Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Υγρότοποι της Λέσβου – Μια Πλούσια Εθνική Κληρονομιά» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις Αλυκές της Καλλονής, να κάνουν παρατήρηση των προστατευόμενων πουλιών της λιμνοθάλασσας και να επισκεφτούν το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή.
Στο πρώτο μέρος η επιμορφωτική δράση περιλάμβανε την παρατήρηση σημαντικών ειδών προστατευόμενων πουλιών, όπως τα ροζ φλαμίνγκο, ερωδιοί, καστανόπαπιες, κορμοράνοι κ.α. Η κ. Καλδέλλη Ηλέκτρα, υπεύθυνη του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, καθοδήγησε τα παιδιά στον χώρο της λιμνοθάλασσας και εξήγησε τη τοπική βιοποικιλότητα της περιοχής.
«Ο υγρότοπος της Καλλονής είναι από τους πιο σημαντικούς στην Ελλάδα, βοηθάει το νερό και το μέρος τα φλαμίνγκο να ξεκουραστούν εδώ και μετά να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Μεσόγειο. Παίζει ρόλο και η αλυκή εδώ, γιατί το φλαμίνγκο δε μένει στα γλυκά νερά, θέλει τα πιο αλμυρά νερά, υπάρχουν στις αλυκές τα κατάλληλα συστατικά και το κατάλληλο φαγητό για να επιβιώσει το φλαμίνγκο. Η Λέσβος έχει πολλούς υγροτόπους και είναι το δεύτερο νησί στην Ελλάδα μετά την Κρήτη που έχει τους περισσότερους υγροτόπους».
Ακολούθησε επίσκεψη στις αλυκές της Καλλονής, όπου ο κ. Χατζημιχαήλ Αθανάσιος μας ενημέρωσε για τη λειτουργία των αλυκών, τον τρόπο παρασκευής του αλατιού, καθώς και για τη χρήση του. Μας ξενάγησε στον χώρο των αλυκών και τα παιδιά είδαν από κοντά τους λόφους από αλάτι της φετινής παραγωγής. Προμηθεύτηκαν και από λίγους κόκκους αλάτι ως ενθύμιο για την επίσκεψη.
Τελευταία στάση του εκπαιδευτικού μας προγράμματος, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Το Μουσείο στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο του χωριού . Στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου οι μαθητές γνώρισαν τα βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής: σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό.
Είδαν επίσης τον αλευρόμυλο, που λειτουργούσε συμπληρωματικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν δεν λειτουργούσε το ελαιοτριβείο. Άκουσαν, επίσης, να σφυρίζει η μπουρού του εργοστασίου, που καλούσε τους εργάτες στη δουλειά.
Αφήστε μια απάντηση