Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου οι Δ,Ε, ΣΤ τάξεις και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου οι Α, Β και Γ τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το παραδοσιακό ελαιοτριβείο στην περιοχή Αγίας Μαρίνας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου. Οι μαθητές αρχικά έμαθαν ότι οι ελιές καθαρίζονται από τη σκόνη, τις λάσπες και τα φύλλα.Στη συνέχεια περνούν στην “πέτρα” που σπάει την ελιά και εκεί γίνονται πολτός .Μετά πέφτουν στον “μαλακτήρα” ο οποίος τις προωθεί στους φακέλους από τσουβάλι.Έπειτα στοιβάζονται στο πιεστήριο. Πιέζονται και ο καθαριστήρας διαχωρίζει το λάδι από το νερό.Το νερό αποβάλλεται στην αποχέτευση και το λάδι τρέχει καθαρό στο δοχείο. Στο τέλος της διαδικασίας τα τσουβάλια βγαίνουν από το πιεστήριο και καθαρίζονται από τον πυρήνα ο οποίος χρησιμοποιείται ως λίπασμα στα χωράφια.
Ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου εκτός από την περιήγηση, απάντησε σε διάφορα ερωτήματα των παιδιών σχετικά με το λάδι και την παραγωγή του. Επιπλέον μας δώρισε σαπούνια, μας κέρασε ψωμί με παρθένο ελαιόλαδο, για να πάρουμε μια ωραία γεύση από τον ευλογημένο αυτόν για τη ζωή μας καρπό. Οι μικροί μαθητές αποχώρησαν από το ελαιοτριβείο γεμάτοι εμπειρίες και ενθουσιασμένοι από αυτά που είδαν.