CIMG0056
28η Οκτωβρίου 1940

 

Απονομή σημαίας

 

Ομιλία της εκπαιδευτικού του σχολείου, κας Ελένης Κυριακίδου



   

Βίντεο σχετικά με τον αγώνα των Ελλήνων:
1940 – ΟΧΙ – 1. Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940-41
ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΝΟΥ ΚΑΤΡΑΚΗ
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων 28.10.1940 έως 27.4.1941
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1940 – ΟΧΙ – 2. Ελληνογερμανικός Πόλεμος 1941
ΝΑΖΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
CIMG0001

16η Οκτωβριου 1912 

“100 χρoνια ελευθερη πολη”

Ομιλία της εκπαιδευτικού  του σxολείου μας, κας Κυριακίδου Ελένης για το Μακεδονικό αγώνα και τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Κατερίνης. 

                                                        

Από την παρέλαση του σχολείου.
Τα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Κατερίνης.
16η  Οκτωβρίου  1912
   Στις 5  Οκτωβρίου 1912  κηρύχθηκε  επίσημα ο Βαλκανικός πόλεμος.
Η απελευθέρωση της Πιερίας ανατέθηκε στην VIIη Μεραρχία του Στρατού Θεσσαλίας. Η VII Μεραρχία αποτελείτο από: Το 19ο 20ο και 21ο Σύνταγμα πεζικού Την 3η Μοίρα πεδινού Πυροβολικού και μοίρα πυροβόλων και συγκροτήθηκε από επιστράτους εφέδρους προοδευτικά στην Αθήνα, τη Λαμία, τα Τρίκαλα και ολοκληρώθηκε η συγκρότηση της στη Λάρισα.
Διοικητής της μεραρχίας τοποθετήθηκε ο Κλεομένης  ή Κλεομένους, συνταγ­ματάρχης πυροβολικού, καθηγητής της Οχυρωματικής στη Σχολή Ευελπίδων.
    Η VII η  Μεραρχία είχε δύναμη 7.000 περίπου ανδρών. Στο επι­τελείο της μετείχαν έμπειροι , αξιόλογοι, μορ­φωμένοι και γενναίοι αξιωματικοί, όπως ο Αλέξανδρος Μαζαράκης- Αινιάν, ενώ η δράση της βοηθήθηκε σημαντικά από Σώματα Προσκόπων, τα οποία διηύθυνε ο Κων/νος Μαζαράκης- Αινιάν, ο οποίος με τα τμήματα του βρισκόταν πάντα δίπλα στην μεραρχία, προηγείτο και προετοίμαζε το έδαφος για την κατά­κτηση του αντικειμενικού στόχου.
    Η προέλαση του Ελληνικού στρατού άρχισε από τη Λάρισα. Σε λίγες μέρες η Ελασσόνα και το Σαραντάπορο καταλαμβάνονται από το νικηφόρο  στρατό.Στις 13 Οκτωβρίου η VΙΙη Μεραρχία στάθ­μευε στη Φουσκίνα (σημ. Αγία Τριάδα ή Ζωοδόχο Πηγή). O λοχαγός Κ. Μαζαράκης αρχηγός των Σωμάτων των Προσκόπων κινήθηκε ταχύτατα  και κατέλαβε τα  Στενά της Πέτρας, γιατί είχε την πληροφορία ότι δυνάμεις του τουρκικού στρατού θα κινού­νταν προς την ίδια κατεύθυνση.
Με διαταγή του Κ. Μαζαράκη,  ο Αλέξανδρος Δ. Ζάννα (καταγόμενος – από το Βλαχολείβαδο- Λιβάδι τον Ολύμπου), συνάντησε  το μέραρχο  Κλεομένη Κλεομένους στο χωριό Άγιο Δημήτριο  του παρουσίασε την κατάσταση των επιχειρήσεων και την ανάγκη της άμεσης κίνησης της μεραρχίας.
Ο μέραρχος, έδωσε αμέσως διαταγή  για την αναχώρηση των μονάδων. Πράγματι τα Συντάγματα της 7ης  Μεραρχίας άρχισαν την πορεία  τους  προς τα Στενά της Πέτρας, όπου έφθασαν το απόγευμα της 14ης  Οκτωβρίου και στάθμευσαν στην θέση Καρακόλι.
Το πρωί της 15ης ο Μέραρχος  έδωσε γραφτή « διαταγή Επιχειρήσεων » :
  •  Η τακτική κατάσταση η αυτή. 
  • Η Μεραρχία πηγαίνει προς Αικατερίνη και Κίτρος (Πύδνα) προς εκδίωξη του εκεί εχθρού.
  • Η Μεραρχία διαιρείται εις δύο φάλαγ­γας.
  • Η μία   φάλαγγα αποτελούμενη  εκ  τον   8ου Ευζωνικού τάγματος, υπό  τον Λοχαγό Κ Μαζαράκη και 4 πολυβόλων θα βαδίσει προς Κίτρος (Πύδνα) περνώντας από το Χάνι της Μηλιάς, παραλλήλως αμαξιτής οδού προς Βορρά και από εκεί  Κεραμίδι – Κίτρος.
  • Η άλλη φάλαγγα αποτελούμενη από το υπόλοιπο της Μεραρχίας θα βαδίσει από τον αυτοκινητόδρομο προς την  Κατερίνη . Καρακόλι (υψ. 468 Β. Μον.Πέτρας) 15-Χ-12, ώρα 5.30 πρωίας.  VII Μεραρχία. Κλεομένης
       Η VII Μεραρχία θα είχε να αντιμετωπίσει σ’ όλη την Πιερία μικρή σχετικά τουρκική δύνα­μη, περίπου 4.000 ανδρών, της οποίας η έδρα βρισκόταν στην περιοχή του Γίδα (σημ. Αλεξάνδρεια). Την τουρκοκρατούμενη Κατερίνη υπεράσπιζε στρατιωτική δύναμη 2.000 περίπου ανδρών, τεσσάρων ταγμάτων, που έφεραν τα ονόματα Αβρέτ Χισάρ, Βέροιας, Βοδενών και Καρατζόβας, μιας ορειβατικής πυρο­βολαρχίας και μιας ίλης ιππικού. Τη δύναμη αυτή διοικούσε ο συνταγματάρχης Σουκρή Βέης όπως προκύπτει από στοιχεία του τουρκικού υπουργείου.
Το πρωινό της 15ης Οκτωβρίου η Μεραρχία αναχώρησε (αντί της 8ης), με κάποια μικρή καθυστέρηση, στις 08.45 για την κατάληψη του αντικειμενικού στόχου, την απελευθέρωση της Κατερίνης και προχωρούσε κανονικά και χωρίς προβλήματα από την πλευρά του εχθρού. Γύρω στις 2 το μεσημέρι κι ενώ μονάδα του 20ου Συντάγματος, που προπορευόταν της Μεραρχίας ως Εμπροσθοφυλακή πλησίαζε προς το Κολοκούρι (σημ. Σβορώνο) ο ελληνικός στρατός δέχθηκε σφοδρά πυρά από τα βορειοδυ­τικά του χωριού, εντελώς αιφνιδιαστικά.
Τούρκοι στρατιώτες είχαν κρυφτεί στο πυκνό από παλούρια δάσος της περιοχής και έβαλαν κατά του ελληνικού στρα­τού. Με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν οι Έλληνες στρατιώτες (και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι στρατιώ­τες πέταξαν εσπευσμένα όσα καλαμπόκια (φρέ­σκα κι άψητα) είχαν αποθηκεύσει στους σάκους τους, τα οποία είχαν μαζέψει από χους γύρω αγρούς, για να χορτάσουν την πείνα τους, ύστερα από την αδιάκοπη πορεία ) και μάλιστα  ένας  λόχος άρχισε να υποχωρεί. Την κατάσταση έσωσε  ο διοικητής του 20ου Συντάγματος, αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Σβορώνος,  που  έτρεξε  μπροστά έφιππος και εμψύχωσε τους στρατιώτες του. Όμως οι Τούρκοι διέκριναν τα γαλόνια – το βαθμό του και έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του. Ο γενναίος Σβορώνος τραυματί­στηκε βαριά. Συνέχισε, όμως, έφιππος να επιτί­θεται, μέχρις ότου βαλλόμενος διαρκώς, ξεψύ­χησε. Το γεγονός προκάλεσε απερίγραπτη συγκίνηση και τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων στρατιωτών (Κερκυραίων και Ζακυνθηνών το πλείστον), οι οποίοι με αλαλαγμούς και γενναιό­τητα επιτέθηκαν ακάθεκτοι πλέον κατά των Τούρκων.
Η μάχη κράτησε 3 ½  ώρες συνολικά. Ο τουρκικός στρατός κατά τις 5,30 το απόγευμα  αναγκάσθηκε να υποχωρήσει πέρα από τον ποταμό Πέλεκα προς την Κατερίνη, από όπου συνέχισαν να βάλλουν κατά του ελληνικού στρατού ως την ώρα που σκοτείνιασε. Μετά τη μάχη η 7η Μεραρχία  διανυκτέρευσε στην περιοχή νότια της σημερινής Νεοκαισάρειας και βόρεια του χωριού Κολοκούρι (Σβορώνος). Στη μάχη  της Κατερίνης, όπως ονομάστηκε, η επίσημη έκθεση του υπ. Στρατιωτικών καταγράφει τον θάνατο 2 αξιωματικών του Δημητρίου Σβορώνου και του Δημητρίου Νίκα  και τον τραυματισμό 3 αξιωματικών του Κ. Καΐρη, του Ιωάννη Καζαντζή, του λοχία Μανιά  και 16 οπλιτών. 
 Στις 3 τα ξημερώματα  της 16ης Οκτωβρίου έφτασε διαταγή του Γεν. Στρατηγείου  να επιταχυνθεί η προσπέλαση. Σύμφωνα με τη διαταγή η 7η μεραρχία  θα συνέχιζε την πορεία της για να καταλάβει τις διαβάσεις του Αλιάκμονα προς το Νησέλι και προς το Γιδά (Αλεξάνδρεια),  όπου και θα συνενώνονταν με την υπόλοιπη δύναμη του Στρατού της Θεσσαλίας..
Στις 5,30 το πρωί ο διοικητής της μεραρχίας έδωσε τη διαταγή των επιχειρήσεων σύμφωνα με την οποία το 21ο σύνταγμα στις 6 το πρωί πορεύτηκε κατευθείαν προς την Κατερίνη με ένα τάγμα και το άλλο τάγμα κινήθηκε πιο πίσω δεξιά.
Το 20ο Σύνταγμα προχώρησε Β.Α. της Κατερίνης , ενώ το 19ο παρέμεινε πίσω στη διάθεση του Μεράρχου. Το πυροβολικό πήρε κατάλληλη θέση στα υψώματα στο Κολοκούρι για να υποστηρίζει τις κινήσεις του Πεζικού. Η 7η Μεραρχία πορεύτηκε χωρίς επεισόδια- αφού ο τουρκικός στρατός  και πολλοί από τους Τούρκους της Κατερίνης είχαν εγκαταλείψει  τη νύχτα την πόλη.
Στις 7,30 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα Τρίτη, τα ελληνικά στρατεύματα μπαίνουν στην  πανηγυρίζουσα  Κατερίνη. Οι κάτοικοι από τα μπαλκόνι των σπιτιών και στις άκρες των δρόμων  ζητωκραύγαζαν  τον στρατό που περνούσε από τις  κεντρικές οδούς  7ης  Μεραρχίας και Μ. Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με μαρτυρία του Δημ. Κωτίκα ( 1895-1985)  ο ελληνικός στρατός πορεύτηκε μέχρι τον  Κισλά τουρκικός στρατώνας (πάρκο) όπου  τον υποδέχτηκε αντιπροσωπεία κατοίκων της πόλης με επικεφαλής τον Επίσκοπο Παρθένιο Βαρδάκα.. Ξεχύθηκαν δάκρυα χαράς και υποδέχτηκαν τους ελευθερωτές με ελληνικές σημαίες, λέγοντας  « Χριστός Ανέστη». Ένας λόχος με τη σημαία και τις σάλπιγγες διέτρεξε την πόλη παιανίζοντας εμβατήρια και προκαλώντας ακράτητο ενθουσιασμό στους κατοίκους. Ταυτόχρονα μπήκε στην πόλη και ένα μικρό τμήμα προσκόπων του Μαζαράκη.
Ο τούρκικος πληθυσμός που παρέμεινε στην πόλη είχε τρομοκρατηθεί, φοβούμενος βιαιοπραγίες εκ μέρους του στρατού, αλλά  εξασφαλίστηκε απόλυτα. Λαός και  στρατός, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος της Κατερίνης Μουχαρέμ  Ρουστέμ, πήγαν στην εκκλησία της Θείας Ανάληψης, όπου τελέστηκε Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλης από τον Επίσκοπο.
Με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης , κηδεύτηκαν  οι ήρωες νεκροί της μάχης της Κατερίνης: Δημήτριος Σβορώνος Αντισυνταγματάρχης πεζικού,  Δημήτριος  Νίκας Υπολοχαγός πεζικού, Υπασπιστής του 21ου Αρκαδικού  Συντάγματος,  Λοχίας Βίγκος Θωμάς,     Στρατιώτες: ο ανήλικος Κρητικός Κονταξάκης,   Βασίλλας Γεώργιος, Σαράντης  Αντώνιος,   Ανευλαβής Β. ,  6 άνδρες( Τρύφων Γιαννουλάκης) και 3 γυναίκες που σκότωσαν φεύγοντας οι Τούρκοι.
Ο στρατός  αφού παρέδωσε τη διοίκηση της πόλης στον Λιβαδιώτη Γεώργιο Λαναρίδη συνέχισε την καταδίωξη του εχθρού προς το Κίτρος.
Ο Τούρκος δήμαρχος της Κατερίνης Μουχαρέμ Πασάς, συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντά του για ένα χρόνο ακόμη,  ως τις 31 Οκτωβρίου 1913, οπότε και παρέδωσε με  πρωτόκολλο το Κοινοτικό ταμείο στον δημοτικό υπάλληλο Δημήτριο Κ. Δήμου.
Στο σημείο της  μάχης στήθηκε  μνημείο πεσόντων, όπου εδώ και 100 χρόνια  κοιμούνται τον αιώνιο ύπνο οι γενναίοι, οι ήρωες  της  Κατερίνης.
Ζήτω η 16η Οκτωβρίου 1912
CIMG0023

Επίσκεψη στην 4η ΕΒΕΠ

1 Οκτωβρίου 2012, 16:30
Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου η ώρα  16:00,  ύστερα από ενημέρωση των δασκάλων  μας, επισκεφτήκαμε την 4η ΕΒΕΠ., όσοι μαθητές θέλαμε. Αφού μαζευτήκαμε αρκετά παιδιά, μαζί με τους δασκάλους μας, ξεκινήσαμε με τα πόδια, για το χώρο της έκθεσης. Θα βλέπαμε εργαστήρια παραδοσιακών επαγγελμάτων που τείνουν να εξαφανιστούν.
Πράγματι ύστερα από 10΄φτάσαμε στο χώρο της έκθεση. Στην είσοδό της σ’ ένα μικρό χώρο περίπου 200τ.μ. υπήρχαν στημένα εννέα εργαστήρια με τους επαγγελματίες να μας περιμένουν.
 Πρώτα είδαμε τον καρεκλά, ο οποίος πάνω σ’ έναν ξύλινο σκελετό καρέκλας έπλεκε σταυρωτά ένα σχετικά χοντρό νάιλον σκοινί για να σχηματιστεί  η «θέση» του καθίσματος. Όπως μας εξήγησε  παλαιότερα έπλεκαν τις καρέκλες με ψάθα. Μας είπε ότι χρειάζεται  περίπου 1 ώρα για να πλέξει μια καρέκλα μεσαίου μεγέθους.Δίπλα του είχε στήσει το εργαστήρι του ο καλαθάς. 

 Ένας συμπαθητικός γεράκος από τη Σφενδάμη Πιερίας. Έπλεκε διάφορα καλάθια μικρά, μεγάλα από ένα Χρησιμοποιούσε λεπτές βέργες χρυσόξυλου, τις οποίες πρώτα καθάριζε από το φλοιό,  έσχιζε σε 4 λεπτότερα τμήματα  με ένα ξύλινο (κρανίσιο) εργαλείο για να πλέκονται ευκολότερα. Ο χρόνος που χρειαζότανε για να κάνει ένα καλάθι ήταν ανάλογος με το μέγεθος του και από τη διάθεσή του. Όπως μας εξήγησε ο καλαθάς συχνά έβρεχε τις λεπτές βέργες για να διατηρούνται μαλακές και να μη σπάνε. Μας είπε ότι τα καλάθια τα χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για να βάζουν τρόφιμα, φρούτα κλπ. Μας είπε ότι θέλει πολύ υπομονή. ξύλο που μας τι είπε χρυσόξυλο.Εμείς εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα όταν κόντευε να τελειώσει η διαδικασία του πλεξίματος κι είχε σχηματιστεί σχεδόν το καλάθι. 


Πάρα πολύ γοητευτήκαμε από έναν αγγειοπλάστη που ήταν δίπλα. Αυτός είχε ένα ειδικό τροχό που ήταν συνδεδεμένος στο ρεύμα και γύριζε πατώντας ένα κουμπί. Όπως μας εξήγησε, παλαιότερα, αυτός ο τροχός ήταν χειροκίνητος και χρειαζόταν ακόμη ένα άτομο να το γυρίζει. Στη συνέχεια πήρε μια μπάλα πηλού, την ακούμπησε στον τροχό κι άρχισε να τη δουλεύει, αφού λίγο πριν είχε βρέξει τα χέρια του και τον τροχό. Με καταπληκτική μαεστρία και γυρίζοντας τον τροχό άρχισε να δίνει σχήμα στον πηλό. Με μεγάλη επιδεξιότητα κουνούσε τα χέρια του και πολύ γρήγορα ο πηλός άλλαξε σχήμα αφήνοντας μας άφωνους. Τελειώνοντας, αστειευόμενος μας είπε, ότι το σκεύος είναι για δημητριακά. Όταν ολοκλήρωσε το πλάσιμο, με μια πετονιά ξεκόλλησε τον πηλό από τον τροχό. Ο κύριος μας εξήγησε τη διαφορά μεταξύ της αγγειοπλαστικής και της κεραμικής τέχνης.Στη συνέχεια είδαμε έναν τσαγκάρη ο οποίος έφτιαχνε ξύλινα τσόκαρα. Με ένα κάτι σαν πυρογράφο, έκανε στο τσόκαρο διάφορα σχέδια και με σφυρί κι ένα αμόνι, κάρφωνε στον ξύλινο πάτο ένα λουράκι. Ύστερα από ερώτησή μας, μας είπε ότι τα φορούσανε οι γυναίκες για να κάνουν δουλειές και άλλοι εφόσον δεν υπήρχαν άλλα παπούτσια.Παρά πέρα υπήρχε ένας τυπογράφος που είχε πάνω σε ένα τραπεζάκι μια μεταλλική θήκη με τα γράμματα ένα ένα. Αφού έφτιαχνε μία λέξη, έβαζε τα γράμματα σε μελάνι και στη συνέχεια πάνω σε χαρτί για να εκτυπωθεί. Μας είπε ότι χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να τυπώσει ένα μικρό κείμενο. Εκεί δίπλα βρισκόταν και τα εργαλεία του κουρέα, δεν είδαμε όμως κάποιον να κάνει αυτό το επάγγελμα.


Κοντά στον τυπογράφο υπήρχαν δυο κυρίες που ασχολούνταν με το μαλλί. Η μία είχε τη ρόκα με το αδράχτι και δίπλα την ανέμη και το τσικρίκι. Μας εξήγησε πως επεξεργαζόταν παλαιότερα το μαλλί μέχρι να γίνει νήμα. Η άλλη κυρία έπλεκε με βελόνες νήμα για να κάνει πουλόβερ. Ακριβώς δίπλα της υπήρχε ένας αργαλειός κι ένας υφαντής. Μας έδειξε πως ύφαιναν διάφορα υφάσματα κι ακόμη μας έδειξε ρούχα που είχαν υφάνει. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό όταν μας είπε ότι δυο από τα ρούχα που ήταν εκεί ήταν το σακάκι απ το γαμπριάτικο κουστούμι του και το άλλο το νυφικό της γυναίκας του. Αυτά τα ρούχα τα χρησιμοποιούσαν πριν από 40 περίπου χρόνια και είναι ακόμα σήμερα σαν καινούρια. Μας εντυπωσίασαν και η ύφανση αλλά και τα σχέδια τους.Στην απέναντι πλευρά είδαμε και τη λατέρνα και το λατερνατζή. Όπως μας είπε ο ίδιος η πρώτη λατέρνα δημιουργήθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα στην Αγγλία ενώ στη συνέχεια υπήρχαν πολλές λατέρνες στην Κωνσταντινούπολη. Επειδή όμως οι Τούρκοι τις κατέστρεψαν, έμεινα πολύ λίγες. Η λατέρνα έβγαζε ήχο αφού ο λατερνατζής γύριζε ένα μοχλό ο οποίος κινούσε κάποια ελάσματα που έπεφταν πάνω σε χορδές. Μας είπε ότι οι λατέρνες έχουν το πολύ εννέα τραγούδια και κάποιος επτά και το βάρος τους είναι περίπου εκατό κιλά. Με τις λατέρνες διασκέδαζαν οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια αφού δεν υπήρχαν άλλα μέσα διασκέδασης. Δίπλα στη λατέρνα υπήρχαν παλιά μουσικά όργανα, γραμμόφωνα, ραδιόφωνα, Πικ απς και ηλεκτρόφωνα που έπαιζαν μουσική με δίσκους. Δίπλα σε αυτά τα όργανα υπήρχε ένας άνθρωπος που κατασκεύαζε λίρες. Μας έκανε εντύπωση πως άνοιγε τρύπες με ένα ειδικό εργαλείο για να δημιουργήσει το εσωτερικό κενό της λύρας.


Από τα τελευταία επαγγέλματα που είδαμε ήταν αυτό που δένανε δέματα τον καπνό με μια ξύλινη κάσα. Μια κυρία μας εξήγησε ότι σήμερα δένουν τα καπνά σε ειδικά κουτιά. Ο πεταλωτής και σαμαράς μαζί ήταν ένας κύριος που μας έδειξε πως πεταλώνουν τα μουλάρια και τα άλογα για να περπατάνε καλύτερα και πως γίνεται ένα σαμάρι το οποίο μπαίνει στη ράχη του ζώου και βάζουν πάνω φορτία. Τέλος είδαμε το γανωτή που γάνωσε μπροστά μας ένα σκεύος. Έριξε μέσα καλάι κι ένα υλικό που έμοιαζε μ αλάτι, αφού το ζέστανε σε μεγάλη θερμοκρασία και μένα πανί το άλειφε σε όλη την επιφάνεια. Τα σκεύη αυτά τα χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για μαγείρεμα.
Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που είδαμε επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνταν οι παππούδες μας. Ευχόμαστε να μην εξαφανιστούν αυτά τα επαγγέλματα γιατί είναι μέρος της παράδοσης και της ιστορίας μας πριν φύγουμε, κάναμε ένα πέρασμα από τα υπόλοιπα περίπτερα της έκθεσης. Αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν τα ηλεκτρικά μηχανάκια και ποδήλατα και ο σύλλογος προσφοράς αγάπης «Βενιαμίν» που νοιάζεται για τα παιδιά που τους λείπουν οι γονείς. Ύστερα περίπου από τρεις ώρες πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το σχολείο και μετά στα σπίτια μας.
Γεμάτοι από εικόνες και μορφές είμαστε ευτυχισμένοι κι ευχόμαστε να πάμε και του χρόνου να δούμε κάτι τόσο ενδιαφέρον.
    
                                                                             Οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης

Λειτουργία του Σχολείου για το σχ. έτ. 2012-2013

 

Το σχολείο μας λειτουργεί ως  Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με 93 μαθητές και:
 7 δασκάλους, 1 γυμναστή, 1 Αγγλικής Γλώσσας και 1 Γερμανικής γλώσσας, στον πρωινό κύκλο και  1 δάσκαλο, 1 Αγγλικής γλώσσας, 1 Πληροφορικό, στο Ολοήμερο.
  
 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ
Α΄:   Κυριακίδου Ελένη
Β΄:   Γκεμαλμά Ελένη
Γ΄:   Βεργιώτης Νικόλαος
Δ΄:   Τριανταφύλλου Παντελής
Ε΄:   Μπαλούκας Αθανάσιος
ΣΤ΄: Θεοδοσίου Νικόλαος
Ενισχυτική διδασκαλία: Βραγκαλή Γεωργία
Ολοήμερο : Μπαλούκας Ιωάννης
  
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
Αγγλικής Γλώσσας: Παντελίδου  Δέσποινα
Γερμανικής Γλώσσας: Καραφουλίδου Παναγιώτα
Φυσικής Αγωγής:    Μπικογιάννης Γεώργιος
Πληροφορικής: Καϊμακάμη Νικολέτα