Waterwise-Το νερό με μέτρο

Το νερό μοιάζει να είναι άφθονο και ατελείωτο. Είναι όμως έτσι; Τα τεταρτάκια μας, είχαν την ευκαιρία μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων να ασχοληθούν με ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά, το νερό. Με καταιγισμό ιδεών (brainstorming) αναζητήσαμε και φέραμε στην επιφάνεια όλες εκείνες τις λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε τη λέξη “νερό”.  Εν συνεχεία, φτιάξαμε τον Σταγονούλη μας και μελετήσαμε με τη βοήθειά του διάφορα θέματα που αφορούν το νερό, όπως:

  • τα μέρη που το συναντάμε
  • τις μορφές του νερού
  • τις δραστηριότητες που κάνουμε στο νερό
  • πού και πώς το χρησιμοποιούμε
  • τη ζωή που συναντάμε μέσα στο νερό
  • τον τρόπο μετακίνησής μας σε αυτό
  • τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το νερό
  • τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με το νερό

Ο Σταγονούλης μάς βοήθησε να φτιάξουμε έναν ιδιαίτερο εννοιολογικό χάρτη όπου κυκλώσαμε με διαφορετικά χρώματα τα παραπάνω θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε και βάλαμε και το σχετικό μας υπόμνημα. Κοσμεί πλέον μια γωνιά της τάξης μας και μας θυμίζει πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι.

Σταγονούλης

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, σταθήκαμε και μιλήσαμε για τα προβλήματα του περιβάλλοντος που σχετίζονται με το νερό όπως είναι η όξινη βροχή, η λειψυδρία και η μόλυνση του νερού. Είδαμε σχετικά βίντεο, συζητήσαμε και δουλεύοντας ομαδικά συμπληρώσαμε φύλλα εργασίας σχετικά με το θέμα.

Περιβαλλοντικά προβλήματα 3 Περιβαλλοντικά προβλήματα 2 Περιβαλλοντικά προβλήματα 1

Ήρθε η σειρά μιας πολύ δυνατής δραστηριότητας που μας έκανε να νιώσουμε ανάμεικτα συναισθήματα και σίγουρα είδαμε την εύκολη πρόσβαση στο καθαρό και πόσιμο νερό με άλλο μάτι.  Μοιράστηκαν ρόλοι στους μαθητές και τους δόθηκε μια συγκεκριμένη συνθήκη όπως παραδείγματος  χάριν : Ζεις σε μια χώρα της Αφρικής. Πρέπει να κουβαλάς πέντε λίτρα νερό στο σχολείο κάθε Παρασκευή για την καθαριότητα του σχολείου γιατί δεν υπάρχουν βρύσες / Ζεις στο κέντρο της Αθήνας. Το νερό έρχεται στη βρύση φιλτραρισμένο και έτοιμο για πόση / Ζεις στην Ινδία. Μαζεύετε το νερό της βροχής από τις στέγες και το φυλάτε σε δεξαμενές. Χρειάζεται να βράζετε το νερό για να σκοτωθούν οι μικροοργανισμοί που προκαλούν συχνά ασθένειες. Μπαίνοντας, λοιπόν, στη θέση αυτών των παιδιών και αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση, τα παιδιά κλήθηκαν να κάνουν βήματα μπροστά ανάλογα με τη δήλωση τη δική μου. Κάνε ένα βήμα μπροστά αν τα ρούχα σου πλένονται σε ηλεκτρικό πλυντήριο, αν μπορείς να ανοίξεις τη βρύση του σπιτιού σου και να πιεις νερό, αν πλένεις το αυτοκίνητό σου στην αυλή με λάστιχο κ.λπ.  Παρατηρήσαμε, προβληματιστήκαμε και σίγουρα εκτιμήσαμε το πολύτιμο αυτό αγαθό!!

Βήματα

Χωρίς να χάνουμε την όρεξή μας, ήρθε η στιγμή να μελετήσουμε τον κύκλο του νερού στη φύση καθώς και το ταξίδι του από το εργοστάσιο επεξεργασίας στο σπίτι μας. Από πού ξεκινάει το νερό; Πού καταλήγει; Πώς φτάνει στη βρύση του σπιτιού μας; Παρακολουθήσαμε ενδιαφέροντα βίντεο και δουλεύοντας ομαδικά καταφέραμε να φτιάξουμε ένα κολλάζ με τον κύκλο του νερού και μια κατασκευή με το ταξίδι του για το σπίτι μας.

Ο κύκλος και το ταξίδι του νερού

Η τελευταία μας δραστηριότητα αφορούσε την κατασκευή μιας αφίσας σχετικής με το νερό και την προστασία του. Πλέον ξέρουμε ότι το νερό δεν είναι άφθονο και ατελείωτο, ούτε η πρόσβαση σε αυτό συνιστά πάντα μια εύκολη διαδικασία. Φτιάξαμε, λοιπόν, τις δικές μας ” Νεροσυμβουλές” και σκεφτήκαμε τους τρόπους εκείνους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νερό σωστά και έξυπνα και έτσι να περιορίσουμε την άσκοπη χρήση και σπατάλη του.

Τι λέτε; Εσείς θα ακολουθήσετε τις Νεροσυμβουλές μας;

ΝΕΡΟΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 

Δίνοντας την υπόσχεση να τηρούμε όσο μπορούμε αυτές τις συμβουλές, ολοκληρώσαμε και αυτό το Εργαστήριο Δεξιοτήτων. Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό!! Οφείλουμε όλοι να το προστατέψουμε και να το διαφυλάξουμε ώστε να συνεχίζει ανενόχλητο το όμορφο ταξίδι του.