Άρθρα κατηγορίας "2. Ατμόσφαιρα"

Κλιματικές ζώνες

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στον πολύ όμορφο ιστοχώρο e-γεωγραφία. Δείτε τις κλιματικές ζώνες πάνω στον παγκόσμιο χάρτη και πληροφορίες για τον κάθε ένα από τους κύριους κλιματικούς τύπους.

Ετικέτες: , ,

Το χρώμα του ουρανού

Δείτε τη φωτογραφία. Είναι τραβηγμένη στην επιφάνεια της σελήνης και δείχνει πως φαίνεται η γη από εκεί. Προσέξτε όμως είναι μέρα, ο ήλιος λάμπει στον ουρανό και ο ουρανός είναι μαύρος !!

Έτσι θα ήταν και η εικόνα του γήινου ουρανού τη μέρα αν δεν υπήρχε  ατμόσφαιρα. Εκείνη είναι που κάνει τον ουρανό να δείχνει γαλάζιος.
Για περισσότερα πατήστε more Διαβάστε όλο το άρθρο »

Τυφώνες

Οι τροπικοί κυκλώνες, γνωστότεροι σαν τυφώνες είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που παρατηρείται κοντά στις τροπικές περιοχές και προκαλεί πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Οι τυφώνες δημιουργούνται πάνω από ζεστές θάλασσες των τροπικών σε γεωγραφικό πλάτος από 7° έως 15°  βόρεια και νότια του ισημερινού, ποτέ όμως πάνω στον ισημερινό και εξαντλούνται και διαλύονται όταν κινηθούν πάνω από τη στεριά.

Οι τυφώνες είναι στην πραγματικότητα μεγάλοι ανεμοστρόβιλοι. Στο κέντρο του στροβιλισμού υπάρχει μια περιοχή που δεν πνέουν άνεμοι και ονομάζεται μάτι του κυκλώνα. Οι τυφώνες προκαλούν προβλήματα στην ναυσιπλοΐα και καταστροφές στις παράκτιες περιοχές.  Ο τυφώνας που προκάλεσε τα περισσότερα θύματα ήταν το 1970 ο κυκλώνας Μπόλα (φωτογραφία) στο ανατολικό Πακιστάν (σημερινό Μπαγκλαντές) με πάνω από 500.000 νεκρούς.

(Πηγή http://el.wikipedia.org/)

Ετικέτες: ,

Τουλάχιστον 27 οι νεκροί από τον τυφώνα Μέγκι στις Φιλιππίνες

Πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα που παρατηρήθηκε αυτή τη χρονιά στην Ασία.Τα περισσότερα θύματα καταμετρήθηκαν στα βόρεια του νησιού Λουζόν, ενώ περίπου 11.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμα σε κέντρα υποδοχής, έπειτα από τις εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών.

Ο τυφώνας Μέγκι κατευθύνεται στη νότια Κίνα. Την Πέμπτη στις 06:00 (ώρα GMT) ο “σούπερ τυφώνας”, όπως έχει χαρακτηριστεί από τους μετεωρολόγους, βρισκόταν 400 χλμ. νοτιοδυτικά του Πινγκτούνγκ στα νότια της Ταϊβάν και αναμένεται το Σάββατο στην Κίνα. …..(Πηγή : Ελευθεροτυπία 21/10/2010)

Πως δημιουργούνται οι τροπικοί τυφώνες; Δείτε την ακόλουθη δημοσίευση

Ετικέτες: , ,

Δείτε την ατμόσφαιρα με μια άλλη ματιά (National Geographic)

Ετικέτες: ,

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση