Αρχείο ημέρας 10/12/2021

Δεκέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ιστορικό

Κανονισμός λειτουργίας του σχολείου μας

Εισαγωγή   

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020) επιδιώκει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται όσο καλύτερα γίνεται το έργο του σχολείου και να επιτυγχάνονται όσο γίνεται καλύτερα οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά ως σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, άλλο επιστημονικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, γονείς/κηδεμόνες).

Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση της Διευθύντριας του Σχολείου με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπου του Δήμου μας.

Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας: της διεύθυνσης του σχολείου, των εκπαιδευτικών, του βοηθητικού προσωπικού, των μαθητών και των γονέων και κηδεμόνων.

Κεντρικοί άξονες

  1. Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό
  2. Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος
  3. Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού
  4. Σχολικές εκδηλώσεις-Δραστηριότητες
  5. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων
  6. Ποιότητα Σχολικού χώρου

 

  1. Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό

 

Η φοίτηση σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πενθήμερη, από Δευτέρα μέχρι και  Παρασκευή.

Το ωράριο λειτουργίας του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού για το σχολικό έτος 2021-2022 περιλαμβάνει:

  • Το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα (εξάωρο) απευθύνεται σε όλους τους μαθητές/τριες και διαρκεί από 08.15 μέχρι 13.15.
  • Το προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα διαρκεί από 13.15 μέχρι 16.00 με δυνατότητα ενδιάμεσης αποχώρησης των μαθητών στις 15.00. Στο πλαίσιο του προαιρετικού Ολοήμερου προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας Πρωινής Ζώνης από 07.00 μέχρι 08.00.

      Το ωράριο λειτουργίας (ώρες προσέλευσης και αποχώρησης) θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα από όλους τους/τις μαθητές/τριες που φοιτούν στο σχολείο.

 

       Πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση στο σχολείο έχουν δικαίωμα να αιτηθούν οι γονείς/κηδεμόνες μόνο για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης των μαθητών κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης.

 

  • Η ώρα προσέλευσης των μαθητών/τριών του Δημοτικού είναι 00 έως 8.15, ενώ η ώρα προσέλευσης για την Πρωινή Ζώνη είναι 7.00 έως 7.15.
  • Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους/τις μαθητές/τριες στην είσοδο του σχολείου, ενώ οι γονείς/κηδεμόνες – συνοδοί αποχωρούν.
  • Μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι) στις 8:15, με ευθύνη των εφημερευόντων, κλείνει η είσοδος του σχολείου.
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης, ο μαθητής μόνος (εάν έρχεται ασυνόδευτος) ή με τον συνοδό του προσέρχεται για ενημέρωση και άδεια εισόδου στο γραφείο της διεύθυνσης.
  • Σε περίπτωση που μαθητής/τρια προσέρχεται χωρίς αιτιολογία με καθυστέρηση, για να μην δημιουργείται αναστάτωση στο παιδαγωγικό έργο του τμήματος που φοιτά, παραμένει στον χώρο υποδοχής που έχει καθοριστεί ή προβλέπονται άλλες διευθετήσεις (προφορική και γραπτή ενημέρωση του γονέα/κηδεμόνα στην περίπτωση συστηματικής καθυστέρησης) και εισέρχεται στην τάξη μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δίωρου (9:40).
  • Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/τριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.
  • Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο μόνο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων και μετά την άδεια της διευθύντριας (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας) σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Για την ασφάλεια των μαθητών/τριών και προκειμένου να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη της διευθύντριας.

 

Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και αφού ενημερωθεί ο\η εκπαιδευτικός της τάξης ή η διευθύντρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι γονείς ή το οικείο πρόσωπο θα περνά από το γραφείο των εκπαιδευτικών και θα υπογράφει στο σχολικό ημερολόγιο έκτακτης αποχώρησης μαθητών, δικαιολογώντας τους λόγους αποχώρησης.

Όλες οι τάξεις σχολούν 13.15, ενώ  στη συνέχεια λειτουργεί το Ολοήμερο σχολείο με ώρες αποχώρησης 15.00 και 16.00.

  • Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους, να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους χωρίς καθυστέρηση.
  • Οι μαθητές που οι γονείς/κηδεμόνες τους υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση ότι θα συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους, δεν φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι.
  • Οι μαθητές των Α΄& Β΄ τάξεων παραδίδονται από τους εκπαιδευτικούς στους γονείς/κηδεμόνες στην έξοδο του σχολείου.
  • Αν ο γονέας/κηδεμόνας κάποια μέρα καθυστερήσει, ο μαθητής παραμένει στον χώρο του σχολείου που έχει ορίσει το σχολείο περιμένοντας τον/την συνοδό του/της.
  • Οι υπόλοιποι μαθητές αποχωρούν ασυνόδευτοι (μόνο κατόπιν σχετικής γραπτής υπεύθυνης δήλωσης του γονέα/κηδεμόνα, την οποία έχουν προσκομίσει στη διεύθυνση του σχολείου) και με τη βοήθεια της σχολικής τροχονόμου περνούν το δρόμο. Η σχολική τροχονόμος μεριμνά για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών έως και 15 λεπτά μετά τη λήξη των μαθημάτων του πρωινού κύκλου.
  • Κανένα όχημα δεν επιτρέπεται να κλείνει την είσοδο του σχολείου.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στον γονέα/ κηδεμόνα.

 

Όταν μαθητής/τρια που παρακολουθεί το Ολοήμερο πρόγραμμα χρειαστεί να αποχωρήσει με τη λήξη του πρωινού προγράμματος (13.15΄) κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του Ολοήμερου από τους γονείς/κηδεμόνες. Πριν αποχωρήσει το παιδί ο γονέας ή κηδεμόνας υπογράφει στο σχολικό ημερολόγιο έκτακτης αποχώρησης μαθητών (εξυπακούεται ότι αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω, το παιδί παρακολουθεί κανονικά το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου). Όταν μαθητής/τρια απουσιάσει 15 συνεχόμενες ημέρες από το Ολοήμερο σχολείο χωρίς δικαιολόγηση των απουσιών με γνωμάτευση γιατρού ή κάποιου  σοβαρού  λόγου από το γονέα, το παιδί διαγράφεται αυτόματα από το ολοήμερο σχολείο, χωρίς δυνατότητα επανεγγραφής του κατά το ίδιο σχολικό έτος.

Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών και η καλά οργανωμένη και ελεγχόμενη αποχώρηση  βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου,  είναι δε μαζί με την υπηρεσία των εφημερευόντων εκπαιδευτικών ο μηχανισμός εκείνος που προστατεύει την ασφάλεια των μαθητών/τριών και του προσωπικού του σχολείου.

Για οποιοδήποτε θέμα παιδαγωγικό, διδακτικό ή διοικητικό απευθύνονται οι γονείς στον εκπαιδευτικό της τάξης ή της αντίστοιχης ειδικότητας. Σε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, απευθύνονται στη διευθύντρια του σχολείου και στη συνέχεια, όταν κρίνεται σκόπιμο, στους αντίστοιχους συντονιστές ή τον διευθυντή εκπαίδευσης για παιδαγωγικά ή διοικητικά θέματα.

          Επικουρικά γνωστοποιούμε και πάλι τον αριθμό τηλεφώνου: 23940 52138 και

το mail: mail@dim-kaval.thess.sch.gr του σχολείου μας.

 

  1. Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος

 

Το σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Αν η συμπεριφορά του/της μαθητή/τριας δεν εναρμονίζεται με τα αποδεκτά πρότυπα και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του αλλά και τις κείμενες διατάξεις.

 

  1. Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού

 

Τα ζητήματα μη αποδεκτής συμπεριφοράς στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον/την υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης, τον/τη Διευθυντή/ντρια  της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

  • Επισημαίνεται ρητά, ότι οποιαδήποτε μορφής βίας (σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής) στο σχολείο, δεν επιτρέπεται.
  • Γίνεται πάντα εστίαση στη συμπεριφορά και όχι στο πρόσωπο, για την αποφυγή θυματοποίησης του παιδιού που ενεργεί με μη αποδεκτό τρόπο.
  • Ο/η εκπαιδευτικός οφείλει να προβαίνει σε παρατήρηση (1η, 2η, 3η ) ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα εμφάνισης της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να αναλογιστούν τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους τόσο στους ίδιους, όσο και στους συμμαθητές τους.
  • Σε περίπτωση που η συμπεριφορά συνεχίζεται, ενημερώνεται η Διεύθυνση του σχολείου και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και μαθητή πραγματοποιείται συμφωνία και καταρτίζεται πρόγραμμα παρέμβασης για την τροποποίηση της ανεπιθύμητης στάσης.
  • Αν ο μαθητής επιμένει στην ίδια μη επιθυμητή συμπεριφορά ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες και καλούνται στο σχολείο όπου υιοθετείται ένα κοινό σχέδιο δράσης για τροποποίηση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.
  • Αν τα προαναφερόμενα δεν φέρουν αποτέλεσμα ενημερώνονται ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου και Ειδικοί συνεργάτες (υποστηρικτικοί φορείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ. ά.)

Οι γονείς/κηδεμόνες του παιδιού ενημερώνονται από το σχολείο για την όποια μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών τους και των ενεργειών που θα αναληφθούν. Η στενή συνεργασία σχολείου – γονέων/κηδεμόνων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.

 

Οι μαθητές οφείλουν να:

 

  • Σέβονται τη διαφορετική προσωπικότητα και τα δικαιώματα κάθε μέλους της σχολικής κοινότητας.
  • Αποφεύγουν κάθε μορφή βίας.
  • Είναι ευγενείς, ειλικρινείς και συνεπείς.
  • Προστατεύουν και να φροντίζουν το σχολικό περιβάλλον.
  • Σέβονται τη σχολική περιουσία και τα πράγματα των συμμαθητών τους.
  • Έχουν ομαδοσυνεργατικό πνεύμα.
  • Μην φέρνουν στο σχολείο κανενός είδους ηλεκτρονικά παιχνίδια/ συσκευές ή προσωπικά αντικείμενα μεγάλης αξίας ή επικινδυνότητας. Έχουν την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας.
  • Μην έχουν μαζί τους χρήματα.
  • Φροντίζουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους στο διάλειμμα, ώστε να μη διακόπτεται το μάθημα.

 

  1. Σχολικές εκδηλώσεις-Δραστηριότητες

 

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/τριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών, διότι έτσι αυτοί/ές αισθάνονται υπεύθυνοι/νες, αναδεικνύοντας τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους.

 

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

 

Το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια του κάθε μαθητή/τριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και Φορέων, των οποίων όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός. Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο/νη  μαθητή/τρια, ο πρώτος που θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο γονέας/κηδεμόνας του, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.

Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Για οποιοδήποτε πρόβλημά τους, οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται πρώτα στον/στην εκπαιδευτικό της τάξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, απευθύνονται στη διευθύντρια.

 

  • Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα, ευπρέπεια και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του σχολείου, καθώς και να μην επεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό έργο του δασκάλου.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες καλό είναι να ενημερώνονται τακτικά (τουλάχιστον μία φορά τον μήνα) για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τον/την δάσκαλο/α της τάξης σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης. Οφείλουν να προσέρχονται στο σχολείο στις προγραμματισμένες συναντήσεις γονέων/κηδεμόνων της τάξης και στο τέλος κάθε τριμήνου, κατόπιν πρόσκλησής τους για την παραλαβή της βαθμολογίας και για την ενημέρωσή τους ή κάθε φορά που ο/η εκπαιδευτικός της τάξης το κρίνει αναγκαίο.

Το διδακτικό έτος χωρίζεται σε τρία τρίμηνα:

 

  • Α΄ τρίμηνο: από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου
  • Β΄ τρίμηνο: από 11 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Μαρτίου
  • Γ΄ τρίμηνο: από 11 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου

 

  • Οι γονείς/ κηδεμόνες διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές από το σχολείο και παρακολουθούν τις ενημερώσεις σε θέματα λειτουργίας του σχολείου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν δηλώσει.
  • Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στον/στην εκπαιδευτικό της τάξης και στη διεύθυνση κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού τους.
  • Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει, να αγγίζει ή να τιμωρεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ στον χώρο του σχολείου. Όταν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα, συνιστάται να το συζητά πρώτα με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό (του μαθητή που δημιουργεί το πρόβλημα) και στη συνέχεια -αν δεν επιλυθεί- με την διευθύντρια.
  • Γενικότερα, κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς.
  • Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του εξ ολοκλήρου, οφείλει να ενημερώσει άμεσα το σχολείο.
  • Σε περίπτωση απουσίας του μαθητή, και ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο.
  • Οι γονείς και κηδεμόνες καλό είναι να συμμετέχουν στις πολιτιστικές – επιμορφωτικές και άλλες εκδηλώσεις του σχολείου.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνουν άμεσα το σχολείο για αλλαγές στα στοιχεία επικοινωνίας τους.
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να χορηγούν φάρμακα από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή στους μαθητές ή μαθήτριες του σχολείου. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωσή τους όμως να παρέχουν τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες όταν παραστεί ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών οφείλουν να αιτούνται την άδεια της διευθύντριας της σχολικής μονάδας, προκειμένου να εισέρχονται στον χώρο του σχολείου οι ίδιοι ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν, ώστε να τη χορηγήσουν.
  • Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διαφήμιση ή πώληση προϊόντων/υπηρεσιών εντός του σχολικού χώρου. Δράσεις φορέων που υλοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και δεν εντάσσονται στις εκπαιδευτικές δράσεις, υλοποιούνται μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος.
  • Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τη διευθύντρια του Σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων, καθώς και από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.

 

  1. Ποιότητα του σχολικού χώρου

Ένας από τους στόχους του Σχολείου πρέπει να είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους/στις μαθητές/τριες σε ότι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, του αύλειου χώρου, της σχολικής περιουσίας, κ.λπ. διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και παιδαγωγικά εθίζουν τον/τη μαθητή/τρια στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Μαθητής/τρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα ή κηδεμόνα του.

 

Περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

      Η διευθύντρια του σχολείου στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κανένα παιδί δεν αποχωρεί από το σχολείο μόνο του. Τα παιδιά παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες τους ή σε άλλα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά στην προστασία από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα, επικαιροποιείται το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στη σχολική μονάδα, με την υλοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης, η Διευθύντρια ενημερώνει τους μαθητές/τριες, για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του covid-19 στο σχολείο μας

Για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού covid-19 στο σχολείο μας, ακολουθούμε πάντα τα μέτρα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Ως εκ τούτου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά θα τηρηθούν και κατά το σχολικό έτος 2021-22, στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου με στόχο την προστασία της υγείας μας.

 

Μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας μας:

  • Συνεχίζουμε να φορούμε μάσκα στο σχολείο εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, βοηθητικό προσωπικό και επισκέπτες.
  • Οι μαθητές εισέρχονται στο σχολείο από τις δυο εισόδους, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή από την είσοδο κοντά στο Διδακτήριο θα εισέρχονται οι μαθητές των μικρών τάξεων (Α, Β, Γ) και τα αδέρφια τους από μεγαλύτερες τάξεις, ενώ από την είσοδο κοντά στο Γυμναστήριο οι μαθητές των μεγάλων τάξεων (Δ, Ε, ΣΤ).
  • Η συγκέντρωση των μαθητών θα πραγματοποιείται στην αυλή, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει με αποστάσεις πάνω στις γραμμές που έχουν χαραχθεί για κάθε τάξη, στο χώρο μπροστά στο διδακτήριο. Στην περίπτωση που ο καιρός είναι άστατος, οι μαθητές θα πηγαίνουν απευθείας στην αίθουσα, όπου θα τους υποδέχεται ο δάσκαλος της τάξης.
  • Στα διαλείμματα προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών των τμημάτων, αυτοί εξέρχονται κατά τμήμα και κατευθύνονται σε συγκεκριμένο χώρο της αυλής που τους έχει υποδείξει ο/η δάσκαλός/α τους.
  • Οι μαθητές δεν ξεχνούν το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με σωματικές εκκρίσεις. Στις τουαλέτες του σχολείου υπάρχουν πάντα κρεμοσάπουνο και χειροπετσέτες. Επίσης, αντισηπτικό διάλυμα βρίσκεται μέσα σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και πρέπει να εφαρμόζεται συχνά και σε κάθε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο, κατά προτίμηση υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού της τάξης, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά.
  • Τα παράθυρα θα παραμένουν ανοικτά, όσο ο καιρός το επιτρέπει και ειδικότερα στο διάλειμμα για να ενισχύεται ο φυσικός αερισμός των αιθουσών.
  • Κάθε μαθητής είναι απαραίτητο να φέρνει καθημερινά μέσα στην τσάντα του τουλάχιστον δυο μάσκες ακόμη, εκτός από αυτήν που θα φορά μπαίνοντας στο σχολείο και ένα σακουλάκι στο οποίο θα βάζει τη χρησιμοποιημένη μάσκα την ώρα του φαγητού ή την ώρα της γυμναστικής, έχοντας φυσικά πάντα μαζί του παγουρίνο ή μπουκάλι με νερό από το σπίτι. Κάθε μήνα οι γονείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκαιρα τα self-test των μαθητών δωρεάν με το ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία. Αυτά θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και οι μαθητές θα δείχνουν το αποτέλεσμα (δηλαδή τη σχολική κάρτα για covid), στον εκπαιδευτικό της τάξης την επόμενη ημέρα, δηλαδή κάθε Τρίτη και Παρασκευή πρωί, αφού πρώτα το έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/.
  • Μαθητής που δε φορά μάσκα και δεν έχει τη σχολική κάρτα για covid δηλ. το αποτέλεσμα του self-test κάθε Τρίτη και Παρασκευή πρωί δεν θα γίνεται δεκτός στο σχολείο.
  • Τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό είναι επιβεβλημένο να παραμένουν στο σπίτι και να απέχουν από την παρακολούθηση των μαθημάτων. Κάθε πρωί, πριν αναχωρήσει το παιδί από το σπίτι για το σχολείο, καλό θα ήταν να γίνεται θερμομέτρηση εφόσον παρατηρούνται έστω και ελαφρά συμπτώματα.
  • Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται από τις δυο εισόδους όπως ακριβώς και η προσέλευση το πρωί. Καλό είναι κατά την αποχώρηση των μαθητών, οι γονείς να βρίσκονται στις εξόδους τηρώντας τις αποστάσεις και χωρίς χρονική καθυστέρηση, ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός και συγχρωτισμός.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση