Πολιτιστικό πρόγραμμα

Επικοινωνία

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ KATA TH ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Επικοινωνία είναι μια αμφίδρομη διαδικασία κατά την οποία διάφορες πληροφορίες ανταλλάσσονται και κατανοούνται από δύο ή περισσότερους ανθρώπους (Κουτουζής και Πρόκου, 2005). Σε ένα εκπαιδευτικό οργανισμό η επικοινωνία συμβάλλει στην επικέντρωση της προσπάθειας πάνω σε αμοιβαία αποδεκτούς στόχους. Η αποτελεσματική επικοινωνία βοηθά στη δημιουργία ανθρώπινου περιβάλλοντος, ενθαρρύνει την ενεργότερη ανταπόκριση στους στόχους του οργανισμού όπως και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων (Πασιαρδής, 2004).

Η επικοινωνία σε ένα εκπαιδευτικό οργανισμό μπορεί να έχει τρεις κατευθύνσεις. Η καθοδική επικοινωνία ξεκινάει από ένα ανώτερο κλιμάκιο και προχωράει στα κατώτερα κλιμάκια. Η ανοδική επικοινωνία ξεκινάει από τα κατώτερα κλιμάκια και ανεβαίνει στα ανώτερα. Η πλάγια (οριζόντια) επικοινωνία αποκαλείται η επικοινωνία μεταξύ ατόμων στο ίδιο επίπεδο. Η ανάγκη για οριζόντια επικοινωνία αυξάνεται όσο περισσότερο ανεξάρτητα είναι τα διάφορα τμήματα μεταξύ τους, ακριβώς γιατί τότε υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη συντονισμού και ανταλλαγής ιδεών και προβλημάτων. (Κουτουζής και Πρόκου,2005).  Τέλος υπάρχει η  άτυπη επικοινωνία η οποία γίνεται με συζητήσεις, με σύντομες σημειώσεις ή τηλεφωνικές-ηλεκτρονικές συνδιαλέξεις (Καντάς, 1995).

 

Δημοσιεύτηκε στις Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 στις 21:45 και βρίσκεται κάτω από Χωρίς κατηγορία. Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 τροφοδότης (feed). Μπορείς να αφήσεις ένα σχόλιο, ή να κάνεις παράθεσηστο δικό σου site.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση