Εκπ. Αργύρη-Λαιμού

Το blog της ομάδας τύπου & ενημέρωσης

casa batllo

Νοέ 201425

Κάζα  Μπατλό

Το Κάζα Μπατλό είναι ένα  διάσημο κτίριο στο κέντρο της Βαρκελώνης και ένα από τα αριστουργήματα του κορυφαίου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί.

casa-batlo prosopsi

Το κτίριο αποτελεί αναδιαμόρφωση ενός παλαιότερου σπιτιού το οποίο επανασχεδίασε ο Γκαουντί το 1904 και ανακαινίστηκε αρκετές φορές από τότε. Λέγεται και casadelsossos [το σπίτι των οστών] γιατί η πρόσοψη του δείχνει να έχει κατασκευαστεί από κρανία και οστά.Τα κρανία είναι στην πραγματικότητα μπαλκόνια και τα οστά είναι οι κολώνες υποστήριξης.

Ο Γκαουντί χρησιμοποίησε ως πηγή έμπνευσης τα χρώματα και σχήματα που συναντάμε στην οργανική και θαλάσσια ζωή [πχ το χρώμα των φυσικών κοραλλιών στην πρόσοψη].

 1024px-Close_up_Casa_Batlo prosopsi

Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον Γκαουντί για  τον JosepBatllo,ένα πλούσιο βιομήχανο ως ένα σπίτι της αριστοκρατίας.Ο SenorBatlloέζησε στους δύο χαμηλότερους ορόφους μαζί με την οικογένεια του μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 50.Οι επάνω όροφοι είχαν ενοικιαστεί ως διαμερίσματα.

Όπως όλα τα έργα που σχεδίασε ο Γκαουντί η Κάζα Μπατλό μπορεί να χαρακτηριστεί ως μοντερνισμός και αρ νουβώ σε μια ευρύτερη έννοια. Το ισόγειο, συγκεκριμένα είναι ασυνήθιστα δομημένο  με ακανόνιστα οβάλ παράθυρα και πέτρινο τοίχο σμιλεμένο σαν να ρέει. Υπάρχουν λίγες ευθείες γραμμές και η πρόσοψη είναι διακοσμημένη με πολύχρωμο μωσαϊκό φτιαγμένο από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων.   Η οροφή είναι αψιδωτή και μοιάζει με την φολιδωτή πλάτη ενός δράκου ή ενός δεινοσαύρου.

Τα έπιπλά του σπιτιού όλα σχεδιασμένα από τον Γκαουντί είναι εξαιρετικά πρωτότυπα, πραγματικά έργα τέχνης. Ένα πολύ εντυπωσιακό στοιχείο του σπιτιού είναι ο κεντρικός φωταγωγός που παρέχει φως σε όλο το κτήριο και στους νέους ορόφους που προσέθεσε ο Γκαουντί στο αρχικό κτήριο.

Ο Μπατλό ήθελε έναν αρχιτέκτονα για να του σχεδιάσει ένα σπίτι εξαιρετικά πρωτότυπο και τολμηρό που να μη μοιάζει με κανένα άλλο.   Πράγματι το κύριο συναίσθημα που δοκιμάζει ο επισκέπτης  του κτηρίου από τη πρώτη στιγμή είναι η έκπληξη αλλά και ταυτόχρονα ο θαυμασμός για την  πρωτοτυπία αλλά και ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα που χαρακτηρίζει όλους τους χώρους τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς.

Αν ποτέ πάτε στη Βαρκελώνη αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε τo Κάζα Μπατλό.

 

 

Πηγές

1)    Βικιπαίδεια , λήμμα ΚΑΖΑ ΜΠΑΤΛΙΟ

2)    Tourist Guide Barcelona,  http://www.barcelona-tourist-guide.com/el/gkaoundi

3)    Gaudi, collection ART EN ESPAGNE, εκδόσειςescudo de oro

4)    MODERNISME ART NOUVEAU IN BARCELONA, LOFT Publications

Έλλη Κ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων