
Στο μάθημα «Εργαστήριο Δεξιοτήτων» ασχοληθήκαμε με το θέμα «φροντίζω το περιβάλλον» και κάναμε ένα ενδιαφέρον πείραμα.
Έφερα μια αξίνα στο σχολείο και ανοίξαμε δύο λάκκους. Στον ένα λάκκο βάλαμε φρούτα και λαχανικά και στον άλλο λάκκο βάλαμε πλαστικά και χαρτιά. Όλα ήταν απορρίμματα που παράγονται στο σχολείο. Ο σκοπός μας ήταν να κάνουμε κομποστοποίηση. Γύρω από κάθε λάκκο βάλαμε πέτρες και σημαδέψαμε το σημείο. Θα ανοίξουμε τους λάκκους μετά από ένα χρόνο. Πιστεύω ότι στον ένα λάκκο θα έχει φυτρώσει μια μηλιά και στον άλλο λάκκο όλα τα πλαστικά θα έχουν μείνει ίδια. Εύχομαι να μην πετάει κανείς σκουπίδια στους δρόμους και στα χωράφια.
Χαράλαμπος Δημητράτος, μαθητής Δ΄ Τάξης
Φροντίζω το περιβάλλον
Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου συμπεριλαμβανομένου και εμένα μάθαμε για την διαδικασία της κομποστοποίησης. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν μας πήρε πολύ χρόνο και σίγουρα ήταν διασκεδαστική. Έχοντας φυτέψει λαχανικά, φρούτα, πλαστικά, χαρτί, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα του πειράματος μας. Πιστεύω ότι ορισμένα υλικά σίγουρα θα εξαφανιστούν και θα γίνουν μια μαύρη ίνα που θα φαίνονται ελάχιστα ή καθόλου. Όσο αφορά το πλαστικό θεωρώ ότι θα υπάρξει μια ελάχιστη αλλοίωση αλλά τίποτα ιδιαίτερο δεν θα έχει αλλάξει. Η κομποστοποίηση κάνει καλό στο περιβάλλον και σίγουρα είναι ένας καλός τρόπος ανακύκλωσης. Θέλω να ελπίζω σ’ ένα καθαρότερο φυσικό περιβάλλον με λιγότερα σκουπίδια.
Χριστίνα Χριστοπούλου, μαθήτρια Δ΄τάξης.
Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή μας και πρέπει να το σεβόμαστε. Δεν πρέπει να πετάμε απορρίμματα στην φύση, πρέπει ο καθ’ ένας να μαζεύει τα σκουπίδια στους κάδους και όσα ανακυκλώνονται να τα βάζει στους κάδους ανακύκλωσης. Με τον δάσκαλο του σχολείου μας την Παρασκευή αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα με τα απορρίμματα που παράγονται στο σχολείο μας. Ένα παιδί έσκαψε δύο λάκκους, στον πρώτο λάκκο βάλαμε φρούτα και λαχανικά και στον δεύτερο λάκκο βάλαμε πλαστικά και χαρτιά και στη συνέχεια τα θάψαμε. Μαζέψαμε πετρούλες και σημαδέψαμε το σημείο για να ξέρουμε που είναι θαμμένα. Θα τους ανοίξουμε σε ένα χρόνο για να δούμε τι θα έχει συμβεί. Πιστεύω ότι στον πρώτο λάκκο θα έχει φυτρώσει ένα φυτό και στο δεύτερο θα έχουν λιώσει. Δεν θέλω να βλέπω πεταμένα σκουπίδια στον δρόμο γιατί δεν είναι καθόλου σωστό. Ελένη Θεοδωροπούλου, μαθήτρια Δ΄τάξης
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 έγινε η κομποστοποίηση. Ήταν όλα τα παιδιά του σχολείου μας. Πήγαμε στο εργαστήριο και είδαμε ταινία για τα σκουπίδια και ότι πρέπει να τα πετάμε στον μπλε κάδο στον ασημί κάδο τον κίτρινο κάδο και τον πράσινο κάδο. Πήγαμε στον κήπο του σχολείου μας και έσκαψε ένα παιδί δυο γούβες, το ένα παιδί σε μια τρύπα και το άλλο στην άλλη τρύπα. Στην μια ρίξαμε ένα φρούτο και φλούδες στο άλλο ρίξαμε σακουλάκια και γενικά σκουπίδια μετά τα έχωσαν. Στο τέλος κάποια παιδιά πήγανε και μαζέψανε πέτρες και γύρω γύρω από τις τρύπες. Αισθάνθηκα πολύ ωραία που το κάναμε αυτό στην φύση και σκέφτηκα το πως θα φυτρώσουν και θα τα ξαναδούμε σε ένα μήνα.
Μαρίλια Γεωργακοπούλου, μαθήτρια Ε΄τάξης
Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου κάναμε πείραμα. Στο μάθημα του εργαστηρίου Δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε με την ενότητα «»Φροντίζω το περιβάλλον. Ένας συμμαθητής μας από τη Δ΄ τάξη έφερε μια αξίνα και έσκαψε δυο λάκκους. Στον ένα λάκκο θάψαμε πλαστικά και χαρτί και στον άλλο λάκκο θάψαμε φρούτα και λαχανικά. Γύρω από κάθε λάκκο κάναμε δυο κύκλους με πέτρες και σημαδέψαμε τα σημεία. Ο σκοπός είναι να γίνει κομποστοποίηση. Θα το ανοίξουμε 1-02-2025. Πιστεύω ότι το μπουκάλι θα έχει μείνει με τη μορφή με την οποία το θάψαμε ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά θα έχουν λιώσει. Εύχομαι να μην δω ξανά πλαστικά στους δρόμους γιατί ξέρω ότι δεν θα λιώσουν ποτέ.
Αλέξανδρος Μαρκόπουλος, μαθητής Δ΄τάξης