Αρχική » 2021

Αρχείο έτους 2021

Ιούλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Ιστορικό

Ανακύκλωση μπαταριών

Το Δημ. Σχολείο Καβαλαρίου για άλλη μια φορά δείχνει την αγάπη του προς το περιβάλλον, δηλώνοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα(βλ. εγκύκλιο Υ.Παι.Θ. με αριθ.Πρωτ. Φ.14/123039/ΦΔ/136954/Δ1)για την ανακύκλωση μπαταριών.Νεκρή Μπαταρία, Διαρροή, Χρέωση, Τροφοδοτικό, Ενέργεια

Η Οργάνωση Γης και η ΑΦΗΣ έστειλε κάλεσμα στους μαθητές -τριες της Π.Ε.  ώστε να πάρουν μέρος στο 1ο Τουρνουά Ανακύκλωσης Μπαταριών συλλέγοντας άδειες μπαταρίες και οδηγώντας τες στους κάδους ΑΦΗΣ των σχολείων τους. Τα σχολεία που θα παραδώσουν το μεγαλύτερο μέρος απόβλητων μπαταριών θα αναδειχθούν νικητές στην κατηγορία τους και θα διεκδικήσουν μεγάλα δώρα.

  1. Κατασκευή rubber floor  για το προαύλιο από ανακυκλωμένα υλικά
  2. Αναδιαμόρφωση σχολικής αίθουσας πολυμέσων
  3. Αναμνηστικό έπαθλο

Κανονισμός λειτουργίας του σχολείου μας

Εισαγωγή   

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του Σχολείου (άρθρο 37, Ν.4692/2020) επιδιώκει να εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται όσο καλύτερα γίνεται το έργο του σχολείου και να επιτυγχάνονται όσο γίνεται καλύτερα οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά ως σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, άλλο επιστημονικό προσωπικό, βοηθητικό προσωπικό, γονείς/κηδεμόνες).

Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού

 

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε ύστερα από εισήγηση της Διευθύντριας του Σχολείου με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπου του Δήμου μας.

Η ακριβής τήρησή του αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας: της διεύθυνσης του σχολείου, των εκπαιδευτικών, του βοηθητικού προσωπικού, των μαθητών και των γονέων και κηδεμόνων.

Κεντρικοί άξονες

  1. Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό
  2. Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος
  3. Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού
  4. Σχολικές εκδηλώσεις-Δραστηριότητες
  5. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων
  6. Ποιότητα Σχολικού χώρου

 

  1. Προσέλευση – παραμονή στο Σχολείο και αποχώρηση από αυτό

 

Η φοίτηση σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πενθήμερη, από Δευτέρα μέχρι και  Παρασκευή.

Το ωράριο λειτουργίας του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού για το σχολικό έτος 2021-2022 περιλαμβάνει:

  • Το βασικό υποχρεωτικό πρόγραμμα (εξάωρο) απευθύνεται σε όλους τους μαθητές/τριες και διαρκεί από 08.15 μέχρι 13.15.
  • Το προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα διαρκεί από 13.15 μέχρι 16.00 με δυνατότητα ενδιάμεσης αποχώρησης των μαθητών στις 15.00. Στο πλαίσιο του προαιρετικού Ολοήμερου προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας Πρωινής Ζώνης από 07.00 μέχρι 08.00.

      Το ωράριο λειτουργίας (ώρες προσέλευσης και αποχώρησης) θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα από όλους τους/τις μαθητές/τριες που φοιτούν στο σχολείο.

 

       Πρόωρη αποχώρηση ή καθυστερημένη προσέλευση στο σχολείο έχουν δικαίωμα να αιτηθούν οι γονείς/κηδεμόνες μόνο για λόγους ιατρικής υποστήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης των μαθητών κατόπιν ιατρικής βεβαίωσης.

 

  • Η ώρα προσέλευσης των μαθητών/τριών του Δημοτικού είναι 00 έως 8.15, ενώ η ώρα προσέλευσης για την Πρωινή Ζώνη είναι 7.00 έως 7.15.
  • Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους/τις μαθητές/τριες στην είσοδο του σχολείου, ενώ οι γονείς/κηδεμόνες – συνοδοί αποχωρούν.
  • Μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι) στις 8:15, με ευθύνη των εφημερευόντων, κλείνει η είσοδος του σχολείου.
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης, ο μαθητής μόνος (εάν έρχεται ασυνόδευτος) ή με τον συνοδό του προσέρχεται για ενημέρωση και άδεια εισόδου στο γραφείο της διεύθυνσης.
  • Σε περίπτωση που μαθητής/τρια προσέρχεται χωρίς αιτιολογία με καθυστέρηση, για να μην δημιουργείται αναστάτωση στο παιδαγωγικό έργο του τμήματος που φοιτά, παραμένει στον χώρο υποδοχής που έχει καθοριστεί ή προβλέπονται άλλες διευθετήσεις (προφορική και γραπτή ενημέρωση του γονέα/κηδεμόνα στην περίπτωση συστηματικής καθυστέρησης) και εισέρχεται στην τάξη μετά την ολοκλήρωση του πρώτου δίωρου (9:40).
  • Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης των μαθητών/τριών δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου κανείς εκτός των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών.
  • Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο μόνο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων και μετά την άδεια της διευθύντριας (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας) σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Για την ασφάλεια των μαθητών/τριών και προκειμένου να αποτρέπεται η αναίτια είσοδος και έξοδος αυτών από τον προαύλιο χώρο του σχολείου, καθώς και η είσοδος ατόμων που ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία του, οι θύρες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του με ευθύνη της διευθύντριας.

 

Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και αφού ενημερωθεί ο\η εκπαιδευτικός της τάξης ή η διευθύντρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι γονείς ή το οικείο πρόσωπο θα περνά από το γραφείο των εκπαιδευτικών και θα υπογράφει στο σχολικό ημερολόγιο έκτακτης αποχώρησης μαθητών, δικαιολογώντας τους λόγους αποχώρησης.

Όλες οι τάξεις σχολούν 13.15, ενώ  στη συνέχεια λειτουργεί το Ολοήμερο σχολείο με ώρες αποχώρησης 15.00 και 16.00.

  • Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να γνωρίζουν το ωράριο των παιδιών τους, να ενημερώνονται από τις ανακοινώσεις του σχολείου και να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους χωρίς καθυστέρηση.
  • Οι μαθητές που οι γονείς/κηδεμόνες τους υπέγραψαν υπεύθυνη δήλωση ότι θα συνοδεύονται καθημερινά κατά την αποχώρησή τους, δεν φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι.
  • Οι μαθητές των Α΄& Β΄ τάξεων παραδίδονται από τους εκπαιδευτικούς στους γονείς/κηδεμόνες στην έξοδο του σχολείου.
  • Αν ο γονέας/κηδεμόνας κάποια μέρα καθυστερήσει, ο μαθητής παραμένει στον χώρο του σχολείου που έχει ορίσει το σχολείο περιμένοντας τον/την συνοδό του/της.
  • Οι υπόλοιποι μαθητές αποχωρούν ασυνόδευτοι (μόνο κατόπιν σχετικής γραπτής υπεύθυνης δήλωσης του γονέα/κηδεμόνα, την οποία έχουν προσκομίσει στη διεύθυνση του σχολείου) και με τη βοήθεια της σχολικής τροχονόμου περνούν το δρόμο. Η σχολική τροχονόμος μεριμνά για την ασφαλή αποχώρηση των μαθητών έως και 15 λεπτά μετά τη λήξη των μαθημάτων του πρωινού κύκλου.
  • Κανένα όχημα δεν επιτρέπεται να κλείνει την είσοδο του σχολείου.
  • Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών μετά το ωράριο λειτουργίας ανήκει αποκλειστικά στον γονέα/ κηδεμόνα.

 

Όταν μαθητής/τρια που παρακολουθεί το Ολοήμερο πρόγραμμα χρειαστεί να αποχωρήσει με τη λήξη του πρωινού προγράμματος (13.15΄) κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του Ολοήμερου από τους γονείς/κηδεμόνες. Πριν αποχωρήσει το παιδί ο γονέας ή κηδεμόνας υπογράφει στο σχολικό ημερολόγιο έκτακτης αποχώρησης μαθητών (εξυπακούεται ότι αν δεν τηρηθούν τα παραπάνω, το παιδί παρακολουθεί κανονικά το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου). Όταν μαθητής/τρια απουσιάσει 15 συνεχόμενες ημέρες από το Ολοήμερο σχολείο χωρίς δικαιολόγηση των απουσιών με γνωμάτευση γιατρού ή κάποιου  σοβαρού  λόγου από το γονέα, το παιδί διαγράφεται αυτόματα από το ολοήμερο σχολείο, χωρίς δυνατότητα επανεγγραφής του κατά το ίδιο σχολικό έτος.

Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών και η καλά οργανωμένη και ελεγχόμενη αποχώρηση  βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου,  είναι δε μαζί με την υπηρεσία των εφημερευόντων εκπαιδευτικών ο μηχανισμός εκείνος που προστατεύει την ασφάλεια των μαθητών/τριών και του προσωπικού του σχολείου.

Για οποιοδήποτε θέμα παιδαγωγικό, διδακτικό ή διοικητικό απευθύνονται οι γονείς στον εκπαιδευτικό της τάξης ή της αντίστοιχης ειδικότητας. Σε περίπτωση που παρίσταται ανάγκη, απευθύνονται στη διευθύντρια του σχολείου και στη συνέχεια, όταν κρίνεται σκόπιμο, στους αντίστοιχους συντονιστές ή τον διευθυντή εκπαίδευσης για παιδαγωγικά ή διοικητικά θέματα.

          Επικουρικά γνωστοποιούμε και πάλι τον αριθμό τηλεφώνου: 23940 52138 και

το mail: mail@dim-kaval.thess.sch.gr του σχολείου μας.

 

  1. Συμπεριφορά μαθητών/τριών – Παιδαγωγικός έλεγχος

 

Το σχολείο, ως φορέας αγωγής, έχει καθήκον να λειτουργεί έτσι ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε πράξη τους έχει συνέπειες, να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών τους και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες. Αν η συμπεριφορά του/της μαθητή/τριας δεν εναρμονίζεται με τα αποδεκτά πρότυπα και αποκλίνει από την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του σχολείου, τότε αντιμετωπίζει τον παιδαγωγικό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές της ψυχολογίας και παιδαγωγικής που διέπουν την ηλικία του αλλά και τις κείμενες διατάξεις.

 

  1. Πρόληψη φαινομένων βίας και σχολικού εκφοβισμού

 

Τα ζητήματα μη αποδεκτής συμπεριφοράς στο σχολείο αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων/κηδεμόνων με τον/την υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης, τον/τη Διευθυντή/ντρια  της σχολικής μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

  • Επισημαίνεται ρητά, ότι οποιαδήποτε μορφής βίας (σωματικής, λεκτικής ή ψυχολογικής) στο σχολείο, δεν επιτρέπεται.
  • Γίνεται πάντα εστίαση στη συμπεριφορά και όχι στο πρόσωπο, για την αποφυγή θυματοποίησης του παιδιού που ενεργεί με μη αποδεκτό τρόπο.
  • Ο/η εκπαιδευτικός οφείλει να προβαίνει σε παρατήρηση (1η, 2η, 3η ) ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα εμφάνισης της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και με τέτοιο τρόπο ώστε οι μαθητές να αναλογιστούν τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους τόσο στους ίδιους, όσο και στους συμμαθητές τους.
  • Σε περίπτωση που η συμπεριφορά συνεχίζεται, ενημερώνεται η Διεύθυνση του σχολείου και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό και μαθητή πραγματοποιείται συμφωνία και καταρτίζεται πρόγραμμα παρέμβασης για την τροποποίηση της ανεπιθύμητης στάσης.
  • Αν ο μαθητής επιμένει στην ίδια μη επιθυμητή συμπεριφορά ενημερώνονται οι γονείς/κηδεμόνες και καλούνται στο σχολείο όπου υιοθετείται ένα κοινό σχέδιο δράσης για τροποποίηση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς.
  • Αν τα προαναφερόμενα δεν φέρουν αποτέλεσμα ενημερώνονται ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου και Ειδικοί συνεργάτες (υποστηρικτικοί φορείς, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ. ά.)

Οι γονείς/κηδεμόνες του παιδιού ενημερώνονται από το σχολείο για την όποια μη αποδεκτή συμπεριφορά των παιδιών τους και των ενεργειών που θα αναληφθούν. Η στενή συνεργασία σχολείου – γονέων/κηδεμόνων είναι πάντα αναγκαία και επιβεβλημένη.

 

Οι μαθητές οφείλουν να:

 

  • Σέβονται τη διαφορετική προσωπικότητα και τα δικαιώματα κάθε μέλους της σχολικής κοινότητας.
  • Αποφεύγουν κάθε μορφή βίας.
  • Είναι ευγενείς, ειλικρινείς και συνεπείς.
  • Προστατεύουν και να φροντίζουν το σχολικό περιβάλλον.
  • Σέβονται τη σχολική περιουσία και τα πράγματα των συμμαθητών τους.
  • Έχουν ομαδοσυνεργατικό πνεύμα.
  • Μην φέρνουν στο σχολείο κανενός είδους ηλεκτρονικά παιχνίδια/ συσκευές ή προσωπικά αντικείμενα μεγάλης αξίας ή επικινδυνότητας. Έχουν την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας.
  • Μην έχουν μαζί τους χρήματα.
  • Φροντίζουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους στο διάλειμμα, ώστε να μη διακόπτεται το μάθημα.

 

  1. Σχολικές εκδηλώσεις-Δραστηριότητες

 

Το Σχολείο οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν τη σύνδεση σχολικής και κοινωνικής ζωής, τον εμπλουτισμό των υπαρχουσών γνώσεων των μαθητών/τριών, την απόκτηση δεξιοτήτων ζωής και την ευαισθητοποίησή τους σε κοινωνικά θέματα. Οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, οι σχολικές δραστηριότητες και η συμμετοχή σε καινοτόμα σχολικά προγράμματα πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες, ιδέες και ευθύνη των ίδιων των μαθητών/τριών, διότι έτσι αυτοί/ές αισθάνονται υπεύθυνοι/νες, αναδεικνύοντας τις ικανότητές τους, τις κλίσεις τους, τα ενδιαφέροντά τους και το ταλέντο τους.

 

  1. Συνεργασία Σχολείου – Οικογένειας – Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων

 

Το σχολείο πρέπει να βρίσκεται σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια του κάθε μαθητή/τριας, με τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων και Φορέων, των οποίων όμως ο ρόλος πρέπει να είναι διακριτός. Κάθε φορά που δημιουργείται θέμα το οποίο σχετίζεται με συγκεκριμένο/νη  μαθητή/τρια, ο πρώτος που θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά είναι ο γονέας/κηδεμόνας του, ο οποίος θα πρέπει να συνεργαστεί με το σχολείο.

Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Για οποιοδήποτε πρόβλημά τους, οι γονείς/κηδεμόνες απευθύνονται πρώτα στον/στην εκπαιδευτικό της τάξης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ή συνεννόηση, απευθύνονται στη διευθύντρια.

 

  • Οι γονείς και κηδεμόνες οφείλουν να συμπεριφέρονται προς όλους τους εκπαιδευτικούς με τη δέουσα ευγένεια, σοβαρότητα, ευπρέπεια και σεβασμό που επιβάλλει το λειτούργημά τους και ο χώρος του σχολείου, καθώς και να μην επεμβαίνουν στο εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό έργο του δασκάλου.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες καλό είναι να ενημερώνονται τακτικά (τουλάχιστον μία φορά τον μήνα) για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους από τον/την δάσκαλο/α της τάξης σε καθορισμένη ημέρα και ώρα τακτικής συνάντησης. Οφείλουν να προσέρχονται στο σχολείο στις προγραμματισμένες συναντήσεις γονέων/κηδεμόνων της τάξης και στο τέλος κάθε τριμήνου, κατόπιν πρόσκλησής τους για την παραλαβή της βαθμολογίας και για την ενημέρωσή τους ή κάθε φορά που ο/η εκπαιδευτικός της τάξης το κρίνει αναγκαίο.

Το διδακτικό έτος χωρίζεται σε τρία τρίμηνα:

 

  • Α΄ τρίμηνο: από 11 Σεπτεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου
  • Β΄ τρίμηνο: από 11 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Μαρτίου
  • Γ΄ τρίμηνο: από 11 Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου

 

  • Οι γονείς/ κηδεμόνες διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές από το σχολείο και παρακολουθούν τις ενημερώσεις σε θέματα λειτουργίας του σχολείου στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έχουν δηλώσει.
  • Οφείλουν ακόμη να γνωστοποιούν στον/στην εκπαιδευτικό της τάξης και στη διεύθυνση κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού τους.
  • Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να νουθετεί, να επιπλήττει, να αγγίζει ή να τιμωρεί ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ στον χώρο του σχολείου. Όταν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα, συνιστάται να το συζητά πρώτα με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό (του μαθητή που δημιουργεί το πρόβλημα) και στη συνέχεια -αν δεν επιλυθεί- με την διευθύντρια.
  • Γενικότερα, κανένας ανήλικος ή ενήλικος δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο κτίριο ή στο προαύλιο του σχολείου χωρίς να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς.
  • Σε περίπτωση που κάποιος από τους γονείς του μαθητή δεν έχει την κηδεμονία του εξ ολοκλήρου, οφείλει να ενημερώσει άμεσα το σχολείο.
  • Σε περίπτωση απουσίας του μαθητή, και ιδιαίτερα μακροχρόνιας ή επαναλαμβανόμενης, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται έγκαιρα το σχολείο.
  • Οι γονείς και κηδεμόνες καλό είναι να συμμετέχουν στις πολιτιστικές – επιμορφωτικές και άλλες εκδηλώσεις του σχολείου.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνουν άμεσα το σχολείο για αλλαγές στα στοιχεία επικοινωνίας τους.
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να χορηγούν φάρμακα από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή στους μαθητές ή μαθήτριες του σχολείου. Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωσή τους όμως να παρέχουν τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες όταν παραστεί ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών οφείλουν να αιτούνται την άδεια της διευθύντριας της σχολικής μονάδας, προκειμένου να εισέρχονται στον χώρο του σχολείου οι ίδιοι ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν, ώστε να τη χορηγήσουν.
  • Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η διαφήμιση ή πώληση προϊόντων/υπηρεσιών εντός του σχολικού χώρου. Δράσεις φορέων που υλοποιούνται στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και δεν εντάσσονται στις εκπαιδευτικές δράσεις, υλοποιούνται μετά το πέρας του ωρολογίου προγράμματος.
  • Θέματα που ανακύπτουν και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από τη διευθύντρια του Σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων, καθώς και από τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου.

 

  1. Ποιότητα του σχολικού χώρου

Ένας από τους στόχους του Σχολείου πρέπει να είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους/στις μαθητές/τριες σε ότι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαροί και συντηρημένοι χώροι αιθουσών, εργαστηρίων, του αύλειου χώρου, της σχολικής περιουσίας, κ.λπ. διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή του παιδιού. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και παιδαγωγικά εθίζουν τον/τη μαθητή/τρια στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Μαθητής/τρια που προκαλεί φθορά στην περιουσία του σχολείου, ελέγχεται για τη συμπεριφορά αυτή και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον γονέα ή κηδεμόνα του.

 

Περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

      Η διευθύντρια του σχολείου στην αρχή του σχολικού έτους σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών εντός του σχολικού χώρου. Στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, κανένα παιδί δεν αποχωρεί από το σχολείο μόνο του. Τα παιδιά παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες τους ή σε άλλα πρόσωπα που οι γονείς/κηδεμόνες έχουν ορίσει γραπτώς για τον σκοπό αυτό.

Όσον αφορά στην προστασία από σεισμούς και φυσικά φαινόμενα, επικαιροποιείται το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στη σχολική μονάδα, με την υλοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Επίσης, η Διευθύντρια ενημερώνει τους μαθητές/τριες, για τους βασικούς κανόνες και τρόπους αντίδρασης κατά την εκδήλωση των φαινομένων αυτών.

Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του covid-19 στο σχολείο μας

Για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού covid-19 στο σχολείο μας, ακολουθούμε πάντα τα μέτρα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ για την προστασία της υγείας των μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Ως εκ τούτου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά θα τηρηθούν και κατά το σχολικό έτος 2021-22, στην οργάνωση και λειτουργία του σχολείου με στόχο την προστασία της υγείας μας.

 

Μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας μας:

  • Συνεχίζουμε να φορούμε μάσκα στο σχολείο εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, βοηθητικό προσωπικό και επισκέπτες.
  • Οι μαθητές εισέρχονται στο σχολείο από τις δυο εισόδους, όπως και την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή από την είσοδο κοντά στο Διδακτήριο θα εισέρχονται οι μαθητές των μικρών τάξεων (Α, Β, Γ) και τα αδέρφια τους από μεγαλύτερες τάξεις, ενώ από την είσοδο κοντά στο Γυμναστήριο οι μαθητές των μεγάλων τάξεων (Δ, Ε, ΣΤ).
  • Η συγκέντρωση των μαθητών θα πραγματοποιείται στην αυλή, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει με αποστάσεις πάνω στις γραμμές που έχουν χαραχθεί για κάθε τάξη, στο χώρο μπροστά στο διδακτήριο. Στην περίπτωση που ο καιρός είναι άστατος, οι μαθητές θα πηγαίνουν απευθείας στην αίθουσα, όπου θα τους υποδέχεται ο δάσκαλος της τάξης.
  • Στα διαλείμματα προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών των τμημάτων, αυτοί εξέρχονται κατά τμήμα και κατευθύνονται σε συγκεκριμένο χώρο της αυλής που τους έχει υποδείξει ο/η δάσκαλός/α τους.
  • Οι μαθητές δεν ξεχνούν το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής και υγρών, μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα και μετά από πιθανή επαφή με σωματικές εκκρίσεις. Στις τουαλέτες του σχολείου υπάρχουν πάντα κρεμοσάπουνο και χειροπετσέτες. Επίσης, αντισηπτικό διάλυμα βρίσκεται μέσα σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και πρέπει να εφαρμόζεται συχνά και σε κάθε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο, κατά προτίμηση υπό την εποπτεία εκπαιδευτικού της τάξης, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά.
  • Τα παράθυρα θα παραμένουν ανοικτά, όσο ο καιρός το επιτρέπει και ειδικότερα στο διάλειμμα για να ενισχύεται ο φυσικός αερισμός των αιθουσών.
  • Κάθε μαθητής είναι απαραίτητο να φέρνει καθημερινά μέσα στην τσάντα του τουλάχιστον δυο μάσκες ακόμη, εκτός από αυτήν που θα φορά μπαίνοντας στο σχολείο και ένα σακουλάκι στο οποίο θα βάζει τη χρησιμοποιημένη μάσκα την ώρα του φαγητού ή την ώρα της γυμναστικής, έχοντας φυσικά πάντα μαζί του παγουρίνο ή μπουκάλι με νερό από το σπίτι. Κάθε μήνα οι γονείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκαιρα τα self-test των μαθητών δωρεάν με το ΑΜΚΑ τους από τα φαρμακεία. Αυτά θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη και οι μαθητές θα δείχνουν το αποτέλεσμα (δηλαδή τη σχολική κάρτα για covid), στον εκπαιδευτικό της τάξης την επόμενη ημέρα, δηλαδή κάθε Τρίτη και Παρασκευή πρωί, αφού πρώτα το έχουν δηλώσει στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/.
  • Μαθητής που δε φορά μάσκα και δεν έχει τη σχολική κάρτα για covid δηλ. το αποτέλεσμα του self-test κάθε Τρίτη και Παρασκευή πρωί δεν θα γίνεται δεκτός στο σχολείο.
  • Τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό είναι επιβεβλημένο να παραμένουν στο σπίτι και να απέχουν από την παρακολούθηση των μαθημάτων. Κάθε πρωί, πριν αναχωρήσει το παιδί από το σπίτι για το σχολείο, καλό θα ήταν να γίνεται θερμομέτρηση εφόσον παρατηρούνται έστω και ελαφρά συμπτώματα.
  • Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται από τις δυο εισόδους όπως ακριβώς και η προσέλευση το πρωί. Καλό είναι κατά την αποχώρηση των μαθητών, οι γονείς να βρίσκονται στις εξόδους τηρώντας τις αποστάσεις και χωρίς χρονική καθυστέρηση, ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός και συγχρωτισμός.

 

Τμήμα ένταξης

Τι  είναι το Τμήμα Ένταξης:Κορίτσι, Βιβλία, Σχολείο, Αναγνωση

Το Τμήμα Ένταξης είναι μια δομή της Ειδικής Αγωγής μέσα στα γενικά σχολεία, που στόχο έχει την εκπαιδευτική παρέμβαση με εξατομικευμένα προγράμματα στους μαθητές με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Λειτουργεί μέσα στο γενικό σχολείο ως ξεχωριστό τμήμα και σε αυτό φοιτούν παιδιά από όλες τις τάξεις.

Ποιοι μαθητές μπορούν να φοιτήσουν στο Τμήμα Ένταξης:

Στο Τμήμα Ένταξης μπορούν να φοιτήσουν οι μαθητές / μαθήτριες:

  • που έχουν γνωμάτευσηαπό διαγνωστική υπηρεσία (π.χ. ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).
  • που δεν έχουν γνωμάτευση, αλλά έχει παρατηρηθεί από τον / την εκπαιδευτικό της τάξης ότι παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η αξιολόγηση του / της  μαθητή / μαθήτριας από τον / την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και η σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου. Στην συνέχεια ακολουθεί η παραπομπή του / της μαθητή / μαθήτριας σε κάποια διαγνωστική υπηρεσία, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γονέα.

Και στις δύο περιπτώσεις, για να φοιτήσει ο / η  μαθητής / μαθήτρια στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου του απαιτείται η ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση του γονέα.

Πως λειτουργεί το Τμήμα Ένταξης:

  • Εξειδικευμένο Πρόγραμμα, κοινό για ομάδες μαθητών με παρόμοιες Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
  • Εξειδικευμένο Ατομικό Πρόγραμμα για μαθητές με σοβαρότερης μορφής Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, όπως είναι η νοητική υστέρηση, ο αυτισμός, το σύνδρομο Down, κ.α. Το πρόγραμμα αυτό συχνά τείνει να γίνεται με συνεκπαίδευση μέσα στην γενική τάξη του / της μαθητή / μαθήτριας.

Οι μαθητές / μαθήτριες που φοιτούν στο Τμήμα Ένταξης οργανώνονται σε ομάδες σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή στην κάθε ομάδα δεν έχει σχέση με την τάξη φοίτησης του / της μαθητή / μαθήτριας. Για παράδειγμα, είναι δυνατό σε μία ομάδα να εργάζονται ταυτόχρονα ένας μαθητής από την Β΄ τάξη, μία μαθήτρια από την Γ΄ τάξη και δύο μαθητές από την Ε΄ τάξη, που όμως παρουσιάζουν κοινές δυσκολίες. Στην συνέχεια, καθορίζεται από τον / την εκπαιδευτικό του Τμήματος οι ώρες φοίτησης των μαθητών στο Τμήμα, σε συνεργασία πάντα με τον / την εκπαιδευτικό της γενικής τάξης και την γνώμη των γονέων. Οι μαθητές / μαθήτριες δεν λείπουν από μαθήματα στα οποία αποδίδουν μέσα στην γενική  τάξη και από μαθήματα που αγαπούν και ενισχύουν την αυτοεικόνα και αυτοεκτίμησή τους, όπως είναι η Γυμναστική, η Μουσική, τα Εικαστικά, η Πληροφορική και η Θεατρική Αγωγή. Απουσιάζουν από μαθήματα στα οποία εμφανίζουν δυσκολίες, οπότε και η παραμονή στην γενική τάξη δεν έχει θετικό αντίκτυπο, αλλά και από μαθήματα που εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν στο σπίτι, όπως η Μελέτη Περιβάλλοντος, η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, κ.α.

Σε συνεργασία πάντα με τον/ την εκπαιδευτικό της γενικής τάξης το πρόγραμμα κάθε μαθητή/ μαθήτριας αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη να παραμείνει ο / η  μαθητής / μαθήτρια στην τάξη του για κάποιες δραστηριότητες  που δεν επαναλαμβάνονται, όπως είναι τα πειράματα ή οι αξιολογήσεις.

Τι διδάσκεται στο Τμήμα Ένταξης;

Ο / Η Ειδικός/η  Εκπαιδευτικός στο Τμήμα Ένταξης:

  • Κάνει παρέμβαση στις επιμέρους δυσκολίες των μαθητών, όπως δυσκολίες στην γραφή, στην γραμματική, στην παραγωγή γραπτού λόγου, στα μαθηματικά κ.α.
  • Διδάσκει γνωστικές και μεταγνωστικές στρατηγικές διαχείρισης της γνώσης, καθώς και ένα δομημένο τρόπο μελέτης στο σχολείο και στο σπίτι.

Γιατί το Τμήμα Ένταξης δεν είναι Ενισχυτική Διδασκαλία:

Το Τμήμα Ένταξης δεν είναι φροντιστήριο που ανταποκρίνεται απαραίτητα στην ύλη της γενικής τάξης την οποία παρακολουθεί ο / η μαθητής / μαθήτρια. Αξιολογούνται ατομικά οι εκπαιδευτικές ανάγκες κάθε παιδιού και σύμφωνα με τις αδυναμίες που παρουσιάζει, θα καταρτιστεί ατομικό μαθησιακό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί, για παράδειγμα, που φοιτά στην Ε΄ τάξη δεν θα διδαχθεί κλάσματα και δεκαδικούς αριθμούς, όπως προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα, εάν δεν γνωρίζει πώς να κάνει πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Πρώτα θα καλυφθούν τα μαθησιακά κενά ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε πιο απαιτητικά μαθησιακά αντικείμενα.

 

Ποιους δισταγμούς αντιμετωπίζει ο γονέας για το Τμήμα Ένταξης:

Πολύ συχνά οι γονείς φοβούνται ότι το παιδί τους θα πέσει θύμα κοροϊδίας από τα υπόλοιπα παιδιά επειδή φοιτά στο Τμήμα Ένταξης. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς τα παιδιά θεωρούν φυσιολογικό να βοηθιέται ένα παιδί που δυσκολεύεται. Θεωρούν το Τμήμα Ένταξης ισότιμο με τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Η αντίδραση των παιδιών καθορίζεται άλλωστε από τις αντιλήψεις των γονέων τους. Εάν οι γονείς δεν διδάσκουν στα παιδιά τους την αποδοχή της διαφορετικότητας, τότε είναι αναμενόμενο τα παιδιά να κοροϊδεύουν οποιονδήποτε είναι διαφορετικός από αυτά. Εάν όμως οι γονείς διδάξουν στα παιδιά τους ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με τον άλλο και ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό οι ικανότητες του καθενός να διαφέρουν, τότε τα παιδιά συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα. Στην αντίδραση των παιδιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η στάση των ίδιων των εκπαιδευτικών απέναντι στο Τμήμα Ένταξης και στις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού. Μην παραβλέπουμε και το γεγονός ότι ένα παιδί που δυσκολεύεται, θα μπορέσει να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και να κερδίσει την αναγνώριση των υπόλοιπων παιδιών καθώς η φοίτηση στο Τμήμα Ένταξης θα βελτιώσει τις δεξιότητες του.

Τέλος, πολλοί γονείς θεωρούν ότι το παιδί χάνει μάθημα από την γενική τάξη προκειμένου να παρευρεθεί στο Τμήμα Ένταξης. Αυτό δεν ισχύει. Τα παιδιά φοιτούν στο Τμήμα τις ώρες που έχουν κάποιο μάθημα στο οποίο δυσκολεύονται και που η παραμονή τους στην τάξη δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, την ώρα που το παιδί βρίσκεται στο Τμήμα, εργάζεται εστιασμένα στις δυσκολίες του και διδάσκεται παράλληλα στρατηγικές που είναι ικανό να χρησιμοποιήσει μόνο του για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όλων των μαθησιακών απαιτήσεων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να βελτιώσει τις δυσκολίες του, να αναπτύξει νέες ικανότητες και να ενισχύσει σταδιακά τόσο την αυτοπεποίθησή του όσο και την γενική του επίδοση.

 

 

 

Δανειστική Βιβλιοθήκη

Λίγα λόγια για την βιβλιοθήκη μας…Ράφι, Βιβλία, Βιβλιοθήκη, Αναγνωση, Εκπαίδευση, Η Γνώση

Το σχολείο μας εδώ και 3 χρόνια ανήκει στο Σχολικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών.

Η Σχολική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Καβαλαρίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης, μάθησης, υποστήριξης και προώθησης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του σχολείου μας. Διαθέτει μια συλλογή 1.000 περίπου τίτλων που συγκέντρωσαν οι εκπαιδευτικοί  και οι γονείς του σχολείου στο πέρασμα των προηγούμενων δεκαετιών καθώς και από δωρεές διαφόρων οργανισμών.  Βασικός σκοπός της είναι η ενίσχυση του σχολικού, κοινωνικού, κριτικού και πληροφοριακού γραμματισμού όπως επίσης και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.

 Σκοπός της Σχολικής Βιβλιοθήκης είναι:

  • Η παροχή σε όλους τους / τις μαθητές / μαθήτριες της σχολικής μονάδας ενός χώρου που επιτρέπει τη φυσική και διανοητική πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον κόσμο των ιδεών.
  • Η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των χρηστών στα μέσα, τις πηγές και τις υπηρεσίες μάθησης που προσφέρονται.
  • Η καλλιέργεια μίας μακρόχρονης σχέσης των μαθητών / μαθητριών με τον κόσμο του έντυπου λόγου και της εικόνας, μέσα από την απόλαυση της ανάγνωσης.


Χρήστες της Σχολικής Βιβλιοθήκης:

Ως χρήστες ορίζονται όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, οι μαθητές / μαθήτριες και το διδακτικό προσωπικό, προς όφελος των οποίων λειτουργεί η Σχολική Βιβλιοθήκη. Τα μέλη έχουν δικαίωμα χρήσης του χώρου και του υλικού της βιβλιοθήκης. Από τα μέλη της σχολικής κοινότητας οι μαθητές / μαθήτριες καλύπτουν, κατά προτεραιότητα, έναντι των άλλων χρηστών, τις εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες τους.

Για κάθε μέλος της Βιβλιοθήκης εκδίδεται από την υπεύθυνη κάρτα δανεισμού, μέσω της οποίας ο χρήστης έχει το δικαίωμα να δανείζεται το υλικό.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί με την παρουσία της υπεύθυνης βιβλιοθήκης Οκτσελόγλου Σοφίας, η οποία έχει οριστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων. Κάθε εκπαιδευτικός, με τους / τις μαθητές / μαθήτριες του τμήματός του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης και εκτός των τακτικών ωρών λειτουργίας της, μετά από συνεννόηση με  την υπεύθυνη  της βιβλιοθήκης.

Διαδικασία δανεισμού:
 Όλα τα μέλη μπορούν να δανειστούν μια φορά το μήνα έως (2) βιβλία  για 14 ημέρες. Τα βιβλία που έχουν αυξημένη ζήτηση, είναι δυνατόν να δανείζονται για μικρότερο χρονικό διάστημα από το προαναφερόμενο των 14 ημερών.
Όλα τα μέλη έχουν το δικαίωμα ανανέωσης του δανεισμένου υλικού, μια μόνο φορά για επιπλέον επτά (7) ημέρες.

Ο χώρος της Σχολικής Βιβλιοθήκης παρέχει τις εξής δυνατότητες στους χρήστες:

  • Αναζήτηση βιβλίων, περιοδικών και εγκυκλοπαιδειών για ανάγνωση, μελέτη και δανεισμό.
  • Χρήση του χώρου για διενέργεια δράσεων (εκπόνηση εργασίας στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, παιγνιώδεις δραστηριότητες μάθησης, παρουσίαση βιβλίων ή θεατρικών έργων, οργάνωση εκθέσεων και φιλοξενία συγγραφέων.

Κανόνες Σχολικής Βιβλιοθήκης:

Μέσα στον χώρου της Βιβλιοθήκης τηρείται ησυχία και δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων. Απαραίτητος είναι ο σεβασμός στο υλικό της Βιβλιοθήκης.
Το υλικό της συλλογής διατίθεται στα μέλη για διάβασμα και για δανεισμόΟι χρήστες δεν ξαναβάζουν στα ράφια τα βιβλία, αλλά τα αφήνουν σε χώρο που υποδεικνύεται από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης.
Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούν. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία δεν επιτρέπονται. Το μέλος που χάνει ή επιστρέφει υλικό κατεστραμμένο, υποχρεούται να το αντικαταστήσει. Όλοι οι χρήστες που είναι χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμα βιβλία δεν έχουν το δικαίωμα άλλου δανεισμού.
Δεν επιτρέπεται η εξαγωγή βιβλίου ή άλλου υλικού, αν δεν έχει περάσει από τη διαδικασία δανεισμού από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης.

 

Καβαλάρι

Το Καβαλλάρι  ή  Καβαλάρι (Τοπική Κοινότητα Καβαλλαρίου – Δημοτική Ενότητα ΛΑΓΚΑΔΑ), ανήκει στον δήμο ΛΑΓΚΑΔΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Καβαλλάριον”. Έδρα του δήμου είναι ο Λαγκαδάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονία.

Το Καβαλλάρι έχει υψόμετρο 92 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Καβαλλάρι θα βρείτε εδώ.   

Στην ίδια Δημοτική ενότητα (ΛΑΓΚΑΔΑ), ανήκουν:

(περισσότερα…)

Συλλέγουμε πλαστικά καπάκια

Τα πλαστικά καπάκια γίνονται αμαξίδια και άλλα ορθοπεδικά είδη.

Διαβάστε εδώ πώς ξεκίνησε η προσπάθεια.

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση