Μετρήσεις μήκους – Ένα μικρό παράθυρο στην ιστορία και… λίγη θεωρία!

Η μέτρηση του μήκους στο παρελθόν…

  • Για την μέτρηση του μήκους οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το στάδιο το οποίο είναι ίσο με 185,15 m περίπου. Το στάδιο είχε βασική μονάδα μέτρησης το «πόδι του Ηρακλή» και αντιστοιχούσε σε 600 τέτοια πόδια.

  • Ο παρασάγγης ήταν μονάδα μέτρησης μήκους των αρχαίων Περσών και ισοδυναμούσε με 30 στάδιαδηλαδή περίπου 5.250 σημερινά μέτρα, όσα δηλαδή διατρέχει ένας πεζός βαδίζοντας κανονικά σε διάστημα περίπου μιας ώρας. Η έκφραση «απέχει παρασάγγας» σημαίνει «απέχει πάρα πολύ».
  • Άλλες μονάδες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν είναι το πόδι (που χρησιμοποιείται ακόμη στο αγγλικό σύστημα), η οργιά (οργυιά) που είναι ανθρωπομετρική μονάδα μήκους και είναι ίση με το άνοιγμα των χεριών ενός ενήλικα, και αντιστοιχεί σε 6 πόδια, η γιάρδα (που είναι ίση με μισή οργιά).

 

33-12

Ο πους, μονάδα μέτρησης κατά την αρχαιότητα

   Φαίνεται ότι, γύρω στο 650 π.Χ., οι Έλληνες πήραν την αιγυπτιακή μονάδα μέτρησης μήκους, τον βασιλικό ή ιερό ή μεγάλο πήχυ (coudée) των 52,39 εκ., και τον διαίρεσαν σε δύο άνισα μέρη, σύμφωνα με τις αναλογίες της χρυσής τομής: 52,39 x 0,618 = 32,38 και 20 εκ. Το μικρότερο μέγεθος (20 εκ.), ίσο με μια ανοιχτή παλάμη, πολλαπλασιαζόμενο επί 7, χρησιμοποιήθηκε ως μονάδα μέτρησης για τα γλυπτά με ύψος κατώτερο του φυσικού. Σε αυτή την περίπτωση, τα 20 εκ. συμπίπτουν με το μήκος του ποδιού του γλυπτού. Αντίθετα, αν χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο μέγεθος (32,38 εκ.) και πολλαπλασιαστεί επί 7, προσδίδει στο γλυπτό υπερφυσικό μέγεθος και ισοδυναμεί πάλι με το μήκος του ποδιού του υπερφυσικού αγάλματος. Το γεγονός ότι αυτή η μονάδα μέτρησης ονομάστηκε «πους» οφείλεται στη γλυπτική και δεν έχει άμεση σχέση με το φυσικό μέγεθος του ανθρώπινου ποδιού.

    Οι πιο γνωστοί πόδες της αρχαιότητας είναι ο πους της Ηράκλειας στην Κάτω Ιταλία, ο πους του κούρου της Τενέας, ο αιγινήτιος πους, ο σολώνιος αττικός πους, ο ιωνικός πους και ο ολυμπιακός πους. Ο πους του κούρου της Νεμέας, που ονομάστηκε modulor (χρυσή μονάδα), ισοδυναμεί με 0,216 μ., και αυτό προσδίδει στο άγαλμα μέγεθος φυσικό.

 

Λίγη Θεωρία για το 1ο Φύλλο Εργασίας της Φυσικής Α Γυμνασίου

[important]Mετρήσεις μήκους – ΣΥΝΟΨΗ[/important]

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/dimid/2016/11/28/length-metric/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση