Επίσκεψη στο Μουσείο Σιγρίου
Στις 21/5, ημέρα Τρίτη, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ούτως ώστε να υλοποιηθεί εκ μέρους των 4 μεγαλύτερων τάξεων (Στ’, Ε’, Δ’ και Γ’) συνοδεία των δασκάλων τους και του κ. Θανάση Χατζημιχαήλ εκ μέρους του ΚΕ.ΠΕ.Α. Ευεργέτουλα, η από καιρό προγραμματισμένη δρασττηριότητα «Ανακαλύπτοντας το γεωπάρκο Λέσβου: γεώτοποι-φύση- πολιτισμός».
Μια επίσκεψη- σταθμός, μοναδική κι απαραίτητη για καθέναν, πόσω μάλλον για τους Λέσβιους μαθητές μας.
Διασχίζοντας εγκάρσια όλο το νησί της Λέσβου , περάσαμε από τα πιο δασώδη κεντρικά τμήματα του νησιού στα «γυμνά» δυτικά τοπία.
Η «ΉΠΕΙΡΟΣ ΝΗΣΟΣ» αποκαλύφθηκε εντυπωσιακά μπροστά στα μάτια μας. Η διαδρομή αυτή ήταν και μια άριστη εισαγωγή κατανόησης της γεωλογικής ποικιλομορφίας και παραδοξότητας του νησιού μας.
Την πρώτη μας στάση την κάναμε στην καλδέρα ενός από τα 5 ηφαίστεια του νησιού μας, εκεί που υψώνεται η αρχοντική Βατούσα.
Φτάνοντας στο Σίγρι , ξαποστάσαμε για λίγο στην φιλόξενη ταράτσα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ αγναντεύοντας τη θρυλική «Νησιώπη».
Κατόπιν αφού παρακολουθήσαμε στην αίθουσα συνεδριάσεων μια εισαγωγική προβολή και ομιλία της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου και ειδικότερα της Λέσβου, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας στις αίθουσες του Μουσείου.
«Εμβαπτιστήκαμε» στο γήινο παρελθόν 20 και πλέον εκατομμυρίων ετών μέσω εντυπωσιακών απολιθωμάτων! Κορμοί, κλαδιά, φύλλα, καρποί και ρίζες δέντρων 40 διαφορετικών ειδών που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Λέσβου! Επίσης , συναντήσαμε το Προδεινοθήριο, προβοσκιδωτό ζώο ηλικίας 18,5 εκατομμυρίων ετών!
Στην αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου» κατανοήσαμε την ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας μέσω της παρουσίασης κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών. Θαμπωθήκαμε από την ομορφιά των χρωμάτων και των διαφορετικών μορφών των πετρωμάτων , ενώ γίναμε «αυτουργοί» σεισμού συμμετέχοντας ενεργά στο πείραμα καταγραφής σεισμικότητας.
Συγχρόνως, περιπλανώμενοι ανάμεσα στους αδρούς , φαιούς, απολιθωμένους κορμούς δέντρων , ξαπλωτούς ή όρθιους, μάς δόθηκε η ζωντανή αίσθηση πως βρισκόμασταν μέσα σ ’ένα «πέτρινο» δάσος ενός πολύ μακρινού παρελθόντος.
Το φιλόξενο προσωπικό του Μουσείου μάς αποχαιρέτησε δίνοντάς μας πλούσιο ενημερωτικό έντυπο εκπαιδευτικό υλικό.
Η επίσκεψη μας αυτή ολοκληρώθηκε περπατώντας με χαλαρό ρυθμό στα σοκάκια του γραφικού ψαράδικου χωριού του Σιγρίου , «τον τόπο των Θεών» όπως τον αποκάλεσε ο νομπελίστας Καμύ.
Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου ήταν μια αποκάλυψη της μοναδικότητας, της σημαντικότητας, της επιστημοσύνης, της ευθραυστότητας , της αναγκαιότητας προστασίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Λέσβου.