Πρόγραμμα Ρομποτικής

Καθώς η τεχνολογία διεισδύει στην καθημερινότητα των μαθητών εκτός σχολείου, θα ήταν αφύσικο το σχολικό πλαίσιο να την αγνοήσει. Ένας από τους βασικούς ρόλους του σχολείου είναι να δίνει σωστές κατευθύνσεις στην έμφυτη περιέργεια των μαθητών έτσι ώστε να προλάβει κάθε παρέκκλιση. Το σχολείο μας συμβαδίζει με τις εξελίξεις για αυτό φέτος εφαρμόζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ρομποτικής με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Μεσίδου Ιωάννα σε συνεργασία με την δασκάλα Πληροφορικής Μαντέλα Βάγια. Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι το Ozobot.

Με το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οι μαθητές έρχονται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (τεχνολογία, τέχνη, κοινωνία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, περιβάλλον, γεωμετρία, μηχανική, γλώσσα) και τα προσεγγίζουν με διαφορετική και πρωτότυπη ματιά. Για παράδειγμα έρχονται σε επαφή με μια άλλη μορφή τεχνολογίας από αυτή που έχουν συνηθίσει (τάμπλετ, υπολογιστές) τα ρομπότ. Μαθαίνουν καινούργιο λεξιλόγιο, αντιλαμβάνονται νόμους της φυσικής όπως η ταχύτητα, σχεδιάζουν λαβύρινθους ή ότι άλλο θέλουν μέσα από τον τομέα της τέχνης για να μετακινήσουν το ρομποτακι τους, ψάχνουν να βρουν λύση σε αδιέξοδα, συνεργάζονται και πετυχαίνουν. Διευρύνουν τους ορίζοντες τους και συμβαδίζουν με τον σύγχρονο κόσμο που ζουν. Μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος ευελπιστούμε οι μαθητές να προοδεύσουν σε συναισθηματικούς (αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση) και κοινωνικούς τομείς (συνεργασία, ομαδικότητα) εκτός από τους γνωστικούς.

Στο πρόγραμμα η μάθηση επιτυγχάνεται μέσω της ανακάλυψης. Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να δράσουν ως επιστήμονες – εφευρέτες και να ανακαλύψουν δικές τους καινοτόμες ιδέες και λύσεις. Οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά σε ομάδες και αναπτύσσεται η δημιουργικότητα και η φαντασία τους. Τέλος, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε κίνητρα στους μαθητές για μελέτη εκτός σχολείου έτσι ώστε να αντιληφθούν ότι το να μελετά κάνεις στο σπίτι είναι ενδιαφέρον και ωφέλιμο.