Οι Βιβλιοκαλικάντζαροι του «Διαβάζω για τους άλλους» ήρθαν στο σχολείο μας!

2 500x333 1

Κάθε χρόνο, αυτές τις γιορτινές μέρες, μιλάμε στους μαθητές και τις μαθήτριες μας για το κοινωνικό έργο που προσφέρουν διάφορες εθελοντικές ομάδες. Φέτος, τους ενημερώσαμε για τη δράση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Διαβάζω για τους Άλλους».

Στόχος της οργάνωσης είναι η παραγωγή και διάθεση λογοτεχνικών ακουστικών βιβλίων και πανεπιστημιακών ακουστικών βιβλίων για τυφλούς και έντυπο-ανάπηρους συμπολίτες μας, η ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των ηλικιωμένων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας μέσω των ζωντανών αναγνώσεων λογοτεχνικών αποσπασμάτων από εκπαιδευμένους εθελοντές αναγνώστες του Διαβάζω για τους Άλλους και τέλος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με το κοινωνικό πρόβλημα της μη ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης στη γνώση και τη μάθηση.

Στο πλαίσιο αυτής της ενημέρωσης και για τη στήριξη της οργάνωσης, κάποιες τάξεις του σχολείου προμηθεύτηκαν τους «Βιβλιοκαλικάντζαρους», ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι, το οποίο συνοδευόταν από προτεινόμενες δράσεις βιωματικού παιχνιδιού μέσα στην τάξη.

Οι μαθητές της Α’ τάξης άκουσαν παραμύθια και σχημάτισαν ένα κολάζ με την ευχή «Καλά Χριστούγεννα».

Οι μαθητές της Β’ τάξης στόλισαν το δέντρο τους με τους Βιβλιοκαλικάντζαρους, ζωγράφισαν τους δικούς τους και σχημάτισαν τη λέξη «Συμπερίληψη»:

Ομοίως, οι μαθητές της Δ’ τάξης στόλισαν την τάξη τους με τα Βιβλιοκαλικαντζαράκια, ζωγράφισαν τα δικά τους, άκουσαν ένα ηχογραφημένο απόσπασμα από το παραμύθι Η Σταλαχτή και ο Ντόζυ φτιάχνοντας ο καθένας τις δικές του εικόνες στο μυαλό του και έγραψαν λέξεις και ευχές στη γραφή Braille:

Οι μαθητές της Στ’ τάξης έκλεισαν τα μάτια και άκουσαν το παραμύθι του «Μολυβένιου Στρατιώτη». Μίλησαν για την εμπειρία αυτή και πόσο εύκολο ή δύσκολο τους ήταν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας. Ζωγράφισαν τα δικά τους καλικαντζαράκια για να διακοσμήσουν την τάξη και έγραψαν ευχές στη γραφή Braille:

Ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία που έδωσε στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία να δουν τον κόσμο… αλλιώς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *