25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 – 203 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
H πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, ως αφετηρία της ελευθερίας του γένους είναι η 25η Μαρτίου. Κάθε χρόνο, τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου κατακτητή.
Έτσι, πραγματοποιήθηκε και στο σχολείο μας ο εορτασμός της σπουδαίας αυτής μέρας. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο του Σχολείου η γιορτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δημοτικού σχολείου. Τα παιδιά, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές, υποδύθηκαν αγάλματα των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης και συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους και τις κινήσεις τους. Το θεατρικό έργο είχε τίτλο «Το μουσείο των αγωνιστών του 1821», στο οποίο τα αγάλματα των αγωνιστών και αγωνιστριών του ’21, ζωντανεύοντας στο όνειρο ενός μικρού παιδιού, αφηγούνταν ιστορικά γεγονότα της επανάστασης, μα και της δικής τους ζωής.
Ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Μακρυγιάννης, ο Μπότσαρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαυρογένους και όλοι οι ήρωες του ’21, ζωντάνεψαν μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών.
Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μουσείο σύγχρονης ελληνικής ιστορίας «Το Μουσείο των Αγωνιστών του 1821». Σε λίγες ώρες θα ξημερώσει και θα καταφθάσουν οι επίσημοι για να το εγκαινιάσουν με πανηγυρικό τρόπο. Θα είναι ο Δήμαρχος, ο Υπουργός, Βουλευτές και άλλοι πολιτικοί και φυσικά τα κανάλια… Όλα είναι έτοιμα για τη λαμπρή τελετή. Ο φύλακας καταφθάνει στο μουσείο μαζί με το παιδί του, για να ρίξει μια τελευταία ματιά στις ετοιμασίες. Του εξηγεί βιαστικά τι παριστάνουν τα αγάλματα του μουσείου και το αφήνει μόνο του μαζί τους. Το παιδί καθώς διαβάζει την παιδική στήλη μιας εφημερίδας βυθίζεται στον ύπνο. Και τότε κάτι μαγικό συμβαίνει στο μουσείο… Ο Κολοκοτρώνης ζωντανεύει και διαβάζει στην εφημερίδα την κατάντια της χώρας που αγωνίστηκε να ελευθερώσει… Αργά και διαδοχικά ζωντανεύουν και τα υπόλοιπα αγάλματα (ήρωες του ’21) και τότε αξιοποιώντας και αυθεντικά λόγια τους βγάζουν κραυγή διαμαρτυρίας για την «υποδήλωση» της χώρας μας σε σύγχρονους εχθρούς…
Ευχαριστούμε θερμά το Νηπιαγωγείο και τις εκπαιδευτικούς, Ξενίδου Νικολέτα και Πολυχρόνη Ευαγγελία, για τη συμμετοχή τους στο θεατρικό δρώμενο με τα ποιήματα και τα χορευτικά τους.
Αφήστε μια απάντηση