Διαδικτυακή ομιλία με θέμα την ασφάλεια στη χρήση του διαδικτύου

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου η εκπαιδευτικός Πληροφορικής των σχολείων μας Αδαμαντία Πιτσιλαδή θα κάνει μια επιμορφωτική ομιλία σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.Η ομιλία θα γίνει εξ αποστάσεως μέσω WEBEX   και θα ξεκινήσει στις 10.οο

.jpg

Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ – ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 28ης Οκτωβρίου

Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Έγινε προσπάθεια μιας μικρής προσέγγισης της ημέρας, λιγάκι διαφορετικά από εκείνες τις παλιές ημέρες με τις πομπώδεις σχολικές γιορτές, τις χορωδίες και τα θεατρικά δρόμενα. 

Όταν ρωτήθηκαν τα παιδιά “Τι είναι πόλεμος;” στις 27 Οκτώβρη 2021, κανείς δεν περίμενε ότι θα τον είχαμε τόσο κοντά μας λίγους μήνες μετά. Βέβαια όταν είσαι τόσο μικρός, δεν μπορείς να γνωρίζεις ακόμη την έννοιά του, αλλά το αίσθημα που υπάρχει δεν χάνεται σίγουρα. 

Βλέπετε λόγω του νεαρού της ηλικίας μας, επιλέχθηκε η προσέγγιση μέσω της τέχνης. Ζωγραφιές και κατασκευή παζλ, ήταν αυτά που χαρακτήρισαν εκείνη την ημέρα. 

Είδαμε για αρχή το παρακάτω βίντεο και συζητήσαμε για τις “δύο” πλευρές, που μάχονταν και όλα αυτά τα δεινά, που έρχονται με έναν πόλεμο. Εκφράσαμε τις απόψεις μας για την ελευθερία, την ειρήνη και την αγάπη προς κάθε “ξένο” ή διαφορετικό από εμάς

Δεν σταθήκαμε όμως μόνο στο βίντεο. 

Επιλέγοντας να βγούμε από τα δικά μας σύνορα, ακολουθήσαμε για λίγο ένα διάσημο ζωγράφο, τον Pablo Picasso και το έργο του Guernica.

Μέσω του site https://plastelini.xyz/28%CE%B7-%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%82/  ή https://plastelini.xyz/

περιηγηθήκαμε στο έργο του και είδαμε μέσα από τον πίνακά του, τις κακουχίες και τα σκληρά συναισθήματα στις μορφές των ανθρώπων, που ο ζωγράφος είχε δημιουργήσει και επιδίωκε να εκφράσει στον κόσμο.

 

Μιλήσαμε για την ιστορία του πίνακα και την έμπνευσή του. 

Μέρος της ιστορίας αναφέρει ότι “….όταν οι Γερμανοί εισήλθαν στο Παρίσι κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην προσπάθειά τους να βρουν καλλιτεχνικούς θησαυρούς και να τους κατασχέσουν, ένας Γερμανός Αξιωματικός έδειξε σε φωτογραφία τον πίνακα «Γκερνίκα» στον ίδιο τον Πικάσο που είχε προσαχθεί ρωτώντας τον:

-Αυτόν τον πίνακα εσείς τον κάνατε;

Κι εκείνος απάντησε με θάρρος:

Όχι, Εσείς”

Δύσκολο για τόσο μικρά παιδιά, θα σκεφτεί κανείς.

Ίσως.

Αλλά αξίζει η προσπάθεια, γιατί το αποτέλεσμα με λίγο χρώμα σε ανταμείβει σίγουρα! 

3 1 2 1

Το κλείσιμο εκείνης της ημέρας ήταν η δημιουργία ενός τεράστιου πίνακα της Guernica με κομμάτια παζλ. 

Παρατίθεται παρακάτω – προς χρήση – με κάθε επιφύλαξη των δικαιωμάτων του.

 

Ας ελπίζουμε σε ένα αύριο πιο Όμορφο, πιο Λαμπερό και Υγιές,

κάθε μέρα και σε όλο τον κόσμο!!