Αρχείο

Kατηγορίες

Μάιος 2008
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    Ιούν »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Το πράσινο Διαδίκτυο

28 Μαΐου 2008 από

Τι σχέση μπορεί να έχει το Internet με την οικολογική ισορροπία του πλανήτη; Είναι δυνατόν η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας να επηρεάσει τη χρήση των φυσικών πόρων; Και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση και σε πόση έκταση;

Ως πριν από λίγα χρόνια τέτοια ερωτήματα μόνο «θεωρητικά» θα μπορούσαν να τεθούν και μόνο «γενικά» θα μπορούσαν να απαντηθούν. Ο παρατηρητής με σκωπτική διάθεση θα μπορούσε μάλιστα να προσθέσει ότι η επέκταση της χρήσης του Διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών γέμισε τα σπίτια και τα γραφεία μας με δεκάδες ενεργειοβόρες συσκευές συνεχούς και αδιάκοπης λειτουργίας. Ταυτόχρονα η μαζικοποίηση της «ηλεκτρονικής τυπογραφίας» πολλαπλασίασε την κατανάλωση χαρτιού, μετατρέποντας τους σύγχρονους εκτυπωτές σε αδηφάγους καταστροφείς των δασών του πλανήτη. Η εικόνα του πλήρως αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού γραφείου του 2000, όπου το χαρτί είχε αντικατασταθεί από τα ψηφιακά αρχεία, αποδείχτηκε η πρώτη μεγάλη αυταπάτη της ψηφιακής εποχής?

Να όμως που σήμερα τα πράγματα αρχίζουν να φαντάζουν διαφορετικά και να αυξάνουν τα δεδομένα και τα επιχειρήματα για μια θετική και άμεσα μετρήσιμη επίδραση του Διαδικτύου στα θέματα του περιβάλλοντος : Σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου έχουν επεκταθεί οι υποδομές του γρήγορου Internet διαπιστώνεται ότι η διασύνδεση των οικιακών και άλλων ενεργειοβόρων συσκευών μέσω του Διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικότατη εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων. Ο τρόπος είναι απλός : ειδικά προγράμματα αναλαμβάνουν τον ορθολογικό έλεγχό τους, ώστε να μη λειτουργούν όταν δεν είναι αναγκαίο. Έτσι δεν θα ανησυχούμε μήπως ξεχάσαμε αναμμένο τον θερμοσίφωνα ή τον κλιματισμό, αλλά και θα ξέρουμε ότι το ψυγείο και τα θερμαντικά σώματα λειτουργούν με τον βέλτιστο και οικονομικότερο τρόπο. Σε ακραίες μάλιστα καταστάσεις, όπως ο κίνδυνος ενεργειακού μπλακ-άουτ ή λειψυδρίας, θα μπορούσε αντί να διακόπτεται η παροχή σε ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές να προορίζεται σε ειδικές κατηγορίες συσκευών.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες που εκτίμησαν τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού και άλλων πόρων μπορεί να δικαιολογήσει πλήρως το κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών όλων των σπιτιών μιας πόλης.

Και το πιο σημαντικό : η ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών δικτύων μπορεί να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις αιχμής. Δυνατότητα που για να αποκτηθεί απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις οι οποίες συνήθως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Του Ι. Γιανναράκη

Κατηγορία Διαδίκτυο, Ενημέρωση, Τεχνικά Θέματα | 2 Σχόλια »Αφήστε μια απάντηση