Ο ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ ΜΟΥΣΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ

Αγαπητό μου ημερολόγιο,

χτες στο σχολείο, μας επισκέφτηκε ο  καθηγητής Φυσικής Διαστήματος , Διευθυντής του εργαστηρίου Αστροφυσικής και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Ξενοφών Μουσάς.

 

IMG_20150303_104705

Μας μίλησε και μας έλυσε όλες τις άλυτες απορίες που είχαμε για το Σύμπαν. Όμως μας μίλησε ιδιαίτερα για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Πριν έρθει, είχαμε μιλήσει στην τάξη και ο κύριος Γιάννης, ο διευθυντής, μας πρότεινε να δούμε ένα βίντεο για το μηχανισμό των Αντικυθήρων.

 

IMG_20150303_104635

Ο κύριος Μουσάς μας εξήγησε ότι πριν από πολλά χρόνια όπου οι Ρωμαίοι είχαν κατακτήσει την Ελλάδα, έπαιρναν πολύτιμα αντικείμενα από τους Έλληνες, για να τα πάνε στην Ιταλία. Όταν όμως, ένα καράβι με πολύτιμα αντικείμενα  έφτασε στα Αντικύθηρα, βούλιαξε! Μετά από πολλά χρόνια, το 1900 μ.Χ., κάποιοι σφουγγαράδες το ανακάλυψαν τυχαία και κάλεσαν το Λιμενικό. Βρήκαν αγγεία, αγάλματα και ένα πράγμα που δεν ήξεραν πού χρησιμεύει. Μετά που τα βρήκαν, τα μετέφεραν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Φαντάζομαι πόσο θα έψαξαν μέχρι να τα βρουν!!

 

IMG_20150303_111131

Είδαμε στο βίντεο επίσης, ότι κάποιος στην Γαλλία προσπάθησε να φτιάξει ένα αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Ο μηχανισμός που βρίσκεται τώρα στο Μουσείο έχει προσελκύσει πολλούς επιστήμονες.

Τελικά οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο μηχανισμός έδειχνε τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις και τις θέσεις των αστεριών και των πλανητών!

Μετά του κάναμε ο καθένας από μερικές ερωτήσεις, μας τις απάντησε, τον ευχαριστήσαμε θερμά και στο τέλος πριν φύγει, του δώσαμε ένα μεγάλο χειροκρότημα!!

Αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη και εύχομαι να την ξαναζήσω!!!!

Γιατί πόσο συχνά έχει την ευκαιρία κάποιος να μιλήσει με έναν αστροφυσικό;;;;;;

 

 

Υ.Γ.   Ο κος Ξενοφών Μουσάς συμμετέχει σε διαστημικά πειράματα της NASA: STEREO, WIND , WAVES  Έχει Γράψει το βιβλίο: Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων: “Πίναξ” το πρώτο μηχανικό σύμπαν : Ο αρχαιότερος υπολογιστής και αστρονομικό όργανο / Ξενοφών Διον. Μούσας. – 1η έκδ. – Αθήνα :Ένωση Ελλήνων Φυσικών, 2012.

Σχετικά:http://www.cc.uoa.gr/physics/sections/astrophysics/hellenic/spa ce00.html http://www.cc.uoa.gr/~artemis/ http://www.antikythera-mechanism.gr cv: http :// www. antikythera – mechanism. gr / project / team / academic / xenophon – moussas

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

            Στα πλαίσια του προληπτικού προγράμματος  στοματικής υγείας και διατροφής του Κέντρου Υγείας Κισάμου, επισκέφτηκαν το σχολείο μας ο οδοντίατρος  κος Παπαδάκης Στυλιανός και η νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας  κα Στεφανοπούλου Βασιλική.

DSCN0199 DSCN0202 DSCN0203

Ο κος Στέλιος αφού μας μίλησε για τη στοματική υγεία και το ρόλο που έχει η  διατροφή για την υγεία των δοντιών μας, εξέτασε τα δόντια μας . Διαπίστωσε ότι πολλοί από εμάς έχουμε τερηδόνα και έχουμε ανάγκη από ορθοδοντικό.

DSCN0207

 

Μετά από αυτό, τις επόμενες ημέρες ,αρκετοί επισκεφτήκαμε οδοντίατρο για να αντιμετωπίσουμε την τερηδόνα.

Ο κος Στέλιος κατάφερε να μας κάνει περισσότερους προσεκτικούς με τα δόντια μας και με τη διατροφή μας .

ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ & ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ

 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

        Πριν από λίγο διάστημα επισκέφτηκε το σχολείο μας , μετά από πρόσκληση, ο εκπαιδευτής και μέλος του τμήματος του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χανίων- Κισάμου  κος Γιαννακάκης Νικόλαος.

Ο κος  Γιαννακάκης Νικόλαος  μας ενημέρωσε  για το πως  παρέχουμε πρώτες βοήθειες σε μικροατυχήματα. Επίσης μας μίλησε για τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το σώμα εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χανίων- Κισάμου  και μας εξήγησε σε ποιές περιπτώσεις καλούνται να βοηθήσουν.

??????????????????????????????? IMG_20141118_120617

 

Ο κος Νίκος απάντησε  σε πολλές απορίες μας και η αλήθεια είναι ότι μας προβλημάτισε αρκετά και για τον δικό μας ρόλο στον εθελοντισμό.

Αισθανόμαστε λοιπόν την ανάγκη να  ευχαριστήσουμε όχι μόνο τον κο Νίκο αλλά και όλους τους εθελοντές που δραστηριοποιούνται σε κάθε περίπτωση γιατί κατανοήσαμε πόσος σημαντικός είναι ο ρόλος τους στις δύσκολες μέρες που ζούμε.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΑΛΗΝΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

          Πρόσφατα στο σχολείο μας έγινε πραγματικότητα η επιθυμία του μαθητή του σχολείου μας Μιχάλη Μ.. Ο Μιχάλης εξυπηρετείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτό που είχε ήταν σε κακή κατάσταση. Έτσι λοιπόν μετά από επικοινωνία που είχαμε με την εκπρόσωπο του συλλόγου  ΓΑΛΗΝΗ των ΑΜΕΑ  στο ν. Χανίων κα Θεοδωράκη Ευανθία, με την οποία έχουμε συνεργαστεί και άλλες φορές, μπόρεσε ο Μιχάλης να αποκτήσει ένα ολοκαίνουριο αμαξίδιο και πολλά σχολικά είδη.

Ευχαριστούμε την πρόεδρο του συλλόγου ΓΑΛΗΝΗ ΤΩΝ ΑΜΕΑ κα Γώγου-Μακρή Μαρία και την  κα Θεοδωράκη Ευανθία  εκπρόσωπο του συλλόγου στο ν. Χανίων για τη σημαντική προσφορά στον Μιχάλη.

Τους ευχόμαστε να έχουν υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν την προσφορά τους.