Στο “Άρμα Θέσπιδος” ο ” Ραφτάκος των λέξεων”

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Νότος» ήρθε στο σχολείο μας για να μας παρουσιάσουν μια χειροποίητη, σύγχρονη και τρυφερή παράσταση τον ¨Ραφτάκο των λέξεων». Κέρδισαν και συγκίνησαν τις καρδιές μικρών και μεγάλων όπως η πολύχρωμη κουβέρταΑΡΜΑ 5 του Ραφτάκου τύλιγε και ζέσταινε τους κατοίκους της πόλης του. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

Φωτογραφίες της παράστασης στον σύνδεσμο εδώ

Και όλα αυτά συνέβησαν στο «Άρμα Θέσπιδος»!

Λίγοι το γνωρίζουν αλλά είναι αλήθεια!!!

 Ένας θησαυρός της θεατρικής ιστορίας βρίσκεται στο σχολείο μας! Η θεατρική σκηνή μας αποτελεί μέρος του κινητού βασιλικού θεάτρου, που στόχο είχε τη θεατρική εκπαίδευση και καλλιέργεια της επαρχίας.

Πρώτη παράσταση στην Κόρινθο το 1939. Στη σκηνή αυτή ανέβηκαν μεγάλες  θεατρικές παραστάσεις και έπαιξαν σπουδαίοι ηθοποιοί.

ΑΡΜΑ 3

Το ” Άρμα  Θέσπιδος ” είχε χωρητικότητα 1000 θεατών,  500 στην πλατεία και 500 στον εξώστη .  Ο σκελετός του θεάτρου ήταν σιδερένιος, για να λύνεται και να επανασυναρμολογείται ,  τα καθίσματα της εξέδρας όπως και το πάτωμα της σκηνής ξύλινα και τα τοιχώματα κατασκευασμένα από καραβόπανο. Η απόσταση του τελευταίου θεατή από τη σκηνή ήταν 25 μ.

ΑΡΜΑ 2 ΑΡΜΑ 1

Διέθετε  σκηνή που είχε πλάτος 9 μέτρα , πλατεία , εξώστη με καθίσματα, καμαρίνια, χώρους υγιεινής, γραφεία και μεταφερόταν από 16 φορτηγά .

ΑΡΜΑ 4

Με τον τορπιλισμό της Έλλης τον Αύγουστο του 1940 ήλθε το τέλος του άρματος καθώς ηθοποιοί του θιάσου επιστρατεύτηκαν και φορτηγά επιτάχθηκαν για τις ανάγκες του πολέμου.

Περισσότερες πληροφορίες για το “Άρμα  Θέσπιδος”, την κατασκευή του, τον θίασο, τις παραστάσεις , τις περιοδείες κ. ά. στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ

Πώς βρέθηκε στο Ναύπλιο;

Το μετέπειτα Εθνικό θέατρο  δώρισε το “Άρμα  Θέσπιδος”  στον Δήμο Ναυπλιέων προς αξιοποίηση. Η παρουσία του στο σχολείο μας οφείλεται στη δασκάλα μας κ. Βάσω Ρέππα που εκτίμησε τον θησαυρό αυτό και τον διέσωσε!!! Περίπου το 2009 κινητοποίησε την τοπική κοινότητα και γονείς του σχολείου μας να αξιοποιήσουν υλικά , μέρη του άρματος,  για να ανακατασκευαστούν και να προσαρμοστούν για τη δημιουργία της  θεατρική σκηνής που κοσμεί σήμερα το σχολείο μας !

Ένας θησαυρός που αξιοποιήθηκε, ένας θησαυρός που αποτελεί κομμάτι του Πολιτισμού μας, που συνδέεται  με την Ιστορία της χώρας μας και συνεχίζει να γεννά την έμπνευση και τη δημιουργία στο σχολείο μας!

Ε.Κ

 

Κατηγορίες: Α τάξη, Β Τάξη, Γ Τάξη, Δ Τάξη, Ε Τάξη, Έκτη - ΣΤ Τάξη, Προσωπικό. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.