Αρχείο ημέρας 07/11/2021

Νοέμβριος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Ιστορικό

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Λίγα λόγια για την βιβλιοθήκη μας…Ράφι, Βιβλία, Βιβλιοθήκη, Αναγνωση, Εκπαίδευση, Η Γνώση

Το σχολείο μας εδώ και 3 χρόνια ανήκει στο Σχολικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών.

Η Σχολική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Καβαλαρίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης, μάθησης, υποστήριξης και προώθησης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του σχολείου μας. Διαθέτει μια συλλογή 1.000 περίπου τίτλων που συγκέντρωσαν οι εκπαιδευτικοί  και οι γονείς του σχολείου στο πέρασμα των προηγούμενων δεκαετιών καθώς και από δωρεές διαφόρων οργανισμών.  Βασικός σκοπός της είναι η ενίσχυση του σχολικού, κοινωνικού, κριτικού και πληροφοριακού γραμματισμού όπως επίσης και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

 Σκοπός της Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι:

  • Η παροχή σε όλους τους / τις μαθητές / μαθήτριες της σχολικής μονάδας ενός χώρου που επιτρέπει τη φυσική και διανοητική πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο των ιδεών.
  • Η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των χρηστών στα μέσα, τις πηγές και τις υπηρεσίες μάθησης που προσφέρονται.
  • Η καλλιέργεια μίας μακρόχρονης σχέσης των μαθητών / μαθητριών με τον κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, μέσα από την απόλαυση της ανάγνωσης.


Χρήστες της Σχολικής Βιβλιοθήκης:

Ως χρήστες ορίζονται όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές / μαθήτριες και το διδακτικό προσωπικό, προς όφελος των οποίων λειτουργεί η Σχολική Βιβλιοθήκη. Τα μέλη έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης. Από τα μέλη της σχολικής κοινότητας οι μαθητές / μαθήτριες καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, έναντι των άλλων χρηστών, τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες τους.

Για κάθε μέλος της Βιβλιοθήκης εκδίδεται από την υπεύθυνη κάρτα δανεισμού, μέσω της οποίας ο χρήστης έχει το δικαίωμα να δανείζεται το υλικό.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία της υπεύθυνης βιβλιοθήκης Οκτσελόγλου Σοφίας, η οποία έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Κάθε εκπαιδευτικός, με τους / τις μαθητές / μαθήτριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της, μετά από συνεννόηση με  την υπεύθυνη  της βιβλιοθήκης.

Διαδικασία δανεισμού:
 Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν μια φορά το μήνα έως (2) βιβλία  για 14 ημέρες. Τα βιβλία που έχουν αυξημένη ζήτηση, είναι δυνατόν να δανείζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα από το προαναφερόμενο των 14 ημερών.
Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, μια μόνο φορά για επιπλέον επτά (7) ημέρες.

Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχει τις εξής δυνατότητες στους χρήστες:

  • Αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών και εγκυκλοπαιδειών για ανάγνωση, μελέτη και δανεισμό.
  • Χρήση του χώρου για διενέργεια δράσεων (εκπόνηση εργασίας στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, παιγνιώδεις δραστηριότητες μάθησης, παρουσίαση βιβλίων ή θεατρικών έργων, οργάνωση εκθέσεων και φιλοξενία συγγραφέων.

Κανόνες Σχολικής Βιβλιοθήκης:

Μέσα στον χώρου της Βιβλιοθήκης τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων. Απαραίτητος είναι ο σεβασμός στο υλικό της Βιβλιοθήκης.
Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα και για δανεισμόΟι χρήστες δεν ξαναβάζουν στα ράφια τα βιβλία, αλλά τα αφήνουν σε χώρο που υποδεικνύεται από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό κατεστραμμένο, υποχρεούται να το αντικαταστήσει. Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμα βιβλία δεν έχουν το δικαίωμα άλλου δανεισμού.
Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού, αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση