Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία Σύμπραξη Αγάπης, Σεβασμού, Αλληλεγγύης και Ευαισθησίας αλλά και (σιωπηρής) διεκδίκησης!!!
Συνεργασία Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
11/12/23
Συνεργασία Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου
Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής
Στο πλαίσιο δράσης ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής επισκέφτηκε το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου στο πλαίσιο δράσης ευαισθητοποίησης για την παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Οι μαθητές του τμήματος Α3 σε συνεργασία με τους μαθητές της Β’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου δημιούργησαν ένα e-book. Ένα βιβλίο για τους κανόνες συμπεριφοράς καθημερινής επικοινωνίας με άτομα με αναπηρία. Για το e-book συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Ανδρονίκη Παντελίδου, Ομέρ Χασάν Αχμέτ Αϊσέ και η εικαστικός Ζωή Γιαμπουλντάκη.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου συνεργάστηκαν με τους εκπαιδευτικούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό ώστε η δράση να πραγματοποιηθεί με επιτυχία. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη επίτευξη του σημαντικού εκπαιδευτικού σκοπού. Η δράση ξεκίνησε με μία παρουσίαση από τους μαθητές της Ε’ τάξης ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές του σχολείου μας.
Η εκπαιδευτικός Ομέρ Χασάν Αχμέτ Αϊσέ μας είπε:
Στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση των μαθητών και της κοινωνίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία το Ειδικό Δημοτικό Κομοτηνής συνεργάστηκε με το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου διοργανώνοντας δράσεις επικοινωνίας, συνεργασίας, συνύπαρξης, δημιουργικότητας στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου. Σκοπός της δράσης μας ήταν η κοινωνικοποίηση των μαθητών μας, καθώς και το άνοιγμα του σχολείου στην ευρύτερη κοινωνία, η ευαισθητοποίηση αλλά και η εκμάθηση των κανόνων συμπεριφοράς καθημερινής επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία.
Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου Ανδρονίκη Παντελίδου τόνισε ότι:
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.
Όταν αναφερόμαστε σε αναπηρία εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).
Άτομα με αναπηρία
Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.
Συχνά, δεν γνωρίζουμε τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που ζουν με αναπηρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία αποκαλύπτει ότι από το ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία παγκοσμίως, το ένα πέμπτο εξ αυτών, δηλαδή 110-190 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται άμεσα από την αναπηρία, όπως οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και τα μέλη της οικογένειας.
Η έλλειψη προσοχής στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με εμπόδια σε κάθε στροφή της ζωής τους. Αυτές περιλαμβάνουν στιγματισμό και διακρίσεις, έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, μη πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα, κτίρια και πληροφορίες.
Τα άτομα με αναπηρίες έχουν γενικά χειρότερη υγεία, χαμηλότερη εκπαίδευση, λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες και υψηλότερα ποσοστά φτώχειας σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο, είναι συχνά άνεργοι και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Πολλοί άνθρωποι με αναπηρία έχουν περιορισμένη ή και μηδαμινή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την αποκατάσταση, στην εκπαίδευση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και σε ευκαιρίες απασχόλησης.
Η στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στοχεύει κυρίως στην αύξηση των σχετικά χαμηλών ποσοστών απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη.
Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προτείνει στις κυβερνήσεις και τους εταίρους να παρέχουν πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία, να επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα για τα άτομα με αναπηρία που βρίσκονται σε ανάγκη, και να υιοθετήσουν εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης. Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των παραπάνω πρωτοβουλιών κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή και των ίδιων των ατόμων με αναπηρία.
Η Έκθεση του ΠΟΥ παρουσιάζει με αποδείξεις το τι χρειάζεται για να υπερνικηθούν τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση, την απασχόληση, καθώς και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες, για να υπάρξουν τέτοιες συνθήκες που και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούν να δημιουργήσουν. Η έκθεση τελειώνει με ένα συγκεκριμένο σύνολο από συνιστώμενες ενέργειες που θα πρέπει να προωθήσουν οι κυβερνήσεις. Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι αυτή η πρωτοποριακή Παγκόσμια Έκθεση για την αναπηρία θα συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και ότι στη διασταύρωση της δημόσιας υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης, η έκθεση είναι ένας απαραίτητος πόρος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παροχείς υπηρεσιών και αυτούς που στέκονται δίπλα στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους.
Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πόσο ζωτικής σημασίας είναι το να είμαστε ανοικτοί σε αυτά που έχουν να μας πουν τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες για τη ζωή τους.
https://www.storyjumper.com/book/read/165668501/65671a93107c6