Εκπ. Αργύρη-Λαιμού

Το blog της ομάδας τύπου & ενημέρωσης

Τεχνολογία … και στην μουσική

Φεβ 201411

 

Από τα μέσα του 20ου αιώνα η τεχνολογία αρχίζει να εισβάλει και στην μουσική. Κάποια παραδείγματα είναι η electronica (ηλεκτρονική μουσική) και η κατασκευή οργάνων όπως η ηλεκτρική κιθάρα, το ηλεκτρικό μπάσο, τα ηλεκτρικά ντραμς, τα keyboards και το ηλεκτρικό βιολί  όργανα τα οποία για να λειτουργήσουν χρειάζονται ρεύμα και ειδικούς ενισχυτές .

 

drams 2

ηλεκτρικό μπάσο

ηλεκτρικό μπάσο

Πολλοί ήθελαν και προσπαθούσαν να αντικαταστήσουν ένα ογκώδη όργανο όπως το πιάνο. Το ηλεκτρικό πιάνο και το ηλεκτρονικό πιάνο απέτυχαν. Έτσι ήρθαν τα πλήκτρα (keyboards) με το συνθεσάιζερ (synthesizer) και το ηλεκτρικό αρμόνιο.

Την πρωτοτυπία είχε ο συνθέτης Robert Moog (1934-2005) που το 1963 δημιούργησε το πρώτο συνθεσάιζερ. Ο Moog που είχε γεννηθεί στις 23 Μάιου 1934 στην Νέα Υόρκη έχει παραλάβει το 1970 ένα βραβείο Grammy. Ο Moog από έφηβος ασχολιόταν με την κατασκευή ενός συνθεσάιζερ. Ίδρυσε την εταιρία Moog το 1954. Η εταιρία πουλήθηκε και ο Moog άνοιξε την Big Briar που μετονόμασε σε Moog Music το 2002.

Βέβαια τα μοντέλα του Moog ήταν ακριβά. Έτσι ακολούθησαν άλλα μοντέλα πιο οικονομικά.

 

kithara 2

Ένας άλλος πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική ήταν ο Ζαν Μισέλ Ζαρ, ο οποίος έπαιξε για πρώτη φορά στην Όπερα του Παρισιού ηλεκτρονική, συνδυασμένη με κλασσική μουσική.

Άλλοι μουσικοί ηλεκτρονικής μουσικής είναι οι Kraftwerk από την Γερμανία και οι Depeche Mode από την Αγγλία.

Βέβαια έκτος από τους μουσικούς της electronica χρησιμοποίησαν την τεχνολογία και μουσικοί της rock όπως οι Beatles, οι Rolling Stones, οι Kings και αργότερα κι άλλοι. Μέχρι και τώρα συνεχίζει η άνθιση της rock με νέους καλλιτέχνες.

piano 1

Νομίζω ότι η τεχνολογία είναι πλέον απαραίτητη στη μουσική καθώς τα σύγχρονα μουσικά όργανα την «χρειάζονται». Με αυτή η μουσική αναπτύχθηκε πάρα πολύ.

 

Πηγές: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%AE%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%B1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων