4η Ενδοσχολική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών: “Έμφυλη Βία”

f10370b3 d69d 4e14 804e fd7f5a62baf7

Την 19η Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκε η 4η ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Κουτσοποδίου με θέμα “Έμφυλη Βία”. Η επιμόρφωση διεξήχθη από την κα Πατεροπούλου Αθανασία, ψυχολόγο με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Κοινωνική Πολιτική και εργαζόμενη στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπλιέων.

Η κα. Πατεροπούλου ανέπτυξε με εμπεριστατωμένο τρόπο το φαινόμενο της έμφυλης βίας, καλύπτοντας πλήθος θεμάτων, όπως:

  • Ορισμός και μορφές της έμφυλης βίας: σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική βία, stalking, γυναικοκτονία.
  • Ρίζες και αιτίες: έμφυλα στερεότυπα, πατριαρχία, κοινωνικές ανισότητες.
  • Επιπτώσεις στα θύματα: σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές.
  • Σημάδια και τρόποι αναγνώρισης: ενδείξεις κακοποίησης σε παιδιά και ενήλικες.
  • Ρόλος του σχολείου: πρόληψη, παρέμβαση, υποστήριξη θυμάτων.
  • Διαθέσιμοι πόροι και φορείς υποστήριξης: Συμβουλευτήρια, Κέντρα Γυναικών, Γραμμή SOS 15900.

Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο, όπου οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τις απόψεις τους, προβληματίστηκαν και αντάλλαξαν ιδέες για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στο σχολικό περιβάλλον.

Συμπερασματικά, η 4η ενδοσχολική επιμόρφωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε σχέση με το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Εξοπλίζοντας τους εκπαιδευτικούς με γνώσεις και εργαλεία, ενισχύουμε την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας, διασφαλίζοντας ένα ασφαλέστερο και πιο υγιές σχολικό περιβάλλον για όλους.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Πατεροπούλου για την εξαιρετική παρουσίαση και πολύτιμη συμβολή της.

 

Δράσεις Φεβρουαρίου στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning, με τίτλο “Returning Tales”

Ολοκληρώθηκαν οι δραστηριότητες του μήνα Φεβρουαρίου για το πρόγραμμα eTwinning με τίτλο: “Returning Tales” (Ανακυκλώνοντας με παραμύθια). Οι μαθητές του Β’1 αυτόν τον μήνα ασχολήθηκαν με δράσεις, οι οποίες ανέδειξαν την τοπική τους πολιτιστική κληρονομιά καθώς και με τη διαμόρφωση συγκεκριμένων χώρων του σχολείου χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Ασχολήθηκαν με τον τοπικό μύθο της Αμυμώνης και του Ποσειδώνα, ο οποίος αφορά την περιοχή της Λέρνας, στους Μύλους. Αφού διάβασαν τον μύθο, τον έγραψαν απ’ την αρχή, χρησιμοποιώντας όρους Ανακύκλωσης. Στην παρουσίασή του συμπεριέλαβαν φωτογραφίες από τη συγκεκριμένη περιοχή.    2 2 2 2 2
  2. Έλυσαν ένα παζλ αποτελούμενο από φωτογραφίες των μαθητών, οι οποίοι ήταν ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές.2 2
  3. Χρησιμοποιώντας την online εφαρμογή Linoit, οι μαθητές κατέγραψαν, σε σημειώματα ηλεκτρονικής μορφής, τη γνώμη τους σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα που συμμετέχουν καθώς και για την Ανακύκλωση.2 2 2 2
  4. Χρησιμοποίησαν φθαρμένα ελαστικά αυτοκινήτων ως παρτέρια στο προαύλιο του σχολείου μας. Αφού τα καθάρισαν και τα έβαψαν με χαρούμενα χρώματα, τα γέμισαν με χώμα και φύτεψαν λουλούδια σε αυτά.2
  5. Συνέλεξαν, διαχώρισαν ανά χρώμα και κόλλησαν περίπου 4.000 καπάκια από πλαστικά μπουκάλια, ώστε να δημιουργήσουν ένα μωσαϊκό, το οποίο απεικονίζει ένα αερόστατο στον ουρανό. Με το μωσαϊκό αυτό διακοσμήθηκε ο τοίχος έξω από τη Σχολική Βιβλιοθήκη, στο ισόγειο του σχολείου μας.2 2 2

“Περνά περνά η μέλισσα… μα από πού περνά;”

423619333 761041958992837 6469220881997647989 n

Οι μαθητές της Α’ και Γ’ τάξης έζησαν μια μοναδική εκπαιδευτική  εμπειρία , καθώς είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στον κόσμο της μελισσοκομίας στο Μουσείο Μελισσοκομικής Τέχνης “Άξιον εστί” στο Πανόραμα Αργολίδας.

Το θέμα του προγράμματος, “Περνά περνά η μέλισσα… μα από πού περνά;”, αναδείκνυε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον κόσμο των μελισσών. Οι μικροί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να μάθουν όχι μόνο την ιστορία των μελισσών αλλά και τη σπουδαιότητα του καθαρού περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης και της υγιεινής διατροφής.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στη ζωή των μελισσών, όπου οι μαθητές ανακάλυψαν τον ρόλο και τη σημασία τους στη φύση.  

Η κα Κούσουλα Σοφία, υπεύθυνη του προγράμματος, μας παρουσίασε τη σημασία της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης. Οι μαθητές κλήθηκαν να συνειδητοποιήσουν τον ρόλο τους στη διατήρηση του περιβάλλοντος και να αναλογιστούν πώς μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Οι μαθητές μάθαιναν για την σημασία του μελιού ως υγιεινού τροφίμου και πώς η καλή διατροφή συμβάλλει στην υγεία τους.

Στο τέλος του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, φτιάχνοντας τα δικά τους μελισσοκαπελάκια. Αυτή η δραστηριότητα όχι μόνο ενίσχυσε τις γνώσεις τους για τον κόσμο των μελισσών αλλά και δημιούργησε ένα αξέχαστο κομμάτι για την εμπειρία τους.