Oι μαθητές μας επισκέφτηκαν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου το Μουσείο Ψευδαισθήσεων Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα οι μαθητές παρακολούθησαν μέσω της μουσειακής δράσης ένα παιχνίδι ανακάλυψης με σκοπό να κατανοήσουν τις ψευδαισθήσεις.
Με αφορμή το ‘’βλέμμα του Αϊνστάιν’’ συζήτησαν με τα κορίτσια που μας καθοδηγούσαν μέχρι και για τη θεωρία της σχετικότητας …
Μπήκαν στον κόσμο της Περιστρεφόμενης Σήραγγας και στο δωμάτιο του Απείρου, στάθηκαν ανάποδα στο βαγόνι του Μετρό Θεσσαλονίκης, έγιναν νάνοι και γίγαντες στο δωμάτιο του Έιμς (Ames room) και μέσα από την ανακαλυπτική μάθηση συνειδητοποίησαν πως το μέγεθος ενός αντικειμένου καθορίζεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται, τα αντικείμενα που το περιστοιχίζουν και την οπτική γωνία από την οποία το κοιτάμε.
Τα παιδιά δεν σταμάτησαν να δοκιμάζουν πόζες αλλά και να ενθουσιάζονται με τα εκθέματα.
Η λειτουργία της φωτογραφίας και η θέση των παιδιών στον χώρο τα βοήθησαν να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τη “λογική” κάθε οφθαλμαπάτης.
Στο τέλος όλοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ψευδαισθήσεις, εκτός από το να μας διασκεδάζουν, γίνονται αφορμή και για προβληματισμό. Κάποιες φορές η πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε απέχει από αυτό που πραγματικά συμβαίνει γύρω μας.