιρναν άδεια από τα αφεντικά τους για να επισκεφθούν τη μητέρα τους αυτή την ημέρα.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση