ΕΔΥ

Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης για συμπεριληπτική εκπαίδευση στο σχολείο μας

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

με την παρούσα ανακοίνωση θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τον ρόλο και τη λειτουργία της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.) η οποία υποστηρίζει συμπεριληπτική εκπαίδευση στο σχολείο μας, μέσω συνεργατικών πρακτικών εκπαιδευτικής αξιολόγησης των μαθητών/μαθητριών και συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων/κηδεμόνων. Η λειτουργία της στηρίζεται στις πρακτικές που επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/1992, Α΄ 192) και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Συμπεριληπτική ΕκπαίδευσηΗ συμπεριληπτική εκπαίδευση αναφέρεται στην προσπάθεια υπερπήδησης κάθε εμποδίου που βρίσκεται μπροστά στη συμμετοχή και μάθηση όλων των παιδιών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους, το φύλο, το κοινωνικό υπόβαθρο, τη σεξουαλικότητα, την αναπηρία ή την επίδοση τους.

 

 

Ε.Δ.Υ Στόχους  της Ε.Δ.Υ.  αποτελούν:

  • η προώθηση της συνεργασίας όλων των μελών της σχολικής μονάδας.
  • η διενέργεια διεπιστημονικής αξιολόγησης των εμποδίων εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών αναγκών αλλά και των πιθανών ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στη μάθηση που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι μαθητές.
  • η πραγματοποίηση συνεργατικής διεπιστημονικής αντιμετώπισης των δυσκολιών του μαθητή στη σχολική τάξη, στο σπίτι και στην κοινότητα μέσω ομαδικών ή ατομικών παρεμβάσεων.
  • η εισήγηση, με τη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους για τους μαθητές που χρειάζονται υποστήριξη και η παραπομπή τους στις ειδικές αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
  • η συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την προώθηση της ψυχοκοινωνικής υγείας και της συναισθηματικής ευημερίας των μαθητών και η διασύνδεσή τους με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, εφόσον απαιτείται.

Η Ε.Δ.Υ. συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και βρίσκεται υπό την εποπτεία και καθοδήγηση των Κέντρων Διεπιστημονικής, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).

Αποτελείται από τα εξής μέλη της σχολικής μονάδας: την Διευθυντή, τον Εκπαιδευτικό Ε.Α.Ε. του Τμήματος Ένταξης (ή εκπαιδευτικό με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε.), την Ψυχολόγο του κλάδου ΠΕ23 καθώς και την Κοινωνικό Λειτουργό του κλάδου ΠΕ30.

Στις συνεδριάσεις της Ε.Δ.Υ. συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του τμήματος καθώς και οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στο τμήμα φοίτησης του μαθητή/της μαθήτριας ή της ομάδας μαθητών/μαθητριών που έχουν ανάγκη υποστήριξης.

Στις συνεδριάσεις της Ε.Δ.Υ. καλούνται οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών, αν η συνεδρίαση αφορά το σχεδιασμό εξατομικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και για την παροχή απόψεων σε κάθε άλλη περίπτωση που κρίνεται σκόπιμο. Οι ενέργειες και εισηγήσεις της Ε.Δ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό. Αποσκοπούν στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/μαθητριών με εκπαιδευτικές ανάγκες και στη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους. Κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία της Ε.Δ.Υ. αντιμετωπίζεται υπό το πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων και του επαγγελματικού και υπηρεσιακού απορρήτου.

Οι όροι της συνεργασίας με τους γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών αποτυπώνονται σε σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας και δεσμεύουν τόσο τους ίδιους όσο και τη σχολική μονάδα.

Τα μέλη ΕΕΠ της Ε.Δ.Υ. θα βρίσκονται στο σχολείο κάθε Παρασκευή και η συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού.

Μέλη Ε.Δ.Υ. Νεστόρειου Δ.Σ. Ιλίου:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ, Χριστίνα Οικονόμου  – Διευθυντής

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ,  Ιωάννης Πρεμέτης – Υποδιευθυντής

ΜΕΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΑΕ, Μάριος Κόκκας – ΠΕ71 Εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης Ειδικής Αγωγής Ε’ τάξης

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΕ23, Αναστασία Κολιοπούλου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΠΕ30, Μαρία-Ελένη Οικονόμου

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Μάριος Κόκκας – ΠΕ71 Εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης Ειδικής Αγωγής Ε’ τάξης

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος 1

ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος 3
Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά

Την Τετάρτη, 1/11/2023, οι μαθητές/τριες των Γ και Δ τάξεων του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο Πειραιά και παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος 2
Αναφορά στις αρχαίες ελληνικές τριήρεις και τη συμβολή τους στους ελληνοπερσικούς πολέμους

 

Ενημερώθηκαν για την αναγκαιότητα και τον τρόπο κατασκευής των πρώτων πλεούμενων μέχρι και τη δημιουργία των πολεμικών και μεταφορικών ξύλινων καραβιών. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αρχαίες ελληνικές τριήρεις και τη συμβολή τους στους ελληνοπερσικούς πολέμους.

 

 

 

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος 4
Ξενάγηση στον χώρο του μουσείου με τα εντυπωσιακά εκθέματα

 

 

 

Επίσης δόθηκε ένα σχετικό βιβλιαράκι στους/στις μαθητές/τριες και συμπλήρωσαν δύο φύλλα εργασίας από αυτό στη διάρκεια του προγράμματος.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη ξενάγηση στον χώρο του μουσείου με τα εντυπωσιακά εκθέματα.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εκπαιδευτική εμπειρία που άρεσε πολύ στους/στις μαθητές/τριες.

 

 

 

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση